Til angreb!

 »Måske bryder den næste Watergate-skandale ikke igennem i Washington Post, men derimod i washington-post-gider-ikke-så-derfor-blogger-jeg.com,«  skriver Bo Elkjær fra Ekstra Bladet

 

»Måske bryder den næste Watergate-skandale ikke igennem i Washington Post, men derimod i washington-post-gider-ikke-så-derfor-blogger-jeg.com,«  skriver Bo Elkjær fra Ekstra Bladet

Tidens mest interessante angreb på den journalistiske integritet kommer fra nettets mange weblogs. Et ukontrolleret morads af oftest hidsige og indædte meninger, der serveres som mediekritik og nogle gange endda bliver underbygget af fakta. De er oftest kantede, knudrede, aggressive og ubehagelige. Men uundgåelige og måske endda uundværlige.

Formelt set er weblogs blot dagbøger, der bliver lagt på nettet. Men de er også mere end det: Weblogs er klangbund for en mediekritik af hidtil uhørt effektive dimensioner.

Her, under valget, ser vi det helt nye, at der er folketings-politikere, der har weblogs. Jeg har det med dem, som jeg havde det med Nyrup, da han tog cykelhjelm på. Det er den rigtige og politisk korrekte ting at gøre, og det kan vi kun være glade for. Men det ser akavet ud.

Jeg interesserer mig ikke for politiker-weblogs. Jeg interesserer mig for de weblogs, der kommer helt nede fra undergrunden. Her sker der noget meget, meget interessant.

For det første bliver weblogs brugt til at tage historier op, som medierne ikke selv aktivt dækker. Denne mediekritik er karakteris-tisk for den dagligt voksende stribe af weblogs både herhjemme og i udlandet.

For det andet må vi i pressen regne med at blive kigget i kortene. Og hvis der bliver fundet fejl, eller noget, der ligner fejl, vil vi som journalister blive skydeskive for et raseri og en brutalitet, der ikke kender sin lige.

Se blot, hvordan Dan Rather fik fingeren i den såkaldte »Rathergate«. Programmet 60 Minutes satte dagsordenen ved at offentliggøre dokumenter og rette et kritisk blik mod Bushs karriere som middelmådig hjemmeværnspilot. Det holdt kun få timer, så var dén dagsorden røget overbord. Det blev ikke Bush, men dokumenterne, der kom til diskussion.

Det skete på powerlineblog.com og littlegreenfootballs.com, der minutiøst analyserede dokumenterne og fremlagde tilsyneladende overbevisende argumenter for, at de var forfalskede.

Historien voksede støt i weblogger-sfæren, indtil den blev taget op i medierne. Exit dagsorden. Exit Rather.

Det er en beskidt sag, og der er ingen klare, rene svar. Det, vi ved, er, at 60 Minutes svigtede deres opgave ved ikke at have tjekket tingene igennem. Historien var svag, og webloggerne kilede kniven ind lige præcis der, hvor der var hul. Man skal ikke underkende den magt.

Måske bryder den næste Watergate-skandale ikke igennem i
Washington Post, men derimod i washington-post-gider-ikke-så-derfor-blogger-jeg.com.

Folk er begyndt at tage den dybdeborende journalistik i egne hænder. Det netop overståede amerikanske valg er historisk. For første gang siden 1877 blev der formelt protesteret mod valget på grund af overvældende dokumentation for sjusk, fusk og fejl under valget, først og fremmest i Ohio. Læste du om det i avisen? Ja, hvis du læser Ekstra Bladet. Ellers ikke. Så du noget om det i nyhederne? Nej. Svigtet er næsten totalt, her såvel som i USA.

Det ville være en hån at sige, at protesten blev drevet frem af massiv mediedækning og dagsorden-sættende journalistisk arbejde.

Det var webloggerne, der gravede historier frem, interviewede kilder, lagde videooptagelser på nettet og gennemanalyserede alt tilgængeligt materiale og dermed pressede politikerne til handling.

Eksemplerne er amerikanske. Men virkeligheden er også dansk og med folketingsvalget top-aktuelt.

Vi i pressen bliver stillet til regnskab, uanset om vi vil det eller ej – og historierne kommer på dagsordenen, uanset om vi vil det eller ej. Vores læsere kræver dækning – og de tager selv ansvar for at bringe historien frem, hvis vi svigter.

Weblogs er en invasion fra undergrunden. Men de er også en gave. Betragt dem som en spirebænk for gode historier. Der er masser af fremragende og vigtige danske weblogs fra det yderste venstre til det yderste højre. Start på blogbot.dk.

Bo Elkjær er uddannet på Danmarks Journalisthøjskole i 1997 og har siden været på Ekstra Bladet. Sidste år modtog han Cavling-prisen. På datashopper.dk/~boo/ kan man se, hvad han har beskæftiget sig med. I sidste uge var han i Washington for at dække genindsættelsen af præsident Bush.

0 Kommentarer