search

Tillidsmand om spareforslag: »En skrøne, at det er trygt at sidde i DR«

Debatten om at skære i DR nærer en usund utryghed blandt medarbejderne, advarer tillidsmand. »En masse mennesker er bange for deres stillinger, de er bekymrede for, om de gør arbejdet godt nok. Man får ondt i maven, det ved jeg fra mig selv«

DR skal skrue markant ned for sin journalistik på nettet, P3 skal i udbud, Ramasjang og Ultra skal lægges sammen, og DR3 skal flyttes på nettet. 

Sådan lyder udspillet fra Dansk Folkeparti i Berlingske i dag. Partiet mener, at DR's budget skal skæres med 25 procent. Og udspillet får en positiv modtagelse fra kulturminister Bertel Haarder.

»Meget af det kunne jeg selv have foreslået,« siger han til Berlingske.

Men blandt medarbejderne i DR bliver forslaget modtaget med overraskelse, fortæller fællestillidsmand Henrik Friis Vilmar.

»Jeg er faktisk rystet. Det vil svække DR i helt uhørt grad, og jeg mener, det vil give de danske medieforbrugere væsentligt lavere kvalitet på alle områder,« siger han.

Kan ikke skille public service og underholdning

Kritikken fra Dansk Folkeparti handler blandt andet om, at DR skal stoppe med at lave underholdning.

»DR skal koncentrere sig om public service – underholdning kan man få andre steder,« siger Peter Skaarup (DF) til Berlingske i dag.

Men det er Henrik Friis Vilmar ikke enig i.

»Man kan ikke skille underholdning og public service ad. Det, at DR ikke er afhængig af reklamer og seertal, betyder netop, at vi kan skabe lødig underholdning på et andet niveau end mange kommercielle kanaler. Jeg er bange for, at vi kun får reality-programmer. De programmer kan være gode nok, men mangfoldigheden vil forsvinde,« siger han. 

Et af de underholdningsformater, som ofte fremhæves i debatten, er 'X Factor', som trækker høje seertal.

Kunne 'X Factor' ikke lige så godt flyttes til en kommerciel kanal, så DR kan lave noget af det tv, der ikke kan betale sig kommercielt?

»Jeg ser ikke så meget 'X Factor' selv, men jeg mener faktisk, det er underholdning af høj kvalitet. Derudover har vi erfaring for, at rigtig mange seere bliver hængende og måske ser det, der kommer lige før eller efter 'X Factor'. På den måde giver vi seerne noget, de ikke har forventet. Det er vigtigt, at vi som tv-station når ud til rigtig mange danskere, så vi er i alles bevidsthed. Det gør vi på den måde. Alle danskere betaler jo licens, så der skal være tilbud til de mange,« siger Henrik Friis Vilmar.

Man får ondt i maven

Bertel Haarder bebuder i Berlingske, at han i efteråret vil komme med et udspil med ”betydelige fællestræk” med DF’s udspil. Der skal skæres i DR’s budget, og Bertel Haarder håber, at licensen – som i år er på 2.477 kroner – kan sænkes.

Henrik Friis Vilmar fortæller, at den jævnlige debat om DR’s størrelse og rolle, der ofte er blusset op de seneste år, nærer en usund utryghed blandt medarbejderne.

»Det er helt enormt utrygt. En masse mennesker er bange for deres stillinger, de er bekymrede for, om de gør arbejdet godt nok. Man får ondt i maven, det ved jeg fra mig selv,« siger han.

»Vi har levet i rigtig mange år med utryghed, nedskæringer og uvished om fremtidens jobsituation. Jeg er sikker på, at for folk, der er pressede i deres liv og arbejde, kan den konstante usikkerhed være det sidste skub ud i sygdom. Det skaber stress, at man aldrig nogensinde kan få fred til at gøre sit arbejde og føle sig tryg,« fortsætter tillidsmanden.

Men er det ikke mere trygt at være på DR end at sidde på de private medier, der rammes af den ene fyringsrunde efter den anden?

»Det er da også en forfærdelig situation for de private medier. Men det er en skrøne, at det er trygt at sidde i DR. Vi har oplevet sparerunder nærmest hvert år i mange år efterhånden. Det er rigtigt, at vi ved, hvor mange penge der bliver kørt ind i virksomheden hvert år. Men vi er også pressede af markedet, bare på en anden måde. Vi har øgede udgifter til streaming, store udenlandske spillere som Netflix og Youtube presser konkurrencen. Det betyder, at vi oplever konstante omlægninger, efterspørgsel efter nye kompetencer, mens andre medarbejdere ryger ud. Vi sidder i nøjagtigt samme utrygge situation som medarbejderne på aviserne. Den utryghed øges, når politikerne kommer før hvert eneste medieforlig og siger, at DR skal spare,« siger Henrik Friis Vilmar.

Den politiske stemning kan påvirke journalistikken 

Han understreger, at det er nødvendigt, at der pågår debat om DR, som er en stor og betydningsfuld institution i Danmark.

»Men det er blevet for meget. Politisk taler man igen og igen om, at vi skal beskæres. De seneste år er vi også blevet angrebet af vores egne, dagbladene. Det er vigtigt, at man altid diskuterer en organisation som vores, men debatten har i mine øjne været ensidig. Det handler udelukkende om at svække DR. Det undrer mig, at man ikke synes, det er fantastisk i et demokratisk samfund at have en uafhængig institution som vores.«

Netop spørgsmålet om, hvorvidt DR er ”uafhængig”, er et af de væsentlige stridspunkter.

”I forhold til andre demokratiske lande skiller Danmark sig ud ved, at staten i realiteten kontrollerer al nyhedsformidling på tv og radio med ejerskabet af DR og TV 2,” skrev Danske Mediers formand, adm. direktør i JP/Politikens Hus Stig Kirk Ørskov, eksempelvis hos Mediawatch for nylig.

DR er ejet af staten og lever af statsmidler. Er DR så en uafhængig institution?

»Vi er i hvert fald fuldstændigt uafhængige af kommercielle interesser. Når den politiske stemning er, at DR skal beskæres, så kan man selvfølgelig frygte, at nogle DR-journalister ikke tør lave de historier, der er nødvendige, fordi de føler sig politisk pressede. Men ellers betragter jeg os som helt uafhængige,« siger Henrik Friis Vilmar.

At skyde på DR er at skyde sig i foden

Det spørgsmål, der grundlæggende har splittet de privatejede medier og DR, handler om konkurrence. Senest har Troels Mylenberg, ansv. chefredaktør på Fyens Stiftstidende, Århus Stiftstidende og Randers Amtsavis, og chefredaktør på Fyns Amts Avis, beskrevet situationen i et indlæg i Ræson.

Her beskriver Troels Mylenberg situationen, hvor aviserne føler sig mere økonomisk pressede end DR, hvilket fører til skæv konkurrence.

”Mens vi mærkede, hvordan bolig-, bil- og jobannoncernes milliarder forsvandt, og nu oplever, at også den digitale annonceomsætning flytter sig til udenlandske virksomheder, der ikke betaler skat i Danmark, er DR hævet over disse vilkår,” skriver han.

Henrik Friis Vilmar anerkender, at aviserne er under økonomisk pres. Men de skader sig selv, hvis de tror, nedskæringer i DR’s budget er løsningen.

»Det er fuldstændig rigtigt, at nogle aviser taber tyngde. Men jeg synes, det er synd for aviserne, når de udnævner DR til fjenden, for de skyder sig selv i foden. I mine øjne er forklaringen ikke, at DR fylder en lille smule mere på nettet, men at kæmpestore udenlandske spillere fylder mere i markedet og har enorme midler i ryggen. Det er der, truslen kommer fra. Jeg er overbevist om, at hvis aviserne samarbejdede med DR, kunne vi skabe en synergi-effekt, som måske endda kunne øge avissalget,« mener han.

Tidligere i dag tog Dansk Journalistforbunds formand, Lars Werge, også afstand fra DF-forslaget.

»Der har længe været debat om public service, og DR i særdeleshed. Vi har hørt mange gange, at de borgerlige politikere ser det mediepolitiske område som et, hvor der skal spares penge. Det er i virkeligheden det mest bekymrende,« sagde han til Journalisten.

Kommentarer
13
Lis Lendal
05.08.16 11:49
Vi har ikke DR af hensyn til
Vi har ikke DR af hensyn til medarbejderne; men af hensyn til vælgernes oplysningsniveau. DR klæder alle på til at stå i en stemmeboks og afgive en velbegrundet stemme. Underholdningsprogrammer tiltrækker nogle. Disse nogle har også stemmeret, hvilket medfører, at underholdningsprogrammerne er vigtige for oplysningsniveauet i Danmark.
Fremhævet af Journalisten
Steen Ole Rasmussen
05.08.16 12:08
DR-formand: "Man rører ved
DR-formand: "Man rører ved den store, samlede demokratiske mekanisme i Danmark, som beror på frie dagblade på den ene side og en stor, kraftfuld public service-organisation på den anden, hvor danskerne kan hente den objektive sandhed, som ikke er farvet af partier eller holdninger."
De kommercielle medier står for påstanden om, at deres succekriterier er garanten for udviklingen mod den bedste af alle verdener. Det er selvfølgelig den tro, som gør det lettere for dem at leve med sig selv: https://www.google.dk/#q=kommercielle+succeskriterier
Således har man to poler i mediebilledet: DR som den kommercielt uafhængige, eksemplificeret her med DR-formandens ord, stående over for den ideologi, som regeringsgrundlaget (DF) agerer ud fra i forlængelse med regeringen selv.
Hvis man som jeg er kommet der til, at DR nok ikke er spor neutral på nogen måde, ja så går forskellen noget i sig selv.
Personligt mener jeg, at DR skulle være mere selvstændig, end tilfældet er. Den mest effektive ideologi lever under dække af at være i den rene sandheds tjeneste. DR er måske mest af alt et figenblad.
Fremhævet af Journalisten
Peter Hammer
05.08.16 15:32
Hej Lis Lendal, nu er det jo
Hej Lis Lendal, nu er det jo en tillidsmand, der interviewes, så det er vel ikke så mærkeligt, at han taler om medarbejderne. Men det til side, så synes jeg det er en meget reduktionistisk forestilling om såvel samfund som public service, du forfægter.

Jeg ser ikke fjernsyn for at kunne tage stilling til, hvor jeg skal sætte mit kryds hvert fjerde år, men omvendt: jeg sætter mit kryds hos dem, der blandt meget andet vil sikre gode vilkår for, at fjernsynet og radioen og museerne og bibliotekerne og skolerne og biograferne osv. kan tilbyde oplevelser, der stimulerer min og mine medborgeres opfattelser af, hvad det vil sige at være menneske - dvs. bl.a. vælger, men også ven og kæreste og forælder og barn og patient og kunde og borger og troende-eller-ej osv.

Og ja, jeg arbejder selv i DR...
Fremhævet af Journalisten
Niels Riis Ebbesen
06.08.16 07:31
Dengang da DR blev grundlagt,
Dengang da DR blev grundlagt, der var der ikke nogle danske medievirksomheder som var så store og kapitalstærke, at de kunne grundlægge og drive en landsdækkende TV-station. Og derfor gav det rigtig god mening, at DR blev grundlagt som en statsejet TV-station, alternativet var netop, at det var en stor udenlandsk aktør som satte sig på det marked.

Men den tekniske udviklingen har gjort, at det er blevet relativt billigt, at producere TV- og radioprogrammer, det har også medført, at vi har fået en række private aktører på marked. Og derfor er tiden blevet moden til, at vi genovervejer om vi forsat skal ha' en kæmpe stor statsejet TV-mastodont.

Politikerne kan starte med, at fjerne tvangslicensen og gøre det valgfrit for borgerne om de vil købe DR's programmer, på den måde kan DR nemlig lære, hvad det er for noget TV og radio, som danskerne ønsker at købe og betale for.

Og lad så markedet regulere, hvor stort DR bliver, for det vil jo aldrig blive større end der er kunder til.

Det er også en oplagt mulighed, at splitte DR's TV- og radiokanaler op i en række mindre selskaber, som så kan privatiseres, jeg kunne sagtens forestille mig, at der er flere af de store mediehuse, som ville være interesserede i at købe og drive en landsdækkende TV eller radiokanal. Det vil også være oplagt, at tilbyde medarbejderne på en kanal, at de kan købe og drive deres egen arbejdsplads. Og en folkelig løsning kunne være, at f.eks. DR1 udbydes på folkeaktier, og på den måde blive ejet af seerne.
Fremhævet af Journalisten
Anders Hede
06.08.16 08:55
Sjovt at se de
Sjovt at se de dommedagsprofetier DR nu har travlt med. Dengang DR bare var en tv-kanal gik det da vist faktisk fornuftigt nok.

Det værste er vel FMbåndet. Det er virkelig ren Nordkorea at staten sidder på nærmest det hele. Og ja, det er rart ikke at have reklamer, men det er eddermame ikke demokratisk pluralisme.
Fremhævet af Journalisten
Mads Jensen
06.08.16 15:41
DR har aldrig kun været en tv
DR har aldrig kun været en tv-kanal.
Fremhævet af Journalisten
Anders Hede
07.08.16 08:47
På tv området har det da. Nu
På tv området har det da. Nu har de et hav af kanaler.

Men mon ikke du forstod meningen.
Fremhævet af Journalisten
Carsten Hansen
07.08.16 13:12
DR er virkelligt kvalitet.
DR er virkelligt kvalitet. Årsagen til at de også har elendige skodprogrammer som X-Factor er for at få alle med. Og det er jo helt fint. Hovedideen med X-Factor er nedværdige mennesker og derefter bygge dem op igen. Det er er dynamik og sjovt for nogen seere. Fint for dem. Men ellers er DR top-kvalitet - særligt deres ungdoms og børnetv. DR samler Danmark. DR ligger i mit DNA,

TV2, TV3, TV4, TV5 og hvad de ellers hedder giver mig stress. Perverse realityprogrammer og overkørte reklamer. Hvorfor ønske mere af det ? Det forstår ikke..

Mit råd her her fra er at kombinere DR, Netflix, og HBO, så er man godt dækket ind. Nyheder og kvalitet i lange baner.

Så kan vi lade de kommercielle kanaler hvile i fred.
Fremhævet af Journalisten
Anders Hede
07.08.16 14:20
Radio 24syv har nogle helt
Radio 24syv har nogle helt vildt stramme regler. Der er virkelig mange strikse regler.

Omvendt virker det som om DR kan gøre alt og har ekstremt frie rammer. Hvis vi alle skal betale er det vel meget fair at politikerne gør hvad de kan for at reducere underholdning og opprioritere kerne-public service. Lige nu virker de 3-4 mia som en carte blanche check til at oprette nye kanaler, hvis man føler for det, og sende alt det populære seertalsjagende underholdning
Fremhævet af Journalisten
Niels Riis ebbesen
08.08.16 07:07
Hej Carsten Hansen

Hej Carsten Hansen

Når nu du og i særdeleshed DR's medarbejdere mener, at DR's programmer er top-kvalitet, så burde det være meget nemt, at sælge dem til seerne på helt alm. markedsvilkår.

Og derfor er det da et kæmpe stort paradoks, at DR's produkter skal tvangs-sælges til danskerne, med en lovpligtig licens.
Fremhævet af Journalisten
Mads Jensen
08.08.16 10:25
Til Anders Hede

Til Anders Hede

Jo, jeg forstod. Men pointen er, at DR er meget mere end en tv-kanal. Rygraden er i høj grad de mange radio-tilbud, som millioner af danskere benytter sig af. De mærker også kniven, hvis der skal skæres en fjerdedel af budgettet.
Fremhævet af Journalisten
Niels Riis Ebbesen
08.08.16 10:47
Hmm… Radio24syv har med al
Hmm… Radio24syv har med al ønskelig tydelighed vist danskerne, at der er andre end DR som kan producere radio i en fornuftig kvalitet, og på en lang række punkter, der er Radio24syv's programmer faktisk meget bedre og mere alsidige end DR's radioprogrammer.

Derfor vil jeg mene, at det ville være en fordel for radiolytterne, hvis DR's øvrige radiokanaler blev udbudt til private aktører, og så kunne DR få lov til at byde ind på en enkelt kanal, hvor de så kan konkurrere om lytterne på et frit marked.
Fremhævet af Journalisten
Kim Ravn-Morensen
08.08.16 14:03
Hvilken lødig underholdning,
Hvilken lødig underholdning, som er på et andet niveau end på de kommercielle kanaler er det nu DR laver?
Hammerslag?
Kagedysten?
Hjemme hos?
Antikdysten?
De forskellige quizshows med de samme mennesker hele tiden?
Fortsæt selv listen
Sæt DR og danskerne fri.
Lad falde hvad ikke kan stå
Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.
data_usage

SENESTE NYT

chevron_left
chevron_right
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen