Thor P. kritiserer Dansk Journalistforbund

Folketingsformand Thor Pedersen (V) blander sig nu direkte i debatten om Muhammed-tegningerne. Han kritiserer blandt andet Dansk Journalistforbund (DJ) for at bøje af i spørgsmålet om ytringsfrihedens ukrænkelighed, skriver JP.

Folketingsformand Thor Pedersen (V) blander sig nu direkte i debatten om Muhammed-tegningerne. Han kritiserer blandt andet Dansk Journalistforbund (DJ) for at bøje af i spørgsmålet om ytringsfrihedens ukrænkelighed, skriver JP.

Årsagen er den seneste udmelding fra DJs næstformand, Fred Jacabsen, der i tirsdags opfordrede de 12 bladtegnere bag Morgenavisen Jyllands-Postens Muhammed-tegninger til at holde lav profil.

Til Journalisten.dk sagde Fred Jacobsen blandt andet:

»Pressen kan ikke bøje af og lade være med at skrive og tegne. Næsten tværtimod vil jeg sige. Men når debatten nu kommer efterfølgende, så vil vi opfordre de tolv tegnere til at holde lav profil i den offentlige debat og blot passe deres arbejde, så skal vi nok udtale os«, siger Fred Jacobsen.

Men det er et helt forkert signal, mener Thor Pedersen, ifølge Jyllands-Posten. Over for avisen understreger han, at pressen har et særligt ansvar for at værne om ytringsfriheden.

»Under Muhammed-krisen i 2006 oplevede man, at nogen – meget skuffende – sagde, at godt nok er der ytringsfrihed, men?.?.?. Men der er ikke plads til noget men. Enten har man ytringsfrihed, eller også har man ikke. Nu oplever jeg igen at se, at næstformanden i Dansk Journalistforbund opfordrer til, at man holder lav profil. Men man skal ikke bøje nakken, man skal tværtimod ranke ryggen og slå visiret fra,« siger Thor Pedersen til JP.

Næstformand Fred Jacobsen fra DJ afviser dog formandens kritik og siger, at den er skudt helt forbi målet:

»Når jeg taler om lav profil, henviser jeg til den aftale, vi lavede med bladtegnerne for to år siden, da Muhammed-krisen buldrede af sted. Aftalen bestod i, at vi tegnede dem i den offentlige debat, og de holdt lav profil og passede deres arbejde. Den aftale har vi bare reaktiveret,« siger han.

Fred Jacobsen understreger, at Dansk Journalistforbund direkte går imod at holde lav profil, når det handler om at støtte ytringsfriheden.

Læs hele artiklen på jp.dk her.

Se også dagens svar fra DJs næstformand, Fred Jacobsen: "DJ: Folketingsformand på gale veje".

51 Kommentarer

Jens Yde
6. MARTS 2008
Presseformand: Wilders velkommen her

Wilders bliver nu tilbudt at vise sin film i det internationale pressecenter i Nieuwspoort. Tilbuddet kommer fra formanden for centerets bestyrelse Max van Weesel, der samtidig er en af hollands mest kendte politiske journalister. Han betegnes som ekspert i Israel og var i gamle dage kommunist. Datoen 28. marts bliver nævnt.

http://www.brabantsdagblad.nl/algemeen/bdbinnenland/2767043/Wilders-wil-persconferentie-op-28-maart.ece

Pressecenteret ligger på Lange Poten i Haag, tæt op ad politikerne.

http://www.nieuwspoort.nl/en/contact.shtml

Jens Yde
5. MARTS 2008
Wilders og ZOG-FOGH

Den højaktuelle hollandske politiker Geert Wilders hører til ZOG-flokken. Han meddeler fra sit skjulested, at hans film er klar til offentliggørelse. Enhver journalist har hørt om Wilders, der er  omtalt som en højreorienteret og som en populist, der går ind for homoers rettigheder, aktiv dødshjælp, fri abort og det meste af alt det, vi kender fra Amsterdam. Han er gift med en ungarsk kvinde, har Kristeligt Dagblad oplyst.

Hvorfor har tilsyneladende ingen danske journalister omtalt, at han er en stor fan af Israel? I 18-års-alderen tilbragte Geert Wilders to  år i et kibbutz-lignende samfund nær Jericho, har han oplyst i et interview med Nieuw Israëlietisch Weekblad. Han kom til at holde af landet og har haft planer om at slå sig ned der, og siden har han besøgt Israel op mod 40 gange og hilst på Ariel Sharon adskillige gange samt Ehud Olmert. Skulle det ikke være et par linier værd i aviser og blade? I de snart 10 år, han har siddet i det hollandske parlament, har han altid støttet Israel og langet ud efter enhver kritik af Israel i et sådant omfang, at nogle politikere mener, at han direkte guides rundt i manegen af Israel. Han har foreslået, at der indføres administrativ fængsling i Holland, uden rettens indblanding, sådan som det kendes fra Israel. Wilders har ifølge De Telegraph været overvåget af den hollandske efterretningstjeneste. Hver måned har han aflagt et besøg på den israelske ambassade.

Jeg synes, det må være en større udfordring for en journalist at finde frem til de huller i informationsstrømmen, som journalister efterlader sig, frem for at rende efter de streger, som 14-års drenge laver. Det er selvfølgelig ikke muligt at udtale sig hundrede procent sikkert om den manglende omtale af Wilders forhold til Israel, og muligvis har TV2s Steffen Jensen endda nævnt  ham flere gange i sine reportager fra Mellemøsten, men det har jeg ikke undersøgt. Måske har Steffen Jensen  lige frem mødt Geert Wilders og interviewet ham i Jerusalem, hvor han kunne tænke sig at bo? Hvem ved?

Siden Theo van Gogh blev myrdet 2. november 2004 har Geert Wilders været bevogtet døgnet rundt. Var Theo van Gogh mon en ZOG-ven? Svaret er nej, van Gogh var antiteist – og antisemit – og temmelig upopulær i establishment. Da han blev begravet blev der spillet Lou Reed-musik, og nogen stillede sprut og cigaretter på hans kiste. Først nu i dag har jeg opdaget, at Theo van Gogh havde arbejdet som journalist, kolumnist, og min hidtidige uvidenhed om dette er ikke så mærkelig – hans journalistjob ser nemlig ud til at være hemmeligholdt af de danske journalister. Theo van Gogh havde skrevet mange upopulære linier, og så viser det sig, at Dansk Pressekorps (tilsyneladende)  kun har kaldt ham filmmand, filminstruktør eller endog filmskaber. Nogle gange bliver pressen nu så mærkelig tavs, når stillingsbetegnelsen ”journalist” er indblandet i noget.

Angående ZOG-udstillingen i Berlin viser det sig, at de to bag Surrend-gruppen mindst to gange er omtalt som journalister. Den 11. maj 2007 citerede redaktør, cand. mag. Camilla Stockmann i Politiken Jan Egesborg for at sige, ”som journalist må man jo heller ikke tænke på hensyn til annoncørerne, når man skriver en artikel”, og ”det er klart, når man rammer idolet, så rammer man også støtterne. Når Roald Als tegner Pia Kjærsgaard i en muddergrøft, tror jeg da heller ikke hendes vælgere synes, det er fedt”. Den 23. maj 2007 beskrev Kristeligt Dagblad  Jan Egesborg  med ”en baggrund som journalist”, og Pia Bertelsen ”er journalist og en del af kunstnergruppen”.

Det må synes oplagt for de nævnte kredse at lave et kunstværk med titlen ZOG-FOGH, ikke mindst hvis Fogh bliver præsident af Europa. Et foto med EU-flaget i midten flankeret af det amerikanske og det israelske flag ligger lige til kunstnerbenet. Værket skal have titlen …nå ja.

Her den 1. marts 2008 skrev Michael Kuttner fra Berlin i Berlingske Tidende, at ”justitsminister Ernst Hirsh-Ballin har forgæves forsøgt at få den populistiske politiker Geert Wilders til ikke at offentliggøre en film…” Den hollandske justitsministers far var i øvrigt en af de unævnelige, hvilket eksperter hurtigt læser ud af navnet, og ministeren fik opfordringen fra en ministerkollega i Iran – sikkert i satirisk  øjemed. 

To spørgsmål til sidst: Hvor tænkes Geert Wilders film offentliggjort? Hvad betyder Surrend?

Jens Yde
3. MARTS 2008
Surrend, det er journalister

Den lukkede ZOG-udstilling i Berlin åbner igen, skriver både Jyllands-Posten og Politiken. De to aviser gengiver som forventet ikke den tysksprogede presses påstande om, at Egesborg er af  "jüdischer Herkunft".

Men  mon ikke det vil interessere journalister blandt læserne, at "kunstnergruppen Surrend" kun består af Jan Egesborg og Pia Bertelsen og ikke mindst, at de begge kalder sig journalister. Den ene har  vist arbejdet for TV2 og den anden for Jyllands-Posten, og de har begge arbejdet for Danmarks Radio. De deler hertil adresse.

Af og til er pressen underligt tavs, når journalister er involveret i forskellige sager. Apropos Berlin kan vi f.eks. mindes den journalist fra Politiken, der i 1942 - midt under slaget om Stalingrad - var dommer på Det Olympiske Stadion i Berlin i fodboldlandskampen mellem Tyskland og Sverige. Det kunne da ellers siges at være en kamp for ytringsfriheden, når en journalist på det tidspunkt iførte sig en sort dragt og viftede med højre arm under højlydt fløjten.  Hvorfor har pressen aldrig skrevet om dette? To meget kendte journalister og chefredaktører, Joseph Goebbels og Benito Mussolini, ville afgjort have applauderet den danske journalist for hans glimrende indsats, hvis de havde overværet kampen.

Jens Yde
1. MARTS 2008
Semitiske tegninger

 I dag åbnede en karikaturudstilling i Wien af Jan Egesborg, Surrend. Han har netop fået omtale for en udstilling i Berlin, der blev lukket af hensyn til personalets sikkerhed.

 Til dem, der kun har haft kræfter til at følge denne historie på TV, kan oplyses, at navnet på udstillingen i Berlin var "ZOG - Surrend". ZOG - Zionist Occupation Government  - er betegnelse for regeringsdannelsen i et land, hvor en ikke-jødisk regering fungerer som marionet for Israel. Eksperter i Mellemøsten var  i 2005 hurtige til at fange JP/Politikens Hus i denne sammenhæng og placerede Dannebrog mellem Stars and Stripes og Bedesjalet med Davidsstjernen. Disse eksperter havde  selvfølgelig også lagt mærke til, at statsminister Fogh Rasmussen har talt på Hotel Kong David i Jerusalem, og at han har vist sig offentligt med jødekalot og besøgt præsident Bush i USA  et utal af gange efterhånden. Jødiske kvinder bærer ikke synlige kendetegn på deres tilhørsforhold, men hvis de gjorde, så ville Fogh Rasmussens støttepartis leder, Pia Kjærsgaard, nok have vist sig med det. Forekommmer det nogen, at TV2 ikke har omtalt  "ZOG - Surrend" ud fra ZOG-betragtningen, vil det i konspirationssammenhæng kunne forklares ud fra, at den nye direktør for TV2, Merete Eldrup, kom fra en direktørstilling i Politikens Hus, og at hun er gift med Anders Eldrup, der er en erfaren deltager i det ultimative jødiske komplot ved navn Bilderberg-gruppen.

Jan Egesborg laver farlig "kunst", og i Østrig er det jo let at komme i fængsel for at ytre sig forkert. Man skal bare sige, at jødeudryddelsen aldrig fandt sted, så bliver man anholdt, hvad enten man er kunstner eller "kunstner". Egesborg kunne ikke være til stede ved åbningen af satireudstillingen i Wien, påstod han, men der er jo så megen satire i omløb - også blandt østrigere - så man snart ikke ved, om det er sandt, hvad Die Presse skriver:

"Wir (Egesborg og makker) machen auch Satire über Juden" – Egesborg selbst ist jüdischer.

http://diepresse.com/home/kultur/news/366743/index.do?_vl_backlink=/home/index.do

Flere