Til forsvar for Kurt Lassen

INTEGRITET. Man skal fortælle, hvad man ved, eller tie stille.Den etiske grundsætning rummer formålet med tilværelsen som journalist.Og det var den sætning, Kurt Lassen måtte gribe fat i, da grundlaget for hans virke, den journalistiske integritet, blev angrebet af hans kilde.

INTEGRITET. Man skal fortælle, hvad man ved, eller tie stille.
Den etiske grundsætning rummer formålet med tilværelsen som journalist.
Og det var den sætning, Kurt Lassen måtte gribe fat i, da grundlaget for hans virke, den journalistiske integritet, blev angrebet af hans kilde.

Kollegernes forargelse og den ensidige fordømmelse af Kurt Lassen har været massiv. Debatten på Journalisten.dk efterlader ikke et indtryk af en branche, der tænker særlig nuanceret over sit etiske fundament. 

Alle mennesker kan havne i et dilemma, hvor flere fine principper strider mod hinanden. Så må man træffe et af den slags valg, der gør ondt, fordi man tilsidesætter ét vigtigt princip til fordel for et andet. Kurt traf et valg til fordel for sandheden. Alt andet ville formentlig have været ubærligt for ham.

Jeg kan selv komme i tanker om tre fine journalistiske principper, der kan gøre princippet om at holde en aftale med en magthaver rangen stridig som det mest værdifulde:

– Journalister skal forsøge at afdække sandheden.
– Journalister skal fortælle alt, hvad de ved om en given sag. Eller tie helt stille.
– Journalister skal være uafhængige.

Kurt valgte at lade disse principper veje tungere end ønsket om at holde en aftale med en magthaver.

Og det er så med til at tegne karakteren Kurt Lassen som menneske og som journalist. Det er ikke et billede af en stikirenddreng, der holder på magthavernes hemmeligheder, når han får dem hvisket i øret, men en uafhængig journalist.
Den analytisk begavede læser vil nu have opdaget, at der er et hul i min argumentation, så det vil jeg slutte med at lappe.

Der er nemlig endnu en etisk grundsætning, journalister kan lære af Lassen-sagen:
– Man skal aldrig lave aftaler med en magthaver.

Den eneste, der har noget ud af sådan en aftale, er magthaveren. Journalisten har intet ud af aftalen, ud over risikoen for at komme til at stå i et dilemma, hvor man må vælge mellem at bryde en aftale eller gøre vold på sin integritet.
Sådan, så skulle den argumentation hænge sammen. Helt uden al den hysteri og forargelse, Kurt Lassen-modstanderne bruger som kit for en usammenhængende argumentation.

– Jesper Borup, journalist på DR Fyn og ekstern lektor på SDU

0 Kommentarer