Tillidsmand før DR’s store sparedag: ”Det bliver rædselsfuldt”

DR's spareplan vil både lukke kanaler og programmer. Medarbejderne er bekymrede, og nogle er frustrerede. ”Hvis det er rigtigt, hvad vi hører, så bekræfter det alt, hvad vi frygtede," siger tillidsmand i DR

I dag klokken 10 får DR’s medarbejdere i København endelig at vide, hvordan den spareplan rammer, som de har gruet for i ugevis. Klokken 15 orienteres kollegerne i Aarhus.

Men allerede i aftes kunne TV 2 og Politiken fortælle om dele af planen. DR2 og DRK lægges sammen, DR3 og DR Ultra bliver rent digitale kanaler, og P6 Beat, P7 Mix og P8 Jazz lukker.

Og det er trist nyt, siger fællestillidsrepræsentant Henrik Vilmar til Journalisten her til morgen.

”Hvis det er rigtigt, hvad vi hører, så bekræfter det alt, hvad vi frygtede. DR vil blive ramt enormt hårdt af de her nedskæringer, som er politisk besluttede,” siger han.

DR skal spare knap 20 procent som følge af medieforliget.

Vil især ramme sport, fiktion og underholdning

Spareplanen vil ifølge Politiken især ramme sport, fiktion og underholdning, mens nyhedsdelen beskæres i mindre omfang. Politiken skriver også, at DR’s regionale radiokanaler vil blive friholdt.

Henrik Vilmar understreger, at han ikke selv har set ledelsens spareplan.

”Jeg kender ikke hele planen. Det kan være, at det er meget værre end det, vi har hørt. Men det er slemt nok. Det var jo præcis, hvad vi frygtede, da politikerne præsenterede os for en plan, hvor vi skal skæres så voldsomt. Ledelsen har jo sagt, at hvis man vil beskære DR så hårdt, så betyder det lukning af både kanaler og programmer, som brugerne holder meget af. Det ser vi nu,” siger Henrik Vilmar.

I går gennemførte ledelsen sin fyringsrunde i cheflaget. Og i sidste uge blev der åbnet for frivillige fratrædelser for medarbejderne med deadline 24. september. Stemningen i huset er præget af, at mange gruer for, om de ender med at forlade DR.

Rasende over at skulle læse det i et andet medie

Flere DR-medarbejdere har på sociale platforme desuden luftet frustration over, at de skal læse om udviklingen i andre medier. Radiovært Sandy Westh fra P7 Mix skrev på Twitter i aftes:

”I øvrigt så er jeg kæmpe rasende over at skulle læse i et andet medie om aftenen, at min kanal lukker. Det er så sindssygt at få det at vide på den her måde.”

Den frustration forstår Henrik Vilmar godt.

”Det bliver rædselsfuldt i dag. Især for de medarbejdere, som kan se, at ”hov, der røg min kanal eller mit program”. Det er utroligt hårdt at være i,” siger han.

Tillidsrepræsentanten opfordrer kollegerne til at komme til ham, en af de andre tillidsfolk eller nogle af Dansk Journalistforbunds udsendte.

”Der sidder folk parat til at hjælpe. Vi kan jo ikke hjælpe med ens arbejde, men vi kan måske hjælpe med de overvejelser, man har i den forbindelse,” siger Henrik Vilmar.

I går var der også utilfredshed blandt medarbejderne over, at de ikke havde fået at vide, at der var fyringsrunde blandt cheferne, ligesom mange medarbejdere ikke vidste, om deres chef var blandt de fyrede.

”Når man ikke ved, om man har en chef, og hvem det i givet fald er, så kan man forestille sig alt muligt,” sagde tillidsrepræsentant i DR Nyheder Asbjørn Date.

I dag forventes public service-kontrakten også at blive meldt ud fra Kulturministeriet. Den lægger linjen for DR de kommende år, og ifølge en intern besked til DR's medarbejdere er den underskrevet.

0 Kommentarer