TILBAGE TIL GAMLE VÅBEN

Strejke og blokade er vejen frem, hvis freelancernes rettigheder skal sikres, mener flere.
Strejke og blokade er vejen frem, hvis freelancernes rettigheder skal sikres, mener flere.

“Lad os kalde det et nederlag,” sagde HB-medlem Uffe Gardel, Berlingske Tidende, på delegeretmødet.
Han talte om forhandlingsresultatet, Dansk Journalistforbund opnåede i forhold til freelancerne ved årets overenskomstforhandlinger med de danske dagblade.
Et såkaldt protokollat blev det til hos dagbladene. Eller nærmere betegnet en samling papirer, der fastslår, at de to forhandlingsparter har noget, som de skal tale om. Senere.
Uffe Gardel mente ikke, at det var nok.
“Hvis vi vil opnå bedre vilkår for freelancerne, så må vi tage mere gammeldags metoder i brug. Det er os som forbund, der med en kollektiv handling må tage affære. Og være parate til at gå i konflikt.”
Freelancer Morten Friis Jørgensen mente også, at der skulle andre metoder til at sikre freelancernes vilkår.
“Der er folk i DR, der har siddet 20 år i dårlige aftaler, men Journalistforbundet har ikke haft styrke til at gribe fat i de sager. Derfor må der andre midler i brug. Forbundet må tage sager med dårlig betalte freelancere op, selvom den enkelte ikke har lyst til at lægge sig ud med sin arbejdsgiver.”
Baggrunden for ønskerne om at få et gennembrud i forhold til freelancernes vilkår er, at et stadigt stigende antal journalister bliver freelancere.
For at sikre deres rettigheder ønsker Journalistforbundet blandt andet, at tillidsrepræsentanten på den enkelte arbejdsplads kan forhandle freelancernes vilkår. Dermed sikrer man også, at de fastansattes vilkår ikke bliver undergravet af freelancere, der arbejder til en lavere løn og under ringere forhold end de fastansatte.
For at få arbejdsgiverne til at lytte vil også fællestillidsmand Jens Langergaard fra Berlingske Tidende bruge metoder, der ikke er set i mange år.
“Måske vi skulle overveje blokade af den enkelte arbejdsplads. For en strejke er ulovlig, men det er blokader ikke,” sagde Jens Langergaard.
Og mens de fastansatte tidligere er blevet beskyldt for ikke at virke voldsomt engageret i freelancernes vilkår, var der på delegeretmødet mange, der talte for at kæmpe freelancernes kamp.
Også Poul F. Hansen fra TV-Avisen.
“Vi fastansatte skal kæmpe for, at freelancerne bliver dyre at bruge. Vi skal samarbejde, så vi forhindrer, at chefredaktionen flytter rundt på nogle penge og ødelægger de strukturer og fordelinger, vi har nu.”
Freelancer Annie Nicolaisen havde et forslag til, hvordan tillidsrepræsentanterne kunne holde øje med udviklingen.
“Hver måned kan tillidsmanden hive fat i de freelancere, der har været inde og ude af døren på arbejdspladsen. Og så kan han tale med dem om det her. I DR er der nu en kold beregning af, hvordan man udnytter freelancere, og det skal stoppes.”
Kristian Melgaard, der er formand for FreelanceGruppen, mente, at det altafgørende element i sagen er uddannelse.
“Uddannelse af tillidsrepræsentanterne om, hvad freelancerne skal have. Og uddannelse af freelancerne om, hvad de skal have.”
Lettere overraskende var freelancernes formand Kristian Melgaard ikke nær så utilfreds, som mange af de andre talere.
“Jeg er faktisk ganske tilfreds med, hvad vi fik ud af dagbladsoverenskomsten. Med et protokollat i hånden kan vi forhandle i løbet af den næste fireårige overenskomstperiode, og det er ganske o.k.”

0 Kommentarer