I oktober slog Zetland et jobopslag op, hvor de søgte 10-12 journalister til det nye Zetland, der går i luften som dagligt medie til marts. De stillinger begynder der nu at blive sat navne på.
Onsdag offentliggjorde Zetland selv, at de har ansat Katinka Bukh, der kommer fra Ud & Se, som art director. Til Journalisten oplyser chefredaktør Lea Korsgaard derudover, at de har ansat journalist Mads Olrik til at dække sport, mens Jakob Jessen skal dække kultur og idéer, og Philip Egea Flores skal dække dansk politik.
Mens Mads Olrik og Jakob Jessen begge har været en del af Zetlands talenthold, har Philip Egea Flores en ikke særlig fjern fortid som særlig rådgiver – først i Uddannelses- og forskningsministeriet, siden Skatteministeriet, og indtil maj i år for daværende økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard.
»At arbejde som særlig rådgiver var et eventyr, jeg var ude på. Men det var jo ikke min kernekompetence, så jeg har længe haft en idé om, at jeg gerne ville tilbage og skrive,« siger Philip Egea Flores, der tidligere har været politisk redaktør på Information.
Det skal lægges åbent frem
Det har før vakt opsigt, når særlige rådgivere skifter en stilling i centraladministrationen ud med et job som politisk journalist. Senest da TV 2 News i sommer ansatte den mangeårige socialdemokratiske spindoktor Søren Lippert som nyhedsvært. Ansættelsen mødte kritik fra blandt andet Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen:
»De mennesker, som sidder i ruden og formidler nyhederne for os, er nødt til at være ubeklikkelige i seernes øjne. Her tænker man, om der nu bliver taget særlige hensyn til Nick Hækkerup eller andre socialdemokrater. Som medie må man tage stilling til, om man vil udsætte sig for den mistænkeliggørelse,« sagde han dengang til Journalisten.
Men Lea Korsgaard er ikke bekymret for, at Philip Flores’ tidligere job kan skade hans troværdighed som politisk journalist for Zetland:
»Det ser jeg ikke noget problem i, så længe vi lægger det åbent frem. På Zetland tilstræber vi snarere integritet end objektivitet – og integritet får man blandt andet ved at være gennemsigtig. Vi plejer at sige, at du gerne må skrive om din egen kusine, så længe du skriver, at hun er din kusine,« siger hun.
Kan godt interviewe Morten Østergaard
I oktober i år besluttede DR at tage retskorrespondent Trine Maria Ilsøe af DR's dækning af Tibet-sagen. Det skete efter kritik af DR for at sætte troværdigheden over styr, fordi Trine Maria Ilsøe har en fortid som særlig rådgiver for tidligere justitsminister Morten Bødskov (S) i 2012, hvor sagen har sit udspring.
Lea Korsgaard mener ikke, at Philip Egea Flores’ tidligere job forhindrer ham i at interviewe Morten Østergaard.
»Men hvis Philip skal lave et kritisk interview med Morten Østergaard, vil det være helt oplagt at lægge det frem i artiklen, at Philip har arbejdet for Østergaard,« siger hun.
Risikerer I alligevel ikke, at læserne vil mistænke jer for ikke at gå lige så kritisk til ham som til andre politikere?
»Man skal gerne kunne se i journalistikken, at der er gået lige så hårdt til ham som til enhver anden politiker. Så jeg er slet ikke nervøs, hvad det angår,« siger Lea Korsgaard.
Samme holdning har Philip Egea Flores selv:
»Ingen af os kan bilde os selv eller vores læsere ind, at vi går rundt som blanke papirer. Vi har alle sammen en baggrund og nogle erfaringer. Kunsten er, at man skal kunne udøve sit fag på en måde, hvor det på den ene side ikke gør noget, at folk kan mærke, hvem man er som person – men hvor man på den anden side aldrig må skrive med et personligt politisk motiv,« siger han.
»Hvis jeg skulle lave et stort interview med Morten Østergaard i morgen, vil jeg mene, det var nødvendigt at gøre det klart i artiklen, at jeg har arbejdet tæt på ham. Det ville jeg gøre en dyd ud af.«
En fordel at have været på den anden side
Faktisk ser Philip Egea Flores det som en fordel, at han har en fortid på den anden side af bordet:
»Jeg synes slet ikke, det er et problem. Jeg synes faktisk, at alle politiske journalister burde have et praktikophold bag facaden. Når man har været derinde, opdager man ting, man ikke anede – herunder hvor stor forskel der er mellem, hvor meget og hårdt politikerne rent faktisk arbejder med det substantielle, og hvor lidt det fylder i medierne,« siger han.
Lea Korsgaard er enig:
»Fordi Philip har arbejdet på begge sider af bordet, har han ikke bare et kritisk blik på dansk politik, men også på den politiske journalistik. Han har set, hvad der sker, når den politiske journalistik går i for små sko eller fortaber sig i personfnidder og krystalkugleanalyser – og det kan være en utroligt vigtigt erfaring, når man gerne vil undgå netop det,« siger hun.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
"Han har set, hvad der sker, når den politiske journalistik går i for små sko eller fortaber sig i personfnidder og krystalkugleanalyser - og det kan være en utrolig vigtigt erfaring, når man gerne vil undgå netop det,« siger hun. "
Jeg ser med spænding frem til at Zetland lancerer, primært fordi jeg tror og håber på at de kan leve op til ovenstående citat.