Til kamp mod Berlusconi

 YTRINGSFRIHED. Ministerpræsident Silvio Berlusconi er med en ny medielov ved at bringe pressefriheden i Italien på afveje, og Dansk Journalistforbund (DJ) er sammen med Det Europæiske Journalistforbund (EFJ) opsat på at stoppe den kontroversielle mediemagnat.»I første omgang agter det italienske journalistforbund at indbringe den nye medielov for de italienske domstole. Samtidig overvejer EFJ at tage sagen til Menneskerettighedsdomstolen, fordi vi mener, at Berlusconis medielov krænker ytrings- og pressefriheden,« siger Mogens Blicher Bjerregård, formand for DJ.

 

YTRINGSFRIHED. Ministerpræsident Silvio Berlusconi er med en ny medielov ved at bringe pressefriheden i Italien på afveje, og Dansk Journalistforbund (DJ) er sammen med Det Europæiske Journalistforbund (EFJ) opsat på at stoppe den kontroversielle mediemagnat.

»I første omgang agter det italienske journalistforbund at indbringe den nye medielov for de italienske domstole. Samtidig overvejer EFJ at tage sagen til Menneskerettighedsdomstolen, fordi vi mener, at Berlusconis medielov krænker ytrings- og pressefriheden,« siger Mogens Blicher Bjerregård, formand for DJ.

Den nye medielov blev vedtaget af Berlusconis regeringsflertal i det italienske senat den 29. april og er omstridt, fordi den ifølge kritikere lemper betingelserne for ejerskab af medier og er skræddersyet til ministerpræsidentens eget medieimperium.

Allerede før lovens vedtagelse blev det anslået, at Berlusconi direkte eller indirekte kontrollerer 95 procent af italiensk tvs sendeflade, og DJs formand kalder situationen i Italien »ekstrem«.

EFJ frygter, at Berlusconi vil bruge loven til at få endnu større magt over landets medier, og ifølge Mogens Blicher Bjerregård ser EFJ helst en EU-lov, som forbyder ledende politikere at eje eller have indflydelse på medierne.

Mogens Blicher Bjerregård og EFJ var den 4. maj til møde med EU-kommissionens afdeling for uddannelse og kultur, hvor man ifølge DJ-formanden lyttede til kritikken.
Han glæder sig også over, at en ny rapport fra Europa-Parlamentet kalder Berlusconis mediemagt »abnorm« og foreslår, at EU påtager sig ansvaret for at sikre ytringsfriheden og pluralismen i medierne, hvis medlemsstaterne ikke selv gør det.

0 Kommentarer