Sikkerhed

TikTok-medarbejdere spionerede på journalister bag kritiske historier

Fire medarbejdere hos TikTok's moderselskab er blevet fyret for at indsamle data om journalister, der har skrevet kritisk om det sociale medie

Medarbejdere hos ByteDance, der er det kinesiske selskab bag TikTok, har uretmæssigt indhentet oplysninger om amerikanske brugere.

Nogle af de brugere er to amerikanske journalister.

Det skrev New York Times og Financial Times inden jul, efter ByteDance havde sendt en mail til firmaets ansatte om, at der var blevet gennemført en intern undersøgelse.

En af de journalister, der er blevet overvåget på platformen er Christina Criddle, der er journalist på Financial Times, og som har skrevet flere kritiske historier om ledelsen hos TikTok. Også en journalist hos BuzzFeed og et antal brugere, der har kommunikeret med journalisten på TikTok, er blevet overvåget.

Har tjekket journalists færden

Ifølge Financial Times blev avisens journalist overvåget ved, at to medarbejdere i USA og to i Kina fik adgang til Christina Criddles IP-adresse og andre personlige data. Det skete ifølge en intern mail til medarbejderne hos ByteDance for at finde ud af, om hun havde været i nærheden af medarbejdere hos ByteDance.

”At udspionere journalister, blande sig i deres arbejde eller at intimidere deres kilder er komplet uacceptabelt. Vi vil undersøge den her historie mere dybdegående, før vi beslutter os for vores formelle svar,” lyder det i en udtalelse fra Financial Times.

Financial Times har siden juni udgivet en række historier om, at stribevis af medarbejdere hos TikTok i London har forladt deres arbejde i år.

Nogle af dem har berettet om 12 timers arbejdsdage og degraderinger, fordi de har taget orlov. Medarbejdere har også fortalt, at der findes dødslister over kollegaer, som virksomheden ville have væk fra afdelingen i London.

Den direktør i ByteDance, der havde ansvar for udbredelsen af TikTok i Europa, har ifølge en artikel i Financial Times også sagt til medarbejderne i London, at han ikke tror på barselsorlov. Efter den historie var han fortid i firmaet.

Fire medarbejdere fyret

Den interne undersøgelse hos ByteDance blev ifølge New York Times iværksat efter en artikel i Forbes, der handlede om netop bekymring og privatlivs- og sikkerhedsrisici ved TikTok.

Både politikere, guvernører, den nuværende regering og den tidligere regering under Donald Trump har luftet de bekymringer, og appen er i en række stater ulovlig at hente ned på udstyr, som føderalt ansatte har fået udleveret af deres arbejdsplads.

Ifølge New York Times er alle fire medarbejdere, der har haft snuden nede i journalisternes konti, blevet fyret, og at al adgang til amerikansk data er blevet fjernet fra den afdeling, hvor medarbejderne var ansat.

”Jeg var dybt skuffet, da jeg blev orienteret om situationen, og jeg er sikker på, at I har det på samme måde,” skrev Rubo Liang, ByteDance’s administrerende direktør, i mailen til medarbejderne i torsdags.

”Den tillid fra offentligheden, som vi har brugt enorme kræfter på at opbygge, vil blive betydeligt undermineret af misbrug fra de få individer,” står der ifølge New York Times videre i mailen.

0 Kommentarer