Tid til tanker

  

 

 

Årets pressefotograf blev Claus Bjørn Larsen. Dommerne roste hans evne til at fange øjeblikket. Claus Bjørn Larsen selv drømmer om at blive en langsommere fotograf.

At se, fange og formidle øjeblikket. Det er Berlingske Tidendes fotograf Claus Bjørn Larsen stormester i. De evner er blandt andet årsag til, at han nu kan smykke sig med titlen Årets Pressefotograf.

Fem fotografier, der alle var bestillingsopgaver til Berlingske Tidende, var det materiale, Claus Bjørn Larsen sendte ind til Danmarksmesterskabet i pressefotografi. Dommerne valgte hans serie, fordi han "evner at fange det øjeblik, der fortæller hele historien."

Et af vinderbillederne er for eksempel af to 1. klasses-elever, der kærligt kysser hinanden første skoledag efter sommerferien. Kysset varede et splitsekund, og Claus Bjørn Larsen var hurtig på udløseren.

"Jeg kan alt det der med at fange øjeblikket og stemningen, men jeg mangler måske det næste lag, hvor jeg reflekterer lidt mere, og jeg mangler måske lidt fordybelse i de historier, jeg laver," siger Claus Bjørn Larsen.

Selv om den tidligere World Press Photo-vinder nu for anden gang i sin karriere er kåret som Årets Pressefotograf, så læner han sig ikke selvtilfreds tilbage.

"Jeg hænger nok lidt i, at jeg er dag-til-dag-fotograf. Jeg kan løfte de første tre lag i en historie, men de næste tre lag har jeg svært ved," siger han.

Claus Bjørn Larsen kalder sig selv for en faldskærmsfotograf – en af den slags fotografer, der kan dumpes hvor som helst og alligevel leverer gode billeder hjem til redaktionen.

Fremover vil han forsøge at reflektere mere, så han kan udvikle sit eget sprog. Claus Bjørn Larsens selvudviklingsprojekt minder om en nyhedsjournalist, der vil til at skrive dybdeborende reportager eller måske endda bøger. For som han siger:

"Jeg vil lære at bygge historierne større, end jeg gør i øjeblikket."

Claus Bjørn Larsen fremhæver de arbejdsmetoder, fotograf-kollegaen Casper Dalhoff bruger. For en billedserie, der har været godt tre år undervejs, har Casper Dalhoff netop vundet en førstepris ved World Press Photo.

"Jeg tror godt, at jeg kunne gøre det samme som Casper, men jeg skal tage fat i mig selv for at bruge tiden," siger Claus Bjørn Larsen.

For ham må de næste ti år gerne blive præget af fordybelse og refleksion.

Se vinderbillederne fra Årets Pressefoto: http://www.pressefotografforbundet.dk/aap/

0 Kommentarer