Tillidsfolk: Regionale døgnkanaler mangler medarbejdere

De otte TV 2-regioner har i gennemsnit ansat tre medarbejdere ved indførelsen af regionale 24 timers kanaler. En enkelt station har slet ikke ansat nogen. »Ordet pølsefabrik ligger lige for,« siger tillidsmand.

De otte TV 2-regioner har i gennemsnit ansat tre medarbejdere ved indførelsen af regionale 24 timers kanaler. En enkelt station har slet ikke ansat nogen. »Ordet pølsefabrik ligger lige for,« siger tillidsmand.

Nyt og spændende. Men også hårdt og hektisk. De fleste af de otte TV 2-regioner går i disse dage over til at sende 24 timer i døgnet på hver deres kanal. Det betyder, at de omkring 350 uddannede DJ-medlemmer på regionerne oven i tre-fire timers tv om dagen også skal fylde otte 24 timers kanaler med indhold.

De regionale kanaler er et resultat af det sidste medieforlig, hvor politikerne gav 25 millioner kroner til formålet. Ifølge en rundspørge, Politiken har lavet, har de otte regioner ansat – eller er på vej til at ansætte – omkring 25 medarbejdere for at klare udvidelsen i sendetimer. Det svarer til tre medarbejdere per tv-station.

TV/MIDT-VEST har slet ikke øget i medarbejderstaben. Og det kan mærkes, fortæller tillidsmanden Jesper Mortensen.
»Der bliver løbet stærkt, og folk er forholdsvis grå i hovederne. Vi har tre-fire nøglepersoner, der bliver spændt til bristepunktet i opstartsfasen.«

Jesper Mortensen siger, at det "lige nu bare handler om at fylde på".
»Men vi prøver at køre en linje over for ledelsen, hvor det ikke kun handler om at producere en masse 28-minutters slots. Det handler også om, hvad vi skal putte i dem. Når der er gået noget tid, skal vi stoppe op og se på, hvad vi sender, for det har vi ikke tid til at gøre i dag.«

Ifølge Jesper Mortensen er det to meget forskellige ting at lave en klassisk regionaludsendelse klokken 19.30 og sende 24 timer i døgnet.
»Men der står jo TV/MIDT-VEST på begge dele. Vi skal passe på, vi ikke udvander vores brand ved at have for mange one-takes.«

Ifølge politiken.dk har TV Syd og TV2 Nord ansat to medarbejdere, TV2 Fyn øger med tre nye, TV2 Lorry vokser med fem-seks nye folk, mens TV2 Østjylland "løbende øger bemandingen".
Flest nye er på vej til TV2 Øst og TV2 Bornholm, der begge vokser med seks-otte medarbejdere. På Bornholm er alle dog ikke ansat endnu.

Meldingerne fra regionerne til faglig konsulent i Dansk Journalistforbund Henrik Bruun er, at overgangen har betydet en del ændringer i vagtplanerne for at få enderne til at mødes. Vagterne er blevet kortere, og det betyder flere perioder med pres på – og flere arbejdsdage om måneden.
»TV 2-regionernes ledelser er glade for de nye 24 timers kanaler, men der er jo ikke fulgt nok penge med, så man kan kun løse opgaven ved at løbe hurtigere,« siger Henrik Bruun.

Kravet i medieforliget om de nye kanaler blev modtaget med glæde fra regionernes direktører, der dermed slap for risikoen for at blive slået sammen med DR's regioner. Men ifølge Lars Lyngdahl, tillidsmand på TV2 Nord, er det tydeligt, at mediepolitikerne ikke ruttede med pengene i forbindelse med forliget.
»Projektet er meget overambitiøst i forhold til de småpenge, vi har fået. Det er jo en markant udvidelse af sendetiden.«

På Bornholm siger tillidsrepræsentant Jesper Ransborg Jensen, at forventningerne til den nye kanal skal stemme overens med virkeligheden. Seerne må acceptere, at regionerne ikke sender levende billeder 24 timer i døgnet året rundt.
»Vi har alle sammen talt om, at vi skulle have en 24 timers kanal. Men jeg tror, at vi gør os selv en stor tjeneste ved bare at kalde det en tv-kanal. Vi skal ikke stille seerne i udsigt, at der er indhold til 24 timer i døgnet, for det er der slet ikke budget til.«

Spørgsmålet er, hvad seerne egentlig forventer. På TV2 Nords redaktion i Aabybro er man overrasket over, hvor meget tid seerne faktisk bruger på den nye kanal. Flere har på TV2 Nords Facebook-side klaget over for mange genudsendelser.
»I begyndelsen har vi ikke lagt så meget nyproduceret stof ud, og det kan vi se på brugernes kommentarer. De er trætte af at se samme programmer flere gange,« siger Lars Lyngdahl.
»Hvad sker der med alle de genudsendelser på den nye kanal – nu har jeg set det program med Lene Espersen 3 gange…..???,« lyder en kommentar fra Louise Clement Kristensen på Facebook.

De tre tillidsfolk siger, at den øgede sendetid giver journalisterne mere plads at boltre sig på. Desuden er der muligt for at lave breaking news, når muligheden opstår. Jesper Ransborg Jensen siger, at TV2 Bornholm giver plads til flere længere programmer.
»Tidligere var vi lidt klemt på pladsen. Nu har vi rigelig med plads. Og det behøver jo ikke at tage dobbelt så lang tid at lave en udsendelse, der er dobbelt så lang. Det er jo ofte redigeringen af indslaget, der tager længst tid.«

Omvendt betyder de øgede produktionskrav, at fotograferne skal gå fra at lave korte, velredigerede nyhedsindslag på 1:45 med 25 klip til flere one-takes, hvor kameraet bare ruller, forklarer Jesper Mortensen fra TV/MIDT-VEST i Holstebro.
»Der er ikke tid til at finindstille og finde den bedste beskæring. Fotografen må bare forsøge at få kilden i søgeren og frame det så godt som muligt. Ordet pølsefabrik ligger lige for.«

På TV2 Bornholm siger tillidsrepræsentant Jesper Ransborg Jensen, at lanceringen af den nye kanal falder sammen med, at tv-stationen har fået ny afviklingsteknik.
»Jeg håber, at der snart kommer yderligere ansættelser, og at man på den ene eller anden måde tilfører flere timer til de grupper, der er kommet under pres. Ikke mindst vores producere.«

1 Kommentar

Mikael Nielsen
20. JANUAR 2012
Re: Tillidsfolk: Regionale døgnkanaler mangler medarbejdere
TV2-regionerne - og deres nye 24 timers kanal (he he.. sender jo kun en håndfuld timer) er og bliver et misfoster.