search

Ti myter om freelancere

NB Dette blogindlæg er stærkt inspireret af bogen "The Renegade Writer" af Linda Formichelli og Diana Burell, selv om dele af det er mine egne tanker.

NB Dette blogindlæg er stærkt inspireret af bogen "The Renegade Writer" af Linda Formichelli og Diana Burell, selv om dele af det er mine egne tanker. Man kan læse mere om bogen her. "Renegade" kan her oversættes som en overløber eller en, der bryder alle reglerne.

Alle freelancere har hørt dem: Reglerne for, hvordan man bør være freelancer – på den rigtige måde. Så her er de – i en mere sand version.

1. Man skal være uddannet journalist for at være freelancer. Løgn. Man kan godt arbejde som freelancejournalist, selv om man ikke er uddannet journalist. I nogle tilfælde er det nærmest en fordel.

2. Man skal ALTID tage freelancetaksten. Løgn. Nogle gange er der andre værdier forbundet med opgaven, og så går man på kompromis. Det skal man selvfølgelig aldrig nogensinde gøre. Men tro mig, det sker alligevel. Det må bare ikke blive en vane, for så mister man sit personlige og økonomiske overskud i samme takt, som man underbyder kollegerne.

3. Det koster en masse penge at starte som freelancer. Løgn. Man behøver hverken en hjemmeside eller en fin adresse i indre by. Man kan godt nøjes med en pc og en telefon. Min pc er f.eks. købt i Aldi.

4. Man er nødt til at starte fra bunden. Løgn. Det er nok det dårligste sted at starte. Hvorfor starte på bunden, hvis man har en god ide til et top-medie? Go for it. Til helvede med Jantelov og de pessimistiske forudanelser.

5. Man skal have en særlig natur for at kunne klare freelancelivet. Løgn. Jeg kender både a- og b-mennesker, selvstartere og selvpinere, folk med ekstrem høj arbejdsdisciplin og folk med en noget mindre, ja nærmest usynlig, arbejdsdisciplin. Og på et eller andet tidspunkt så starter motoren alligevel – også uden en rødglødende redaktionssekretær i røret.

6. Man skal dele kontor med nogen, ellers går man ned med flaget af ensomhed. Løgn. Man kan selv vælge, hvor meget man vil se andre efter sin egen grad af social intelligens. Jeg er ikke ensom, selv om jeg ikke deler kontor med nogen, for jeg er kun en mail/msn/skype væk fra mine bedsteste kolleger. Mere behøver jeg ikke, selv om jeg da savner kantinen i Pilestræde af og til:-) Bare ikke maden. Se bare mit fine singlekontor her: Husk lyd.

[video: autostart=false: loop = false]

7. Man skal hele tiden få nye ideer. Løgn. Det er kun de gamle sure mænd på redaktionerne, der siger "Den historie haaaar vi skrevet". Jeg kender flere freelancere, der lever højt og længe på at have specialiseret sig inden for et område… Selv lever jeg af at redigere. Så jeg behøver ikke at få ideer. Det er ikke altid nødvendigt at generere tusindvis af ideer. Men det er da sjovt at kunne…

8. Man skal altid aflevere til tiden. Løgn. Man får ikke meget respekt af at aflevere en halvkvædet vise til tiden. Men selvfølgelig skal man ikke aflevere for sent, hvis man kan undgå det.

9. Når du har aftalt en pris, så skal du ikke bede om mere. Løgn. Som freelancer skal du altid være klar til at forhandle igen. Hvis arbejdet ændrer karakter, hvis opgaven skal bruges til flere medier, hvis der opstår uforudsete problemer, hvis, hvis, hvis…

10. Freelancere skal hele tiden ud og køre kold canvas. Løgn. Det er faktisk muligt at blive ringet op af hidtil ukendte kunder, når man først har etableret sig. Der findes også bureauer, hvor man deler opgaverne, og hvor der er nogle, som er bedre til salgsarbejde end andre. De fleste freelancere har nogle faste kunder. Så en del af forretningen næsten kører af sig selv.

Kommentarer
0

Husk at skrive dit fulde navn og en gyldig mail-adresse i felterne ovenfor, ellers vil din kommentar blive fjernet. Du kan se Journalistens regler for kommentarer her.
Tak fordi du deltager i debatten!

keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen