Tirsdag afholdt Socialdemokraterne og centrum-venstre-tænketanken Cevea høring på Christiansborg om TV 2’s fremtid.
Blandt talerne var Hans J. Carstensen, CFO i Egmont og bestyrelsesformand for TV 2 Norge, medieforskeren Anker Brink Lund fra CBS og Jan Schermann, tidligere direktør for svenske TV4.
Jan Schermann var direktør for det Bonnier-ejede TV4 i perioden 2001 til 2011. Han tegnede et dystert billede af privatejede medieselskabers mulighed for at lave kvalitetsjournalistik på tv:
”Et privat selskab skal give overskud. Det er muligt, hvis man er dygtig, men i hårde tider vil det gå ud over nogle af programmerne. På TV4 lukkede man nyhedskanalen og 25 lokale tv-stationer, der ikke gav overskud,” sagde Jan Scherman.
”Derfor er jeg skeptisk, hvis man tror, at man opretholder et mangfoldigt mediebillede ved at privatisere TV 2 i Danmark.”
Skeptisk over for privatisering
Jan Schermann forklarede, at med en fortid som direktør i netop et privatejet tv-selskab havde det været svært at nå til den indrømmelse.
”Men jeg har erkendt, at offentligt finansieret public service er vigtigere end nogensinde,” forklarer han.
TV4 blev skabt som privatejet tv-kanal med tilhørende public service-krav i 1990. Målet var at give SVT konkurrence på public service. I dag kommer konkurrencen fra internationale aktører som Youtube, Netflix, Facebook og BBC.
”De store internationale selskaber, man lavede forretning med tidligere, er flyttet ind på det svenske marked,” sagde Jan Schermann.
Kunne sende færre folk til OL
Hans J. Carstensen, CFO i Egmont og bestyrelsesformand for TV 2 i Norge, fortalte om Egmonts positive erfaringer med ejerskabet af TV 2 Norge.
Egmont har siden 2012 været eneejere af TV 2 Norge. Koncernen har også meldt ud, at man er interesseret i at købe TV 2 i Danmark.
Der er mange ligheder mellem TV 2 i Norge og TV 2 i Danmark. Begge har hovedkvarter i en stor provinsby, har mange seere og driver flere kanaler – blandt andet en 24-timers nyhedskanal, forklarede Hans J. Carstensen.
”TV 2 Danmark gør det godt. Det er veldrevet,” sagde Hans J. Carstensen.
Men med Egmont som ejer vil TV 2 blive en del af en koncern med oplagte synergigevinster, gav han udtryk for.
”Under OL i Rio sendte TV 2 Norge 100 mand, og TV 2 Danmark havde sikkert også mange mand afsted. Hvis man kan dele produktionsforhold, får man flere penge til at byde på rettighederne til for eksempel De Olympiske Lege,” sagde han.
Kan ikke love bedre tv
Ifølge Socialdemokraternes medieordfører, Mogens Jensen, kan TV 2 i Norge og Danmark allerede i dag arbejde tættere sammen – uden at have samme ejere.
”Hvad kan Egmont gøre bedre for seerne?” spurgte han og nævnte, at TV 2 Norge havde været gennem en større fyringsrunde i 2016. Sparerunden betød, at TV 2 Norge skal spare 282 millioner kroner de kommende år.
“If it ain't broke, why fix it?” spurgte Mogens Jensen.
”Vi ville ikke kunne lave bedre tv til danskerne end det, TV 2 laver. Men TV 2 Danmark vil stå stærkere, fordi der venter store investeringer på indhold og teknologi,” sagde Hans J. Carstensen.
”Nedbemandingen”, som han kaldte sparerunden i 2016, var nødvendig, fordi TV 2 Norge havde for mange faste udgifter til at være konkurrencedygtig i 2020.
Jan Scherman mente i sit oplæg, at et Egmont-ejet TV 2 Danmark vil lide samme skæbne som TV4 i Sverige.
”Markedet går op og ned, og når det går ned, må man spare og effektivisere,” sagde han.
TV 2 som selvejende fond?
Anker Brink Lund fra Copenhagen Business School mente i sit oplæg, at TV 2 burde omdannes til en selvejende institution med en klar publicistisk formålsparagraf. Dermed ville man kunne reducere statens ejerskab, sikre TV 2’s konkurrencekraft og indkapsle konsekvenserne af EU-dommen, hvor TV 2 risikerer at skylde en mindre formue.
Inspirationen til forslaget kommer fra striben af fondsejede danske medier.
”De har klaret sig bedre end mange andre medier i resten af verden, fordi de ikke behøver tage hensyn til at lave avis for at tjene penge – de tjener penge for at lave avis,” forklarede Anker Brink Lund.
Opfordring til Kammeradvokaten
Ifølge Anker Brink Lund kan fondsejede virksomheder sagtens klare sig i konkurrencen. For eksempel er Carlsberg i dag verdens fjerde største bryggeri.
”Hvis man mangler penge, kan man indgå partnerskaber eller gå på børsen og sælge b-aktier, så man undgår fjendtlige overtagelser,” sagde Anker Brink Lund.
For øjeblikket er jurister i Kulturministeriet og Kammeradvokaten ved at undersøge mulighederne for at sælge TV 2. Men juristerne kigger ikke på en model, hvor TV 2 bliver en selvejende fond.
Det vil Mogens Jensen nu ændre på.
”Vi mediepolitikere skal nok bede kammeradvokaten komme med bud på en fondsløsning,” sagde Mogens Jensen.
4 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Jens, du blander skatteydere og licensbetalere sammen. TV2-regionerne lever af licens og får formentlig betaling fra TV2 Danmark, når de yder en service til moderkanalen. Men det må en TV2-talsmand, hvis der er en sådan her på kanalen, kunne forklare. Fondsmodellen lyder interessant. I det hele taget trænger hele mediestøtten til en storvask. Det er jo grotesk, at overskudsgivende mediekoncerner får statsstøtte.
Tja... og TV2 er netop blev dømt for at ha' modtaget ulovlig statsstøtte.
@Niels Riis Ebbesen - TV 2 er 100% reklamefinansieret. TV 2 har ikke snablen nede i hverken licenskassen eller statskassen.
Det er da kun de danske journalister som frygter en privatisering af TV2, for hvis deres arbejdsplads ikke længere har snablen nede i skatteydernes og licensbetalernes lommer, så skal de pludselig til at arbejde hårdere, og gøre sig fortjent til deres løn.
Jan Scherman er blot en grædekone, som bruger tåbelige argumenter som skal manipulere politikerne og vælgerne, og påstanden om, at en privatisering af en TV-kanel giver et dårligere produkt, den holder ikke to centimeter, for en privat ejet TV-kanal kan kun overleve, hvis den leverer nogle udsendelser som er så gode, at forbrugerne helt frivilligt vil købe og betale for dem.