Tidligere journalist bliver kulturminister

Ny kulturminister Uffe Elbæk savner mangfoldighed i mediernes dækning, blandt andet omkring integration og EU-stof.

Ny kulturminister Uffe Elbæk savner mangfoldighed i mediernes dækning, blandt andet omkring integration og EU-stof.

Det er med den journalistiske tillægsuddannelse samt erfaringer som freelanceskribent for Press og Information, at Uffe Elbæk mandag sætter sig bag skrivebordet på Nybroegade som ny kulturminister.

Ganske ligger journalist-gerningen en del år tilbage, og det er primært som stifter og rektor for Kaospilot-uddannelsen og som direktør for Outgames-legene i København, at offentligheden kender ham. Men den vidtfavnende kulturpolitiker har stadig holdninger til mediernes virke, blandt andet pligten til at dække bredt.

»Jeg savner mangfoldighed i medierne. Også i mediernes emnevalg. Og her har vi som politikere et ansvar. Jeg har derfor nævnt integration som et område, som medierne ikke tager alvorligt nok. Og EU som et stofområde, som medierne også underprioriterer i forhold til den betydning, det har for lovgivningen og den måde, som livet former sig på i Danmark,« sagde Elbæk til Mediawatch.dk, der under valgkampen interviewede ham om hans mediesynspunkter.

Her fortalte han også, at han ønsker en hurtig udvikling af DAB-platformen og tilsvarende afvikling af FM-båndet, samt at programkravene til Radio 24syv skal fjernes.

»Vi bliver nødt til at bryde nogle af de gamle kamppladser ned. Danmark er et lille sprogområde, med mindre end seks millioner indbyggere, og det er vigtigt, at vi på alle måder søger en mangfoldighed i medierne, til glæde for kulturen og demokratiet. Vi er i dag ikke bange for at støtte private dagblade og bør også fortsat give mulighed for, at privat radio og tv kan få et kvalitativt løft. Det er blevet forsøgt med Public Service-puljen. Og det er der kvaliteter i: De kommercielle medier når dele af befolkningen, som DR ikke har fat i. Og måske heller aldrig får fat i. Især de unge,« sagde Uffe Elbæk.

Den nye kulturminister bekræftede også, at han støtter en omlægning af mediestøtten.

Uffe Elbæk betegnes af flere politiske iagttagere som en overraskelse blandt de nye ministre. Samtidig er De Radikale blevet krititseret for at være ganske usynlige på det mediepolitiske område.

  • Uffe Elbæk er 57 år og nyvalgt i Folketinget.
  • Han er uddannet socialpædagog i 1982 og tog den journalistiske tillægsuddannelse ved Journalisthøjskolen i 1987.
  • I 1982 var han med til at grundlægge iværksættermiljøet Frontløberne, som han var leder for frem til 1991. Herefter blev han rektor for Kaospilot-uddannelsen, hvor han var frem til 2006. Han var direktør for homo-olympiaden World Outgames 2007-2009, og senest har han været direktør for konsulentvirksomheden Change the Game.

1 Kommentar

Monsar Hansen
3. OKTOBER 2011
Re: Tidligere journalist bliver kulturminister
Tillykke til Uffe Elbæk. Er sikker på, at han nok skal løfte opgaven! Sværere tror jeg det bliver for vores nye 26årige skatteminister, men det er en anden snak.