Til delegeretmøde med 40 visitkort

Fotograf Tina Søiland tog til delegeretmøde i håb om at udvide netværket og for at få gang i karrieren. Journalisten fulgte med for at se delegeretmødet gennem en debutants øjne.

Fotograf Tina Søiland tog til delegeretmøde i håb om at udvide netværket og for at få gang i karrieren. Journalisten fulgte med for at se delegeretmødet gennem en debutants øjne.


FAGLIGT.
Det er første gang, fotograf Tina Søiland skal med til delegeretmøde i Dansk Journalistforbund. Hun afleverer sin tre-årige søn i børnehaven i Hellerup og sætter kursen mod Hotel Nyborg Strand, hvor mere end over 300 medlemmer af Dansk Journalistforbund samles til et to dage langt møde i forbundets øverste organ.
På vejen samler Tina Søiland Journalistens udsendte medarbejder op i sin lille Smart Car, hvor der akkurat er plads til to.
Klokken er 8.30 tirsdag den 21. april. I bagagerummet har Tina sit Leica R9 med digitalt bagstykke. Hun har kastet sig ud på dybt vand og sagt ja til at lave fotodagbog fra mødet, selv om hun ikke helt ved, hvad et delegeretmøde er.
Indtil for nylig har hun mest været i kontakt med forbundet, når hun har haft brug for rådgivning.
»Jeg er jo ret ny i foreningsarbejde. Jeg har mest brugt forbundet, når der har været problemer med betaling og med kontrakter,« fortæller hun.

TINA SØILAND HAR HAFT EN DEL at slås med, siden hun blev uddannet fotograf fra Medieskolerne i Viborg for fire år siden. Det første år efter uddannelsen var hun på barsel. Hun blev nødt til at flytte væk fra trekantområdet, hvor hun er fra, og måtte til København for at bo sammen med sin daværende kæreste, der er far til hendes barn. Det betød, at hun stod uden netværk, da hun skulle i gang som fotograf.
»Jeg skulle starte en karriere, som jeg stadig ikke synes, at jeg har fået hul på,« som Tina Søiland selv siger det.
Uden nogen stor pengetank til livet som selvstændig måtte hun satse på at få et fast arbejde.
Det viste sig at være mere end svært. Hun fik opgaver for et firma, der leverer billeder til ejendomsmæglere. Betalingen var dog ikke så god, at hun kunne leve af det, selv om hun med egne ord arbejdede i døgndrift. På et tidspunkt havde firmaet ikke flere opgaver, men ville hverken betale løn eller lade Tina Søiland slippe ud af kontrakten. Det kunne Journalistforbundet hjælpe hende med, men det grundlæggende problem er stadig ikke løst.
Tina Søiland har endnu ikke fundet et arbejde som fotograf, der giver nok til, at hun kan leve af det. Det seneste stykke tid har hun derfor ernæret sig som receptionist på et konferencehotel.

DRØMMEN HAR HUN dog ikke opgivet. Tina Søiland arbejder stadig på at komme til at leve af sin profession. Hun håber på, at hun gennem det faglige arbejde kan udvide netværket i branchen og få indblik i, hvilke muligheder forbundet giver. Det var derfor, hun for et par måneder siden gik til generalforsamling i specialgruppen DJ:Fotograferne. Unge kvinder er en mangelvare i det fagpolitiske arbejde, så Tina Søiland blev på stedet delegeret og valgt til suppleant til DJ:Fotografernes bestyrelse.
»Da jeg muligvis kommer ind i bestyrelsen på et tidspunkt, tænkte jeg, at jeg nok også hellere måtte tage med til delegeretmøde, så jeg ved lidt mere om, hvad der foregår i forbundet,« fortæller Tina Søiland og overhaler et par lastbiler.

DEN TÆTTE TRAFIK forsinker os på vejen.
Med sig i bagagen har Tina Søiland 40 visitkort, som hun har købt på Hovedbanen aftenen før.
»Det kan jo være, at jeg møder en journalist, der skal have hjælp til et bogprojekt eller en anden form for samarbejde,« siger Tina Søiland.
Klokken 10.15 ankommer vi til hotellet, der ligger lige ud til det glimtende hav med udsigt til Storebæltsbroen. Inde fra salen lyder dirigent Søren Wormslevs stemme i højtalerne. Mødet er allerede i gang. På døren hænger en oversigt over, hvor de forskellige kredse og grupper sidder. DJ:Fotograferne sidder midt i lokalet ved et langbord sammen med TV Gruppen.
Dirigenten er i gang med at forklare, hvordan man får mikrofonerne ude i salen til at virke. Han overlader bagefter ordet til formand Mogens Blicher Bjerregård, der aflægger mundtlig beretning. Tina Søiland føler ikke helt, at talen vedrører hende.
»Der var lidt meget nytårstale over den beretning. Der var ikke så meget om fotografi, og så kan jeg godt tabe koncentrationen lidt. Jeg hørte nogle piger ude på toilettet sige, at det var helt vildt kedeligt. De ville hellere have haft et hotelværelse, så de kunne komme til at sove,« hvisker hun.
En af de første debatter i salen handler om et forslag fra hovedbestyrelsen om, at der skal oprettes en pulje til efteruddannelse for freelancere og andre uden ret til efteruddannelse.
Tina Søiland er alene med sin søn og havde ikke mulighed for at komme til det forberedelsesmøde, der var for DJ:Fotograferne forud for mødet. Hun føler sig her på førstedagen ikke ordentligt klædt på til at følge med i taler, forslag og ændringsforslag til forslagene.
»Fordi det hele er nyt, er det meget overvældende. Det kræver, at man har læst på lektien. Jeg føler, at jeg er hoppet ind midt i det hele. Så er der selvfølgelig også det element i det, at jeg er meget fokuseret på foto, og det er der ikke så meget om,« siger Tina Søiland.

MØDEFORMEN VIRKER TUNG. Rettelser til forslagene bliver stillet på mødet og diskuteret frem og tilbage.
»Vi brugte ret lang tid på at diskutere, om der skulle stå "uddannelse" eller "efteruddannelse" i et forslag. For mig virkede det ret ligegyldigt i forhold til, at der sad 400 mennesker og lyttede på det,« siger hun i pausen.
Tina Søiland er også en anelse rundt på gulvet over de mange forkortelser og begreber, der flyver indforstået gennem lokalet.
»Det var noget med, at vi skulle være glade for, at vi var kommet med i AC, men jeg sad bare og tænkte på, hvad det nu var, AC var for noget,« fortæller Tina Søiland.

KLOKKEN BLIVER ENDELIG 13.00, og der står frokost på programmet. Men først skal Tina til endnu et møde. DJ:Fotograferne har aftalt at spise frokost for sig selv, så de kan diskutere et par punkter.
»Skal jeg gå med?« spørger Tina Søiland og får et ja fra Pia Funder, der er fotograf og pensioneret konsulent i forbundet.
Efter tre timers møde uden pause har Tina mere lyst til at gå ud og trække luft.
»Du kan risikere at blive valgt ind i bestyrelsen,« siger Pia Funder.
Det viser sig nu at være et godt møde. Det handler om hendes eget fag og virker derfor mere relevant. Der er lige 10 minutter til at trække lidt luft, før mødet inde i den store sal begynder igen. Der skal blandt andet aflægges beretning, og regnskabet skal godkendes.
Da det endelig bliver muligt at få et værelse, går Tina Søiland op med sin kuffert. Efter en times tid er hun tilbage i salen.

KLOKKEN ER EFTERHÅNDEN blevet 16.50, og der er to timer, til mødet er slut for denne dag. Rundt omkring fotografernes bord sidder folk med tunge øjenlåg. En enkelt er faldet i søvn. Tina Søiland kigger flere gange på uret.
»Mit hoved er fyldt op. Jeg kunne egentlig godt bruge lidt tid til lige at læse op på, hvad der skal ske i morgen,« siger hun, men bliver tålmodigt siddende, til mødet bliver hævet klokken 18.47.
Klokken 20.00 er der trerettersmiddag. Tina Søiland sidder sammen med de andre fotografer og spiser. Senere på aften bevæger hun sig ned i Stjernebaren, hvor hun falder i snak med René Simmel fra Ekstra Bladet. Han har indtil dette delegeretmøde siddet i hovedbestyrelsen. På hans T-shirt står der "Ekstra Lars" skrevet på Ekstra Bladets velkendte røde logo. "Slut med små løsninger", lyder mottoet på T-shirten med henvisning til Lars Werge, der langt fra hører til forbundets korteste medlemmer.
Omkring halv tre finder Tina Søiland tilbage til sit værelse. Hun vil gerne være frisk til mødet næste dag, der begynder klokken 9.00.
»Hvis jeg kunne sove længe, var jeg nok blevet ved længere. Men når folk bliver så fulde, er der alligevel heller ikke noget at hente. De råber og vælter rundt,« siger Tina Søiland. Hun har kun fået delt tre-fire visitkort ud.

DA MØDET BEGYNDER igen næste morgen, går det bedre med at følge med i diskussionerne. Pressekortet er til debat. Der er stillet to forslag. Det ene er, at kun aktive journalister kan få pressekort. De andre medlemmer må nøjes med et medlemskort. Det andet forslag er, at medlemmerne selv skal bede om et pressekort. Det sidste forslag bliver vedtaget.
»Det synes jeg er en okay løsning, så længe der ikke er nogen, der skal sidde og bestemme, hvem der kan og ikke kan få det,« siger Tina Søiland.
Hun vil selv bede om at få ét.
En livlig debat om at indføre kønskvotering i hovedbestyrelsen fanger også Tina Søiland.
»Jeg synes, at det var en god idé. Det blev bare ikke til noget,« siger hun, mens vi spiser tarteletter med rejer ved frokostbordet.
Hun overvejede at tage ordet under debatten om kønskvotering, men lod være.
»Jeg tror, at jeg er lidt genert, og så havde jeg aftalt med mig selv, at jeg bare skulle observere, fordi jeg ikke har været med før,« siger Tina Søiland.
Hun vil ikke afvise, at hun godt kunne finde på at deltage på delegeretmøde igen om to år.
»Det har været spændende, og jeg er blevet klogere. Men vi fotografer er en lille gruppe i en meget stor gruppe. Så meget af det, mødet handlede om, er ikke så vedkommende for mig. Sådan er det jo nok, når man er så mange forskellige grupper i et forbund.« •

 

Dansk Journalistforbunds delegeretmøde i Nyborg den 21. og 22. april i kort form:

NØGLETAL
Fremmødte delegerede: 328
Indsamlet til Safety Fonden: 719.583 kroner
Antal gange, der blev sagt »kammerater« fra talerstolen: 2
Højeste personlige stemmetal til hovedbestyrelsen: 215

BERETNINGEN
Dansk Journalistforbunds formand, Mogens Blicher Bjerregård, lagde vægt på krisen og presset på troværdighed og kvalitet: »Ud over den usikkerhed, hver enkelt lige nu har for jobbet, fylder spørgsmålet om kvalitet meget. Stadig flere taler om kvalitet i medierne. Vi har behov for en kvalitetsdiskussion.«

MELLEMLEDERE
Det blev besluttet, at de chefer, som ikke kan fyre og hyre, gerne må være medlemmer af Dansk Journalistforbund. Mellemlederne skal sikres adgang for at forhindre, at arbejdsgiverne hiver dem over på chefkontrakter uden øvre arbejdstid og dermed undergraver overenskomsten. Det mente et flertal i hovedbestyrelsen og på delegeretmødet. Modstanderne af forslaget advarede mod at undergrave DJ's rolle som en klassisk kamporganisation for de menige.

PRESSEKORTET
Medlemmer vil ikke længere automatisk få udstedt et pressekort. I fremtiden skal man bede om et pressekort. Samtidig forkastede delegeretmødet et mere vidtgående forslag fra Kaj Spangenberg, Kreds 1, som ville begrænse pressekortet til "de medlemmer af DJ, der bedriver journalistik".

MENTOR
Alle skal kunne søge om at få faglig støtte og sparring hos erfarne mentorer. Mentorordningen skal bredes ud fra enkelte kredse til hele Dansk Journalistforbund. Det vedtog delegeretmødet på trods af næstformand Fred Jacobsens indtrængende appel om at afvente en evaluering af pilotprojekterne.

KØNSKVOTERING
Forslaget om kønskvotering til hovedbestyrelsen blev forkastet trods det nye hovedbestyrelsesmedlem Lars Werges let tvetydige anbefaling i en livlig debat: »Jeg stemmer for det her feministiske bøsseævl. Der er en indarbejdet mandschauvinistisk kultur i DJ. Jeg synes, at det er godt forsøg på at ændre rekrutteringen.«

EFTERUDDANNELSE
Fra 2010 skal DJ etablere en efteruddannelsespulje for medlemmer, der ikke har mulighed for at få betalt efteruddannelse. Formålet er at støtte freelancere, kommunikationsfolk og andre, der ikke har ret til efteruddannelse i overenskomsten, eller som ikke har adgang til ophavsretsmidler. Puljen skal etableres som et forsøg, som evalueres efter to år. I forsøgsperioden er 500.000 kroner det årlige maksimumsbeløb for de samlede udbetalinger fra puljen.

PRAKTIK
Har du talt med din praktikant i dag? Sådan lød spørgsmålet fra de journaliststuderendes organisationer KaJ, KaJO og JR, som fik vedtaget en udtalelse: Praktikanter bliver for ofte brugt til at lukke huller i vagtplanen eller arbejder uden uddannelsesplan. Praktikstederne skal blandt andet forpligtes til at have individuelle praktikantudviklingssamtaler.

ÆRESMEDLEM
Kate Bluhme blev udnævnt til æresmedlem for sin indsats for presse- og ytringsfrihed. Hun blev valgt ind i DJ's hovedbestyrelse i 1991 akkompagneret af springende champagnepropper fra Ekstra Bladets medarbejderforening. Siden har Kate Bluhme arbejdet i hovedbestyrelsen i 10 år, i Pressenævnet og som medlem af diverse kommissioner som offentlighedskommissionen.

CARSTEN NIELSEN-LEGATET
Claus Birch fik anerkendelsen med den begrundelse, at han altid
har haft solidariteten som mål i sit arbejde. Både gennem sit 20 år lange arbejde som tillidsmand i først DR og siden på TV 2 og via 10 års arbejde i hovedbestyrelsen.

NY HOVEDBESTYRELSE
Flere af stemmeslugerne havde ytringsfrihed eller kvalitet i det journalistiske arbejde blandt deres mærkesager. Her er de personlige stemmetal:
Didde Elnif 215
Lars Werge 202
Karin Mette Petersen 198
Antoinette Kordic 158
Jette Hvidtfeldt 155
Lars Lindskov 154
Steen Larsen 153
Anders Dollerup 150
Jens Rossen 142
Villy Dall 136
Per Roholt 119
Peter Thornvig 111
Signe Terkelsen 100

De blev ikke valgt:
Frederik M. Juel 81
Jørn Albertus 35

FORMANDSKABET
Både formand Mogens Blicher Bjerregård og næstformand Fred Jacobsen blev genvalgt uden modkandidater.

Stort tema på Journalisten.dk:
Journalisten.dk/tema/
delegeretmode-2009

 

0 Kommentarer