Til grin for abonnementspengene

 Når jeg betaler abonnement for mit venstreblad, vil jeg kende historien om Volvo-Finn, før gratisterne læser om ham i ugeavisen!

 

Når jeg betaler abonnement for mit venstreblad, vil jeg kende historien om Volvo-Finn, før gratisterne læser om ham i ugeavisen!

Når jeg ikke lige arbejder som freelancejournalist, er jeg sådan en helt almindelig borger med hus på landet, høns i haven – og med abonnement på mit lokalområdes førende dagblad: Holbæk Amts Venstreblad.

Som freelancer er jeg vant til problematikken om, hvor dejligt det på den ene side er at sælge en historie til flere forskellige blade, mens jeg på den anden side vurderer, hvor mange sammenfaldende læsere de forskellige blade har, om jeg kan tillade mig det, og hvor meget historien skal skrives om.

Derfor er det da også overraskende at opdage, at den slags overvejelser tilsyneladende ikke er noget, der nager min daglige avis.

Bladhuset i Holbæk har journalistisk monopol på hele oplandet omkring Holbæk og Kalundborg og udgiver, ud over Holbæk Amts Venstreblad, Kalundborg Folkeblad samt tre af de ugeaviser, vi får i området.

Én ting kan man sige om bladhuset i Holbæk: Artikler ligger ikke ubrugte hen!

Først kommer de relevante artikler i Venstrebladet og i Kalundborg Folkeblad – for manges vedkommende i begge blade.

Herefter følger flere opsamlingshit, hvor artikler med præcis samme ordlyd, rubrik, billeder og opsætning genbruges som fyldstof mellem annoncerne i bladhusets ugeaviser.

Til daglig ser vi jo nok mest på denne arbejdsgang som journalister; hvad er merprisen for vores artikler, når de genbruges i flere medier.

Men for helvede, hvor er det irriterende, når man sidder som modtager i den anden ende af systemet, skulle jeg hilse og sige!

I tirsdags læste jeg om Jyderup Apotek, der er »Gammelt – men med på det nyeste«, og om »Volvo-Finn – mellem venner« i den ene avis efter den anden. Jeg så billedet af apotekeren, der talte i telefon, og Volvo-Finn med sin motor, først i JyderupPosten og derefter i Venstrebladet.

»Er det en fejl?«, tænkte jeg: »Jeg har da lige set det en gang før? Eller har jeg? Er jeg begyndt på den samme avis om igen?« Men nej, det er ikke mig, der genlæser samme avis – det er artiklerne, der følger efter mig.

Jeg er forfulgt af en telefonsnakkende apoteker og af Volvo-Finn med motor.

Fra den ene udgivelse til den anden popper de op med enslydende rubrik og venlige smil fra velkendte billeder.

Ja, jeg tog mig i at nikke til Volvo-Finn, da jeg så ham på endnu en side:

»Har vi ikke mødt hinanden et eller andet sted…?«

Nå ja, og så er vi oven i købet ude på landet, hvor det er almindelig trafik, at man køber den »modsatte avis« end naboen og så bytter avis over hækken til eftermiddagskaffen.

Så mange har lejlighed til at møde de mest genbrugte artikler fem steder: I tre ugeaviser og to dagblade.

Kære bladhus:

Hvis I helt alvorligt mener, at genbrug af artikler i givtige annonceaviser er vejen ud af bladdøden, så vil jeg gerne – som læser – fraråde taktikken.

Hvad regner I os egentlig for?

Tror I ikke, vi opdager det?

Og tror I virkelig, at vi nyder at få fire store bunker papir med de samme genbrugsartikler ind ad døren hver uge?

Tjah, for at det ikke skal være løgn, kan jeg om tirsdagen, når ugeaviserne kommer, læse præcis de samme artikler i mine gratis ugeaviser – som i det tirsdags-Venstreblad, som jeg jo altså betaler abonnement for.

Blot kommer ugeaviserne med postvæsenet, før bladbudet bringer Venstrebladet!

Hver gang overvejer jeg at droppe mit abonnement. Man er da til grin. Både som læser – og som betaler!

 

1 Kommentar

Lene Nielsen
17. SEPTEMBER 2008
Re: Til grin for abonnementspengene

Jeg kender det - er selv så 'heldig' at være underlagt Mediehuset Nordvest A/S' monopol på lokale nyheder - og efter deres nyhedssite så dagens lys for ikke så længe siden, er situationen blevet endnu værrere.... nu kan jeg læse nyhederne på siden - dagen inden de kommer i Venstrebladet.

 Der var engang en enkelt mand der forsøgte sig med en konkurrende ugeavis i Holbæk (vist i starten af 2000) - men den blev hurtigt lukket ned fordi det lokale monopol lagde sag an for krænkelse af ophavsret (-det var han selv uden om).