Tidligere Radio24syv-vært: »Dårlige vilkår uden rettigheder«

Studievært Jon Rostgaard Boiesen producerede natradio for Radio24syv, men blev med få dages varsel taget ud af vagtplanen og står nu helt uden løn. Direktør Jørgen Ramskov: »Nogle vagter kan risikere, at vi ikke vil bruge dem mere.« Producer Peter Engel: »Sådan er freelance-vilkårerne.«

Studievært Jon Rostgaard Boiesen producerede natradio for Radio24syv, men blev med få dages varsel taget ud af vagtplanen og står nu helt uden løn. Direktør Jørgen Ramskov: »Nogle vagter kan risikere, at vi ikke vil bruge dem mere.« Producer Peter Engel: »Sådan er freelance-vilkårerne.«

Studievært Jon Rostgaard Boiesen, der har været ansat som vært på Nattevagten på Radio24Syv, rejser nu en hård kritik af de kontrakter, han og andre arbejder på, når de producerer til stationen.

»Jeg synes, det er meget dårlige vilkår. Jeg er ikke den eneste på freelancekontrakt uden rettigheder,« siger han til journalisten.dk.

Jon Rostgaard Boiesen, der er uddannet filosof, er stærkt skeptisk over, at han er blevet taget ud af vagtplanen med få dages varsel og dermed pludselig mister hele sin indtægt.

Han erkender, at det ikke strider med den formelle ordlyd i den aftale, han har indgået, men:

»Er det rimelige arbejdsvilkår for en public service-station, at folk bare kan fyres uden varsel. Jeg er jo ikke engang fyret! De kan bare lade være med at give mig arbejde. Det er en pissesmart konstruktion for arbejdsgiveren, men er det rimeligt?« siger Jon Rostgaard Boiesen.

"Principielt ingen kommentarer"

Jon Rostgaard Boiesen er som mange andre på Radio24Syv ikke ansat af selve Radio24Syv, men på et produktionsselskab. I en e-mail til journalisten.dk forklarer Jørgen Ramskov, chefredaktør og direktør på Radio24Syv, at han derfor "principielt ingen kommentarer" har til sagen. Han tilføjer dog blandt andet i e-mailen:

»Radio24syv har et ønske om at give nye talenter chancen – også folk, som hverken har radioerfaring eller er journalister. Det indebærer også, at de efter nogle vagter kan risikere, at vi ikke vil bruge dem mere – et vilkår, vores freelancere deler med resten af freelancebranchen.«

Ansat af Wingman Media Aps

Jon Rostgaard Boiesen blev ansat sidst i juni 2012 af Peter Engel fra produktionsselskabet Wingman Media Aps, der leverer en stor del af aften- og nattefladen til Radio24Syv.

Peter Engel afviser Jon Rostgaard Boiesens kritik:

»Der er hverken tale om en opsigelse eller en ansættelse. Det er en freelanceaftale. Man får en opgave, og man får sin løn som aftalt, sådan er det jo. Det er der intet usædvanligt i. Det ligner jo de vilkår, man også arbejder under på Journalisten som freelancer for eksempel,« siger Peter Engel.

Ingen løn under sygdom

Jon Rostgaard Boiesen har selv beskrevet sit ansættelsesforhold detaljeret på Kforum. Her fremhæver han, at han og andre, der arbejder for Radio24Syv, er på en kontrakt, hvor det direkte bliver fremhævet skriftligt, at man ikke har ret til løn under sygdom.

Hvis man har fået en vagt, men bliver syg, får man så ikke løn?

»Det kommer an på omstændighederne. Jeg har ikke været ude for ikke at give folk løn. Det står der, fordi det er en standardkontrakt. Det ligger i freelanceopgaver, at man ikke får løn, hvis man bliver syg. Sådan er det også på Journalisten,« siger Peter Engel.

Ud af vagtplanen per e-mail den 27. august

Jon Rostgaard Boiesen forklarer journalisten.dk, at han mandag den 27. august fik en e-mail fra sin redaktør med beskeden om, at han ikke ville få en eneste vagt i hele september. På det tidspunkt havde han kørt 14 nattevagter i tidsrummet 00.05 – 03.00 fordelt over cirka to måneder.

»Der stod i e-mailen, at jeg skulle vide, at der ikke er blevet plads til mig i denne måned. Pludselig stod jeg med få dages varsel helt uden løn,« forklarer Jon Rostgaard Boiesen til journalisten.dk.

Selv om der i kontrakten – som aldrig er blevet underskrevet af parterne – ikke står, hvor meget arbejde han vil få, forklarer Jon Rostgaard Boiesen, at han var blevet stillet så mange vagter i udsigt, at han kunne tjene 20.000 kroner om måneden.

Burde du ikke have studset over den kontrakt?

»Det kan du sige. Jeg var bare glad for at have fået et arbejde. Og jeg troede på, hvad han sagde. Og jeg tænkte: "Det er måske sådan, det er i mediebranchen".«

En unik mulighed

Er det her en smart måde af Radio24syv af få arbejdskraft på?

»Nej, det synes jeg ikke. Det er en unik mulighed for folk, der ikke har baggrund i branchen, til at komme til fadet,« svarer Peter Engel.

I e-mailen til Jon Rostgaard Boiesen står der også, at ledelsen ønsker at evaluere værterne. Og selvkritisk vurderer Jon Rostgaard Boiesen, at der har været op- og nedture i hans natteprogrammer, hvor lytterne skal ringe ind og debattere temaer. Det er sket, at der kun har været få lytterreaktioner.

»Men kritikken fra ledelsen har kun været positiv. Jeg får at vide, at det går supergodt. "Hurra for Jon!" skriver Peter Engel efter min debut. Siden har jeg stort set intet hørt, og den smule, der har været, er positiv. Så jeg tror jo, at den hellige grav er velforvaret,« forklarer han.

Peter Engel ønsker ikke at kommentere kritikken af Jon Rostgaard Boiesen.