Tillidsmand frygter ikke redaktionelt blodbad efter jysk-fynsk fusion

De redaktionelle medarbejdere ser flere muligheder end ulemper ved sidste uges storfusion mellem tre regionale mediehuse. Men: »Det spreder nok noget usikkerhed i nogle afdelinger,« siger Syddanske Mediers tillidsmand. Hos Fynske Medier er stemningen »optimistisk«, lyder det

»Det her er en festdag for journalistikken. Det betyder, at vi kommer til at bruge flere kræfter på at lave journalistik.« 

Sådan sagde chefredaktør Troels Mylenberg fra Fyns Amts Avis i sidste uge, da Syddanske Medier, Jyske Medier og Fynske Medier fusionerede til mediegiganten Jysk Fynske Medier.

Chefredaktører fra de tre mediehuse sagde i forbindelse med fusionen, at der – i hvert fald i første omgang – ikke ville ske fyringer af redaktionelle medarbejdere. De planlagte besparelser på 40 millioner kroner skal primært findes blandt administrative medarbejdere.

Tillidsrepræsentant for Syddanske Medier Steffen Lilmöes er som udgangspunkt enig i, at fusionen er positiv. Men han har lidt flere forbehold, når han skal bedømme de redaktionelle konsekvenser:

»Jeg har ikke fået nogen garantier for, at det ikke vil koste redaktionelle medarbejdere. Det er ikke sådan, at jeg frygter et blodbad, men der vil komme tilpasninger,« siger Steffen Lilmöes. 

Usikkerhed i nogle afdelinger

De tilpasninger, Steffen Lilmöes taler om, ville dog formentlig være kommet under alle omstændigheder, vurderer han:  

»Faktisk mener jeg, at fusionen på den måde er en god ting. For det ville have set værre ud, hvis ikke man havde fusioneret,« siger han. 

Steffen Lilmöes forklarer, at det ligger i fusionen, at de bladhuse, som eksisterer nu, fortsætter på samme måde, og at overskuddet fra de administrative besparelser efter planen skal bruges til digital satsning.

Det vil sandsynligvis medføre omrokeringer. Men den plan har medarbejderne taget godt imod, fortæller han.

»Stemningen omkring fusionen er positiv. Men der skal selvfølgelig nok være nogen, som er skeptiske. Det spreder nok noget usikkerhed i nogle afdelinger, hvor man sidder med stof, som kan ske at blive slået sammen. Når man begynder at samarbejde om for eksempel tillæg – som det jo er planen – vil det sandsynligvis komme til at koste nogle hoveder. Men vores håb er, at de vil blive flyttet til andre stillinger,« siger Steffen Lilmöes.

Er slet ikke nervøs

Hos Fynske Medier er tillidsrepræsentant Lene Sarup meget positiv over for fusionen:

»Jeg er slet ikke nervøs for, at der kommer til at ske noget med de redaktionelle medarbejdere. Jeg har prøvet det en gang før ved stiftelsen af Fynske Medier, og der kom ingen fyringer. Så jeg forventer det samme i den her omgang,« forklarer hun.

Hun fortæller, at stemingen blandt de redaktionelle medarbejdere er optimistisk, og at medarbejderne primært ser muligheder i fusionen. Det er de andre afdelinger af mediehusene, som har grund til bekymring.

»Jeg kan forestille mig, at der kommer til at ske udviklinger i forbindelse med de digitale medier, for det er vi allerede i gang med i Fynske Medier. Men jeg har ikke grund til at tro, at det betyder færre redaktionelle medarbejdere. Formålet med fusionen er at spare penge på drift og investere i journalistik. Det handler om at gøre Jysk Fynske Medier så lønsom som muligt – ikke om at spare på redaktionerne,« forklarer Lene Sarup.

0 Kommentarer