Tillidsmand: Fotografi-kurser bør være oplæring - ikke efteruddannelse

Jysk Fynskes journalister skal bruge efteruddannelse, hvis de vil være bedre til at fotografere. Det bør være oplæring, mener tillidsrepræsentant: ”Når man vil have alle journalister til at tage gode billeder, burde det være en del af den normale oplæring.” Chefredaktør afviser
  • Hung Tien Vu
    Jysk Fynske Mediers fotostab er på to år blevet mere end en tredjedel mindre. Derfor skal journalisterne i højere grad end tidligere også fotografere.
27.09.2017 · 11:14

På to år er Jysk Fynske Mediers fotostab blevet skåret fra 42 faste fotografer til 25. Seneste fyringsrunde var for en måned siden. Her blev syv stillinger nedlagt.

Ansvarshavende chefredaktør Peter Orry sagde dengang til Journalisten:

”Vi vil gerne have færre faste fotografer ud fra den forudsætning, at man kan få billeder mange andre steder fra i dag. Vores journalister uddannes også til at fotografere, og mange viser stor lyst og talent for det.”

Uddannelsen består i kurser, som Jysk Fynske Medier arrangerer. Men hvis journalisterne vil på et af de kurser, skal de bruge deres efteruddannelsesdage på det. Og det kritiserer tillidsrepræsentant ved JydskeVestkysten, Steffen Lilmoës.

”Når man vil have alle journalister til at tage gode billeder, burde det være en del af den normale oplæring og ikke efteruddannelse,” siger han.

Det er chefredaktør Peter Orry ikke enig i.

”Det falder ikke ind under oplæring, fordi det ikke er et krav, at man skal fotografere. Så bliver kurset et tilbud, hvor man helt frivilligt kan vælge, om man vil bruge sine efteruddannelsesdage på det,” siger han.

Fotografikrav for nogle

Det er dog et krav for nogle af journalisterne. For halvandet år siden trådte en ’flerfunktionalitetsaftale’ i kraft hos Jysk Fynske Medier. Med den blev de ansatte forpligtet til at arbejde flerfunktionelt og blandt andet at tage billeder.

Derfor mener Steffen Lilmoës ikke længere, at man kan tillade sig at lade de ansatte bruge deres efteruddannelsesdage på at dygtiggøre sig i fotografering.

”Dengang det var lidt mere frivilligt, om man ville fotografere, kunne jeg bedre godtage, at man brugte sin efteruddannelse og tog på kurser i det. Men skruen er blevet strammet omkring den frivillighed,” siger Steffen Lilmoës.

Oplæring når alle skal fotografere

Aftalen gælder kun for de medarbejdere, der er ansat, efter aftalen trådte i kraft. Derfor er fotografering kun et krav for de af medarbejderne, som er ansat efter januar 2016.

Og først når samtlige journalister er omfattet af aftalen, vil det falde ind under oplæring, fortæller Peter Orry.

"I samme øjeblik den samlede medarbejderstab med tillidsfolkene som deres repræsentanter går ind og siger, at nu laver vi en aftale, så det ikke længere er frivilligt, om man vil arbejde flerfunktionelt, betragter vi det som helt naturligt at gøre det til oplæring, som alle skal igennem og ikke efteruddannelse,” siger han.

Når det for nogen er et krav i dag, at de skal fotografere, hvorfor falder det så ikke ind under oplæring for dem?

”Vi har valgt at sige, at vi gerne vil gøre det til oplæring, i samme øjeblik vi laver den aftale, der sikrer, at alle journalister arbejder flerfunktionelt.”

Journalisten har efterfølgende bedt Peter Orry om at uddybe, hvorfor det ikke er oplæring for den gruppe ansatte, som i dag er forpligtet til at fotografere. Han henviser til ovenstående svar.

Journalisterne øger egen værdi

Steffen Lilmoës har ikke oplevet, at nogen har fået direkte besked om, at de skulle bruge efteruddannelsesdage på et kursus i at fotografere. Men muligheden foreligger.

”Hvis man har mere end en uge stående i sin efteruddannelsesbank, kan ledelsen godt beordre en på efteruddannelse,” siger han.

Selvom ledelsen ikke har benyttet sig af den mulighed, mener Steffen Lilmoës ikke, at de ansatte er i tvivl om, at ledelsen vil have dem til at tage kurset.

”Set med mine øjne ligger der et indirekte pres, fordi ledelsen sætter stor pris på, at journalister tager gode billeder,” siger han.

Det bekræfter Peter Orry.

”Det har han ret i. Vi lægger ikke skjul på, at det er den måde, vi synes, vi skal arbejde på. Så vi opfordrer medarbejderne til at tage de her kurser og vores redaktører til at opfordre medarbejderne til det.”

Han mener, at det er helt legitimt at opfordre medarbejderne til en bestemt brug af efteruddannelsesdage.

”Man øger ikke alene sin værdi for virksomheden ved at gennemgå den uddannelse. Man øger også sin egen markedsværdi. Man ruster sig simpelthen til fremtiden, hvor jeg tror, at det at arbejde flerfunktionelt vil være naturligt for enhver journalist.”

Kommentar

27/09/2017 - 12:30

Ejner Munkebro

Hvis det før var "lidt mere frivilligt, om man (journalister) ville fotografere", så må man sige, at med kravet om at skulle bruge efteruddannelse på at kunne tage bedre billeder, så er det blevet endnu mere mindre frivilligt nu.
Suk.

29/09/2017 - 14:36

Holger Bundgaard

Det næste bliver sikkert, at journalisterne på JFM , udover at skrive og fotografere, også skal tegne, så kan bladtegnerne blive fyret, og bladhusene kan spare en masse penge!

Seneste jobopslag

Forbrugerrådet Tænk søger kommunikationsmedarbejder til deltid

Forbrugerrådet Tænk
Ansøgningsfrist: 06.04

Pressechef

Amnesty International Danmark
Ansøgningsfrist: 05.04

Fakta-livsstilsredaktør til DR1

DR
Ansøgningsfrist: 23.03

Journalist til Journalisten

Journalisten
Ansøgningsfrist: 16.04

SoMe- og digital projektleder

Danske Hospitalsklovne
Ansøgningsfrist: 06.04

Presse- og Kommunikationschef

Undervisningsministeriet
Ansøgningsfrist: 08.04

Forsideredaktør

Politiken
Ansøgningsfrist: 27.03

Proaktiv pressekonsulent

Energinet
Ansøgningsfrist: 05.04

Skarp erhvervsjournalist til Dansk Handelsblad

Dansk Handelsblad
Ansøgningsfrist: 05.04

Digital reporter m.m. til DR Sjælland

DR
Ansøgningsfrist: 26.03

Dynamisk webjournalist til Skive Folkeblad

Skive Folkeblad
Ansøgningsfrist: 23.03

Kommunikationskonsulent

Alkohol & Samfund
Ansøgningsfrist: 22.03

Kommunikationskonsulent

Børnerådet
Ansøgningsfrist: 23.03

Komputer for alle søger kreativ og idérig journalist

Bonnier Publications A/S
Ansøgningsfrist: 20.03

Medredaktør

NORDJYSKE Medier
Ansøgningsfrist: 23.03

Nyhedssgrafiker

NORDJYSKE Medier
Ansøgningsfrist: 23.03

Graduate - Video Journalist, Corporate Communication

H. Lundbeck A/S
Ansøgningsfrist: 08.04