Tilfredse freelancere

  Freelancere arbejder mere end fastansatte. Men de er samtidig betydeligt mere tilfredse, viser en stor undersøgelse.

 

Freelancere arbejder mere end fastansatte. Men de er samtidig betydeligt mere tilfredse, viser en stor undersøgelse.

Groft sagt er der to forskellige måder at arbejde i medieverdenen på: At være fastansat eller freelancer. Freelancere er typisk selvstændige, som skal finde kunder til deres egen butik. De ved ofte ikke, hvor meget der står på kontoen, når måneden er omme. Fastansatte skal derimod ikke tænke på, om der er kunder. De får det samme beløb ind på kontoen hver måned. Men der er en anden forskel mellem de to tilværelser:

Freelancere er mere glade end fastansatte.

En stor undersøgelse, der er lavet for det tidligere Arbejdsministerium, viser, at hele 86 procent af freelancerne har svaret "i høj grad" eller "altid" til udtalelsen: "Jeg er tilfreds med arbejdet". Blandt almindelige lønmodtagere er andelen kun 72 procent.

Freelancere føler, at arbejdet er mere afvekslende, og at de har større indflydelse på arbejdet end lønmodtagere. Der er også langt flere freelancere, der er enige i udtalelsen: "Jeg er motiveret og engageret i arbejdet" end blandt lønmodtagere.

Undersøgelsen har været flere år undervejs og er lavet af konsulentfirmaet PLS Rambøl. I virkeligheden dækker den ikke kun mediearbejdere, men godt 1000 personer i alle bran-cher. Projektleder Agi Csonka siger dog, at man udmærket kan overføre konklusionerne til medieverdenen.

"Det er vigtigt at understrege, at vi kun taler om personer, som lever af at være atypisk beskæftigede (freelancere, red.). Freelancejournalister, der er lige på vippen, og som måske får dagpenge, har det ikke skidesjovt. Det er altså alene de etablerede, vi har talt med," siger hun.

Arbejder mere
Freelancerne arbejder betydeligt mere end de fastansatte, viser undersøgelsen. En gennemsnitlig mandlig freelancer arbejder for eksempel 52,1 timer om ugen. Mens en fastansat mand arbejder 41,4 timer om ugen.

Freelancere arbejder altså mere og er samtidig mere tilfredse.

"En del af forklaringen er, at freelancerne er nogle bestemte typer. Der er i hvert fald nogle af dem, som aldrig havde fundet sig til rette i et lønmodtagerjob. En anden del af forklaringen er, at freelancerne har mange kvaliteter i deres arbejde, som er sunde for alle: Selvstændighed, fleksibilitet og direkte respons på arbejdet," siger Agi Csonka.

På trods af at freelancere overordnet er tilfredse, så er der også sorte skyer i deres tilværelse.

"Ensomheden taler mange om. De vil godt have noget mere dagligt og fagligt samvær," siger Agi Csonka.

Antallet af freelancere i Journalistforbundet (DJ) har været stigende over en årrække. I maj 2001 var der 1.904 freelancere ud af 8.388 beskæftigede (i alt 11.743 medlemmer af DJ), mens der i 1990 blot var 577 freelancere ud af 4.792 beskæftigede. Det svarer til, at freelancerne i 1990 udgjorde 12 procent af de beskæftigede i DJ og i dag 22,7 procent.

Hele undersøgelsen kan findes på: http://www.beskaeftigelsesministeriet.dk/

Læs også: Det evige dilemma

 

0 Kommentarer