Tragedie

The Sun-redaktør: 33 år gammel forside om fodboldtragedie er den største fejl i tabloid-historien

Borgerne i Liverpool har haft boykottet tabloidavisen, siden den bragte flere fejlfyldte historier om fodboldtragedien på Hillsborough, hvor 97 mennesker blev dræbt

Det var ikke en fejl, man bare lige glemmer, da den britiske tabloidavis The Sun bragte en fejlagtig forside om den tragedie, der udspillede sig på Hillsborough Stadion i 1989, hvor 97 mennesker blev dræbt i voldsom tumult på tribunerne.

”Det var den største fejl i tabloid-historien,” siger The Sun-redaktør Victoria Newton ifølge Press Gazette til en konference i London.

Tragedien på Hillsborough udspillede sig den 15. april 1989, hvor Liverpool FC og Nottingham Forest mødte hinanden i FA Cuppens semifinale.

Kampen blev aldrig spillet, fordi der opstod kaos på den tribune, Liverpools fans stod på. 96 mennesker blev klemt ihjel, da der opstod for stort pres på tribunen. Senere er yderligere en person død som følge af de skader, han fik den dag.

The Sun bragte få dage efter ulykken en forside med overskriften ’The Truth’. Inde i avisen fik Liverpool-fans skylden for, at tragedien udviklede sig så voldsomt, som den gjorde.

Liverpool-fans blev også beskyldt for at stjæle fra de mennesker, der var ved at blive mast ihjel. Avisen påstod desuden, at Liverpools tilhængere havde pisset på betjente og forhindret dem og redningspersonale i at yde førstehjælp.

”Sandheden” om en fodbold­tragedie fik byen Liverpool til at boykotte The Sun – og ændre holdning til EU 3

Har været boykottet i 33 år

Historien var bare ikke sand. Den stammede fra en løgnagtig betjent, der ville dække over, hvad der viste sig at være et svigt fra myndighedernes side. En rapport fra et uafhængigt nævn konkluderede senere, at Liverpools fans ingen skyld havde i ulykken. Det havde myndighederne og sikkerhedsforanstaltningerne på stadion.

I 2012 undskyldte avisens tidligere chefredaktør for The Suns dækning af tragedien.

Men det har hverken gjort fra eller til for borgerne i Liverpool, der efter ulykken fuldstændigt boykottede The Sun, der stadig i dag er svær at opdrive i byen.

Victoria Newham, der har været seniorredaktør på The Sun siden 2020, er selv fra Liverpool, og hendes familie var til stede på Hillsborough den lørdag i 1989.

”Jeg beundrer folk i Liverpool for at have ført kampagne, så længe de har. Det var en frygtelig tragedie, og jeg kan godt forstå, hvorfor de altid føler en form for uretfærdighed,” siger hun ifølge Press Gazette.

Seniorredaktøren på avisen var 17 år, da ulykken skete, og hun er vokset op med, at man i Liverpool ikke køber avisen, og at den bliver fjernet fra hylderne, hvis den bliver set i en butik. Faktisk vil  flere ikke engang skrive navnet på den, men benævner den ’The S*n’.

Som tidligere beskrevet i Journalisten har den lokale boykot af The Sun været så massiv, at det har mundet ud i en anden EU-holdning lokalt end nationalt i Storbritannien.

Alligevel var Victoria Newham ikke i tvivl om, hvor hun ville arbejde som redaktør:

”Jeg ville arbejde på The Sun. Det var den største avis, og jeg er uhyre stolt over at arbejde her,” siger Victoria Newham.

 

0 Kommentarer

Læs også

<span class=Sportsredaktør i Liverpool: The Sun vil aldrig blive tilgivet for Hillsborough-tragedien">

Redaktør i Liverpool: The Sun vil aldrig blive tilgivet for dækningen af Hillsborough-tragedien

31. JANUAR 2022
”Sandheden” om en fodbold­tragedie fik byen Liverpool til at boykotte The Sun – og ændre holdning til EU

”Sandheden” om en fodbold­tragedie fik byen Liverpool til at boykotte The Sun – og ændre holdning til EU

31. JANUAR 2022