Tillidskvinde ofrer sig i Ekstra Bladets sparerunde

Hele sparerunden på Ekstra Bladet er nu gennemført. Det endte uden fyringer, men med 13 frivillige fratrædelser. En af de fratrådte er tillidskvinde Tine Johansen. "Jeg er ulykkelig over beslutningen, som har været meget, meget svær at træffe," skriver hun på sin Facebook-profil. (Opdateret klokken 10.40 med kommentar fra Tine Johansen)

For to uger siden kom det frem, at der skulle skæres 16 stillinger hos Ekstra Bladet. 
13 medarbejdere har nu valgt at fratræde frivilligt som en del af sparerunden. To medarbejdere har fået deres lederfunktion nedlagt, ligesom der er to stillinger, der ikke genbesættes. Derudover har to yderligere medarbejdere valgt at fratræde, men de er ikke en del af spareplanen.

En af de fratrådte medarbejdere er tillidskvinde Tine Johansen, der har været med til at forhandle med ledelsen om besparelserne. Tine Johansen skrev sent i aftes på sin Facebook-profil:
"Kære venner. Spareforhandlingerne med chefredaktionen er afsluttet, og vi er heldigvis kommet i mål uden fyringer. At det er lykkedes, skyldes udelukkende, at en lang række fremragende kolleger og fantastiske kammerater har valgt at skrive under på en frivillig fratrædelse. De kolleger er jeg en af. Jeg er ulykkelig over beslutningen, som har været meget, meget svær at træffe. Men jeg har truffet den, fordi jeg gerne vil forlade mit elskede blad, mens jeg stadig har mit helbred og mit humør intakt. Jeg skal noget andet nu, og jeg ved ikke, hvad det bliver."

Tine Johansen, der ud over at være tillidskvinde har arbejdet som kriminalreporter på Ekstra Bladet, uddyber over for journalisten.dk:

»Da vi for 14 dage fik at vide, at der skulle skæres stillinger igen, begyndte jeg at tænke: "Vil der i fremtiden være plads til det, jeg kan?",« siger hun.

»Jeg ville ikke stå en dag og blive overrasket over, at der pludselig ikke var brug for mig mere. Det er ikke for at forklejne dem, der arbejder på nettet, men jeg er bare kommet dertil, at jeg ikke er nyhedshunden, der sidder med et breaking-banner hele tiden. Den måde, jeg er god til at fortælle historier på, kræver mere plads og mere tid,« siger hun.

Tine Johansen har ikke noget job på hånden, når hun til nytår stopper på Ekstra Bladet.

»Det er lidt angstprovokerende. Derfor kan jeg også glimtvis fortryde, at jeg har taget den her fratrædelse. Jeg var meget bevæget i går, men jeg har i dag følelsen af, at det er den rigtige beslutning,« siger hun.

Chefredaktionen skriver i en mail til Ekstra Bladets medarbejdere, at sparerunden nu er afsluttet.
"I den nærmeste tid forestår et større arbejde for at få puslespillet i det nye avissekretariat til at gå op, og der vil komme til at ske en række rokader. Dette går vi i gang med at afklare straks. (…) Vi ved, at de seneste uger har været en svær tid for mange af jer. Fra chefredaktionens side vil vi gerne takke tillidsfolkene for en meget konstruktiv medvirken, således at vi nu i fællesskab har skabt en forudsætning for at komme bedre gennem en vanskelig tid. Og troen på avisen som en vigtig del af det moderne Ekstra Bladet er intakt."  
 

Sagde op for ikke at blive prikket

En af dem, som også har valgt at gå, er mediegrafikeren Niels Munzert. Han tog nærmest beslutningen, da han hørte om fyringsplanerne:

»Min umiddelbare reaktion var, at nu er det nok slut. Der har slet ikke været tvivl om, at det har været Poul Madsens ide, at vi skulle være færre layoutere på avisen. Så jeg begyndte med det samme at have en masse dårlige tanker – hvor meget er jeg værd, og hvor står jeg i forhold til de andre?«

Ledelsen gav ifølge Niels Munzert medarbejderne god tid til at tænke sig om. Han blev enig med sig selv om, at han ville bede om en frivillig fratrædelse, fordi det ville give ham en personlig tilfredsstillelse:

»Når jeg om 5-10-15 år bliver spurgt, hvorfor jeg forlod Ekstra Bladet, vil jeg gerne kunne sige, at jeg selv valgte at gå. Det er en god fornemmelse.«

Det var først i går, at medarbejderne på Ekstra Bladet kunne ånde lettet op og være sikre på, at der ikke ville komme deciderede fyringer. »Det har været nogle ganske frygtelige uger,« siger Niels Munzert. Han har ikke oplevet en sparerunde så forfærdelig før, selv om han har været cirka 15 år på Ekstra Bladet.

Fire af de 13 frivillige fratrædelser er kommet fra layoutere. Niels Munzert er ikke afklaret med sin beslutning, for når tre af hans layoutkollegaer har valgt at gå selv, havde det måske ikke været nødvendigt, at han også var gået, for »jeg elsker min arbejdsplads«, siger han. På den anden side »kan det her forhåbentlig også være et spark i røven, så jeg ikke gror fast. Jeg skal ud at lave noget helt nyt i en anden branche.«

Han forstår godt Tine Johansens beslutning om at gå:

»Hun har gjort et kæmpe stykke arbejde og skal ikke slides op. Og resten af avisen står tilbage med et gabende hul i medarbejderstaben. Hun skal gå, mens hun stadig kan smile.«

(Opdateret klokken 09.40 med kommentar fra Niels Munzert)
(Opdateret klokken 10.40 med kommentar fra Tine Johansen)

 

1 Kommentar

Carsten B. Grubach
12. SEPTEMBER 2013
Respekt, Tine. Der er grænser
Respekt, Tine. Der er grænser for, hvad man skal stå model til...