Tillidsmand: »Provokerende, når vi for nylig har haft overskud«

Egmont flytter layout til Vietnam og nedlægger 13 stillinger. »Jeg er oprørt over, at det sker. Det er svært at forestille sig, at vi kan bevare det høje kvalitetsniveau,« siger tillidsrepræsentant. DJ-formand ærgrer sig og undrer sig. Moderselskabet Egmont havde rekordregnskab i 2014

13 medarbejdere skal forlade Egmont, efter ledelsen har besluttet at outsource en række layout-opgaver til et selskab med base i Vietnam.

Tillidsrepræsentant Christine Grøntved Boelt ærgrer sig over beslutningen.

»Det er oprørende, at der kan sidde nogen i Vietnam, som kun skal betale fem kroner for aftensmaden, og så kan man bare flytte det derud. Men der er jo intet, vi kan gøre ved det,« siger hun.

Tillidsrepræsentanten mener også, at vilkårene for medarbejderne burde være bedre. Hun har sammen med Dansk Journalistforbund forhandlet, at der kan være frivillige fratrædelser, og at alle har mindst to måneders fritstilling.

»Jeg er skuffet over, at der ikke kunne garanteres fire måneders fritstilling, så medarbejderne havde bedre mulighed for at komme godt videre, og så der havde været et større incitament til at melde sig frivilligt. Det havde gjort situationen bedre,« siger Christine Grøntved Boelt til Journalisten.

I chok og oprørt

Christine Grøntved Boelt beskriver stemningen blandt medarbejderne som presset efter beslutningen om, at 13 skal miste deres arbejde.

»Vi er i chok herinde, og jeg er oprørt over, at det sker. Det er svært at forestille sig, at vi kan bevare det høje kvalitetsniveau. Jeg ved ikke, hvordan det bliver, men jeg frygter, at kvaliteten bliver dårligere, og at det bliver sværere for medarbejderne,« siger hun og tilføjer:

»Vi mister mange kreative layoutere. Og vi kommer til at foretage valg, som kunne være foretaget bedre, hvis kommunikationen foregik i Danmark. Det bliver sværere at kommunikere ønsker til layout.«

Hun fremhæver Alt for Damerne, hvor hun selv arbejder til dagligt.

»På Alt for Damerne er der eksempelvis meget kommunikation frem og tilbage med billeder og rubrikker, og vi laver om hele tiden. Så det bliver noget andet, hvis vi skal til at låse os mere fast på billeder, rubrikker og tekster, inden det sendes til layout. Det højner risikoen for, at noget bliver forkert,« siger hun.

Egmont har haft hidtil bedste regnskab

Nedskæringen i Egmont Publishing kommer efter, at moderselskabet Egmont gik ud af 2014 med sit hidtil bedste regnskab og et overskud på 950 millioner kroner, skrev business.dk.

Ikke mindst derfor undrer tillidsrepræsentanten sig.

»Det virker provokerende, når vi for nylig har haft overskud. Men jeg kan ikke overskue, om det virkelig er bedre at gøre det nu end om et år. Ledelsen siger jo, at det bliver meget værre, hvis vi venter. Jeg må håbe, at det er den rigtige strategi, men jeg ville godt nok ønske, at de virkelig manglede de penge, som de sparer nu,« siger Christine Grøntved Boelt.

I Dansk Journalistforbund ærgrer formand Lars Werge sig også over, at Egmont outsourcer layout-opgaverne til Vietnam.

»Det undrer mig da umiddelbart, fordi kvalitet tit hænger sammen med, at folk sidder tæt på hinanden,« siger Lars Werge til Journalisten.

DJ i dialog med berørte

Han understreger, at DJ har forsøgt at hjælpe de berørte medlemmer. Og forløbet er slet ikke slut endnu.

»Nu har ledelsen meldt ud, at de vil outsource, og at det har en direkte konsekvens for en række medlemmer, som skal tage stilling til, om de vil fratræde frivilligt, eller hvad de vil. Jeg vil ikke udtale mig så meget om det forløb, men bare sige, at vi er på sagen.«

Hvad gør DJ helt konkret?

»Vi gør det, vi desværre har fået god øvelse i: Vi har dialog med tillidsmanden via vores forhandlingsteam, og vi er i dialog med de berørte både i forhold til faglig rådgivning og fra vores Karriere og Trivsel-afdeling. Der er forskellige strenge, vi spiller på,« siger Lars Werge og tilføjer:

»Når jeg siger ”desværre”, så er det fordi, det er nogle strenge, vi har spillet rimelig meget på de seneste år med en række nedskæringer i mediebranchen.«

Men kan du ikke forstå, at Egmont kan være nødt til at spare? Ved at outsource forventer de jo at spare millioner.

»Rent økonomisk giver det da masser af mening, men det virker også som om, de har mere fokus på økonomien end på medarbejderne. Og mig bekendt er Egmont ikke lige frem nødlidende. Der lægges ikke op til en proces, der både tilgodeser økonomien og de ansatte, og det synes jeg er ærgerligt. Også for udgivelsernes kvalitet,« siger Lars Werge.

Egmont: Vi skærer i god tid

De vietnamesiske samarbejdspartnere skal hjælpe med at layoute otte magasiner og fire ugeblade. Egmont understreger, at der stadig vil sidde art directors på de enkelte titler.

Egmont meldte nedskæringerne ud i en pressemeddelelse her til eftermiddag. Her forklarer adm. direktør i Egmont Publishing, Klaus Høeg-Hagensen, at koncernen vælger at svinge sparekniven i god tid.

”Vi vælger at handle i rigtig god tid, så vi sikrer vores udgivelsers høje kvalitet også i fremtiden. Markedet er som bekendt presset, og vi vil ikke gå på kompromis med det gode indhold, som er Egmonts varemærke. Men vi skal rette vores produktion til der, hvor det giver mening,” udtaler han.

Af en anden pressemeddelelse, som Egmont også har sendt ud i dag, fremgår det, at Euromans ansv. chefredaktør Kasper Steenbach har valgt at sige op. Det sker i protest over Egmonts beslutning om at outsource layout til Vietnam.

”Jeg har været overordentlig glad for min tid på Euroman, hvor jeg har arbejdet sammen med magasinbranchens dygtigste fagfolk. Men da jeg ikke er enig i den strategi, Egmont Publishing har udstukket for fremtiden, har jeg valgt at stoppe nu,” udtaler Kasper Steenbach.

Præciseret klokken 16.40: Journalisten har præciseret, at overskuddet på 950 mio. kr. gælder hovedkoncernen Egmont og ikke Egmont Publishing.

Rettet 26/11 kl. 9.02: Egmont Publishing har i pressemateriale og interviews oplyst, at 11 magasiner outsourcer layout. Det var en fejl. Det rette antal er otte.