Tillidsmand: »Provokerende, når vi for nylig har haft overskud«

Egmont flytter layout til Vietnam og nedlægger 13 stillinger. »Jeg er oprørt over, at det sker. Det er svært at forestille sig, at vi kan bevare det høje kvalitetsniveau,« siger tillidsrepræsentant. DJ-formand ærgrer sig og undrer sig. Moderselskabet Egmont havde rekordregnskab i 2014

13 medarbejdere skal forlade Egmont, efter ledelsen har besluttet at outsource en række layout-opgaver til et selskab med base i Vietnam.

Tillidsrepræsentant Christine Grøntved Boelt ærgrer sig over beslutningen.

»Det er oprørende, at der kan sidde nogen i Vietnam, som kun skal betale fem kroner for aftensmaden, og så kan man bare flytte det derud. Men der er jo intet, vi kan gøre ved det,« siger hun.

Tillidsrepræsentanten mener også, at vilkårene for medarbejderne burde være bedre. Hun har sammen med Dansk Journalistforbund forhandlet, at der kan være frivillige fratrædelser, og at alle har mindst to måneders fritstilling.

»Jeg er skuffet over, at der ikke kunne garanteres fire måneders fritstilling, så medarbejderne havde bedre mulighed for at komme godt videre, og så der havde været et større incitament til at melde sig frivilligt. Det havde gjort situationen bedre,« siger Christine Grøntved Boelt til Journalisten.

I chok og oprørt

Christine Grøntved Boelt beskriver stemningen blandt medarbejderne som presset efter beslutningen om, at 13 skal miste deres arbejde.

»Vi er i chok herinde, og jeg er oprørt over, at det sker. Det er svært at forestille sig, at vi kan bevare det høje kvalitetsniveau. Jeg ved ikke, hvordan det bliver, men jeg frygter, at kvaliteten bliver dårligere, og at det bliver sværere for medarbejderne,« siger hun og tilføjer:

»Vi mister mange kreative layoutere. Og vi kommer til at foretage valg, som kunne være foretaget bedre, hvis kommunikationen foregik i Danmark. Det bliver sværere at kommunikere ønsker til layout.«

Hun fremhæver Alt for Damerne, hvor hun selv arbejder til dagligt.

»På Alt for Damerne er der eksempelvis meget kommunikation frem og tilbage med billeder og rubrikker, og vi laver om hele tiden. Så det bliver noget andet, hvis vi skal til at låse os mere fast på billeder, rubrikker og tekster, inden det sendes til layout. Det højner risikoen for, at noget bliver forkert,« siger hun.

Egmont har haft hidtil bedste regnskab

Nedskæringen i Egmont Publishing kommer efter, at moderselskabet Egmont gik ud af 2014 med sit hidtil bedste regnskab og et overskud på 950 millioner kroner, skrev business.dk.

Ikke mindst derfor undrer tillidsrepræsentanten sig.

»Det virker provokerende, når vi for nylig har haft overskud. Men jeg kan ikke overskue, om det virkelig er bedre at gøre det nu end om et år. Ledelsen siger jo, at det bliver meget værre, hvis vi venter. Jeg må håbe, at det er den rigtige strategi, men jeg ville godt nok ønske, at de virkelig manglede de penge, som de sparer nu,« siger Christine Grøntved Boelt.

I Dansk Journalistforbund ærgrer formand Lars Werge sig også over, at Egmont outsourcer layout-opgaverne til Vietnam.

»Det undrer mig da umiddelbart, fordi kvalitet tit hænger sammen med, at folk sidder tæt på hinanden,« siger Lars Werge til Journalisten.

DJ i dialog med berørte

Han understreger, at DJ har forsøgt at hjælpe de berørte medlemmer. Og forløbet er slet ikke slut endnu.

»Nu har ledelsen meldt ud, at de vil outsource, og at det har en direkte konsekvens for en række medlemmer, som skal tage stilling til, om de vil fratræde frivilligt, eller hvad de vil. Jeg vil ikke udtale mig så meget om det forløb, men bare sige, at vi er på sagen.«

Hvad gør DJ helt konkret?

»Vi gør det, vi desværre har fået god øvelse i: Vi har dialog med tillidsmanden via vores forhandlingsteam, og vi er i dialog med de berørte både i forhold til faglig rådgivning og fra vores Karriere og Trivsel-afdeling. Der er forskellige strenge, vi spiller på,« siger Lars Werge og tilføjer:

»Når jeg siger ”desværre”, så er det fordi, det er nogle strenge, vi har spillet rimelig meget på de seneste år med en række nedskæringer i mediebranchen.«

Men kan du ikke forstå, at Egmont kan være nødt til at spare? Ved at outsource forventer de jo at spare millioner.

»Rent økonomisk giver det da masser af mening, men det virker også som om, de har mere fokus på økonomien end på medarbejderne. Og mig bekendt er Egmont ikke lige frem nødlidende. Der lægges ikke op til en proces, der både tilgodeser økonomien og de ansatte, og det synes jeg er ærgerligt. Også for udgivelsernes kvalitet,« siger Lars Werge.

Egmont: Vi skærer i god tid

De vietnamesiske samarbejdspartnere skal hjælpe med at layoute otte magasiner og fire ugeblade. Egmont understreger, at der stadig vil sidde art directors på de enkelte titler.

Egmont meldte nedskæringerne ud i en pressemeddelelse her til eftermiddag. Her forklarer adm. direktør i Egmont Publishing, Klaus Høeg-Hagensen, at koncernen vælger at svinge sparekniven i god tid.

”Vi vælger at handle i rigtig god tid, så vi sikrer vores udgivelsers høje kvalitet også i fremtiden. Markedet er som bekendt presset, og vi vil ikke gå på kompromis med det gode indhold, som er Egmonts varemærke. Men vi skal rette vores produktion til der, hvor det giver mening,” udtaler han.

Af en anden pressemeddelelse, som Egmont også har sendt ud i dag, fremgår det, at Euromans ansv. chefredaktør Kasper Steenbach har valgt at sige op. Det sker i protest over Egmonts beslutning om at outsource layout til Vietnam.

”Jeg har været overordentlig glad for min tid på Euroman, hvor jeg har arbejdet sammen med magasinbranchens dygtigste fagfolk. Men da jeg ikke er enig i den strategi, Egmont Publishing har udstukket for fremtiden, har jeg valgt at stoppe nu,” udtaler Kasper Steenbach.

Præciseret klokken 16.40: Journalisten har præciseret, at overskuddet på 950 mio. kr. gælder hovedkoncernen Egmont og ikke Egmont Publishing.

Rettet 26/11 kl. 9.02: Egmont Publishing har i pressemateriale og interviews oplyst, at 11 magasiner outsourcer layout. Det var en fejl. Det rette antal er otte.

8 Kommentarer

Julie Frölich
19. AUGUST 2015
Hej Ulrik

Hej Ulrik
Du ser ud til at være glad for at copy-paste, hvis vietnameserne er lige så gode til det, så skal det nok gå!
Ulrik Baltzer
19. AUGUST 2015
»I øvrigt tror jeg der findes
»I øvrigt tror jeg der findes utallige eksempler på dansk design der er forsøgt produceret billigere i Østen, men som er blevet hevet hjem igen pga. for ringe kvalitet derude.«

Okay, så er jeg overbevist! Hvis der ikke lige er dokumentation for en afgørende del af et argument, så kan man jo altid bare sige, at man tror, den findes derude.

»Ulrik Baltzer ved øjensynligt ikke noget om hvordan magasinproduktion foregår (i Danmark).«

Personangreb kan man jo altid ty til, hvis ens egne argumenter ikke er slagkraftige nok. Jeg holder stadig fast i, at det må være læserne, der skal afgøre, om produktet er mere eller mindre værd efter outsourcingen. Og jeg holder også fast i, at produktet ikke nødvendigvis behøver at blive dårligere, fordi arbejdsgangene skal laves om. Der er brok, hver gang noget ændrer sig, men alligevel ser vi gang på gang, at verden bliver ved med at rotere.

Omvendt er der jo også en risiko for at blive hængt til tørre, hvis det viser sig, at dygtige vietnamesere kan udføre et arbejde af samme kvalitet eller højere som en dansker, der har flere goder og får en langt, langt bedre hyre.

Jeg vil meget gerne være med til at hade Egmont, men vil helst gøre det på et informeret grundlag.
Julie Frölich
19. AUGUST 2015
Tak til Karen Hedegaard for
Tak til Karen Hedegaard for at ridse problemet præcist op under artiklen "Henrik stifter ...". Ulrik Baltzer ved øjensynligt ikke noget om hvordan magasinproduktion foregår (i Danmark). I øvrigt tror jeg der findes utallige eksempler på dansk design der er forsøgt produceret billigere i Østen, men som er blevet hevet hjem igen pga. for ringe kvalitet derude.
Værd at nævne er måske også at vi her i Danmark faktisk sætter pris (på mere end én måde) på de mennesker der sidder bag jobbet, og at en magasinredaktion –og dermed slutproduktet– er et resultat af, og gennemsyret af, de personer og den kemi, den indeholder.
Det er meget trist at så velhavende en virksomhed som Egmont har taget den beslutning, under dække af 'at ville fremtidssikre sig'. Det kan kun udvande produktet (magasinerne), og jeg tror simpelthen ikke på, at det på nogen måde vil blive til gavn for andre, end Egmonts formue.
Karen Hedegaard
18. AUGUST 2015
Opdager lige, at jeg er nævnt
Opdager lige, at jeg er nævnt i en debat her. Så jeg må hellere bidrage med et par ord :-)
Da Aller udliciterede layout til Letland i 2010, var det blandt andet lettiske layoutere uden kendskab til det danske sprog eller den danske kultur, der blev sat til at varetage arbejdet.
Så kan man skype nok så tosset, man vil, men alt andet lige kan kommunikationen aldrig blive den samme. Og efter hvad jeg hører, så er samarbejdet bestemt ikke uproblematisk!
I stedet for at skrive de samme ting to gange, vil jeg henvise til mit debatindlæg under artiklen "Henrik stiftede firmaet, som Egmont outsourcer til".
Ulrik Baltzer
18. AUGUST 2015
Kære Lars Werge

Kære Lars Werge

»Det baserer jeg primært på udsagn fra vores HB-medlem og tidligere formand for Visuelt Forum, Karen Hedegaard, der i den egenskab har haft mange udflytninger af visuel produktion i vore fag inde på livet, fordi de er "gået ud over" mange af hendes medlemmer og kolleger.«

Og deres oplevelser skal de selvfølgelig have i fred. Jeg tænker bare, at det i sidste ende må være slutbrugeren, der skal afgøre, om produktets kvalitet er blevet forringet eller ej. Det kunne jo bakkes op med data fra en tilfredshedsundersøgelse, eller hvad ved jeg, hvis debatten om outsourcing skulle kvalificeres.

»Det er en opfattelse af, at det er mere bøvlet og tidskrævende at arbejde med udliciteret stof. Det gælder for så vidt både den ene og den anden produktion«

Jeg tror gerne, at nogle vil opfatte det som mere bøvlet. Men jeg vil bare stille spørgsmålstegn ved, om alle ansatte (og specielt de nyeste i biksen) ville mene det samme som dem, der var i virksomheden, længe før outsourcingen fandt sted. Forandring er jo som bekendt ikke en let disciplin for alle.

Flere