Mistrivsel

Tidsbegrænsede ansættelser kan gøre folk syge

Tidsbegrænsede ansatte har 40 procent større risiko end fastansatte for at ende i psykiatrien med angst, depression og stress, viser et nyt stort dansk studie

Det kan gå voldsomt ud over det mentale helbred at være ansat i en tidsbegrænset stilling.

Det konkluderer et nyt stort dansk studie udarbejdet af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), som Politiken omtaler i dag.

Studiet viser, at tidsbegrænsede ansatte sammenlignet med fastansatte har 40 procent større risiko for inden for fem år at begynde at modtage behandling i psykiatrien for lidelser som angst, depression og stress.

Tidsbegrænsede ansættelser er især udbredte i ngo-verdenen og inden for de kreative fag, og ifølge Dansk Journalistforbunds formand, Tine Johansen, gælder det blandt andet medie- og kommunikationsbranchen.

”Det er flex uden security og et stort problem på medie- og kommunikationsområdet,” skriver hun på Twitter som en kommentar til Politikens artikel om det nye studie.

Fordoblet på 10 år

Mens antallet af tidsbegrænsede ansættelser ifølge Politiken har ligget nogenlunde stabilt i mange år, er det tidligere dokumenteret, at de er udbredte og i vækst inden for DJ’s område.

Fra 2007 til 2017 blev antallet af DJ-medlemmer på tidsbegrænset kontrakt fordoblet, og ud over tv-produktionsselskaberne er store medievirksomheder som DR og TV 2 nogle af dem, der bruger tidsbegrænsede ansatte i stor stil.

Journalisten har tidligere beskrevet, hvordan nogle af de såkaldte TBA-ansatte oplever at blive forlænget i den ene tidsbegrænsede stilling efter den anden.

”Tidsbegrænsede ansættelser, der bliver forlænget gang på gang, er et udpræget problem i nogle dele af branchen,” sagde Tine Johansen, da hun i 2015 var på valg til posten som næstformand i DJ og netop havde ansættelsesforholdene i medie- og kommunikationsbranchen højt på dagsordenen.

Især kvinder og unge

Ifølge forskerne bag det nye studie kan de ikke ud fra data i studiet konkludere, at de tidsbegrænsede ansættelser er den direkte årsag til de psykiske lidelser.

”Men vi kan se, at der er en sammenhæng, og det er ikke tidligere blevet vist i en dansk kontekst,” siger Helene Garde, professor mso og en af forskerne bag studiet, til Politiken.

Det er særligt kvinder og unge, der tager imod tidsbegrænsede ansættelser, og de fleste gør det, fordi de ikke kan få en fast stilling.

0 Kommentarer