Medie: Over 180 journalister kan være ofre for israelsk spyware

50.000 telefonnumre på journalister, politikere og aktivister er lækket og sat i forbindelse med et israelsk firma.

Avisen The Guardian er i besiddelse af en liste, der – ifølge The Guardian – viser, at over 180 journalister har været mulige mål for Pegasus – et stykke overvågningssoftware, som det israelske overvågningsfirma NSO står bag.

16 andre medier – i medie-samarbejdet ’the Pegasus project’ – er også i besiddelse af listen. Det er Amnesty International og Forbidden Stories – en Paris-baseret medieorganisation – der har delt listen med medierne.

Listen tæller blandt andre en række redaktører, herunder hos Financial Times, og den mexicanske journalist Cecilio Pineda Birto, der blev myrdet i 2017.

Det er ukendt, hvor mange af journalisterne på listen, der rent faktisk er blevet infiltreret med Pegasus. Men en lakmusprøve blandt 15 journalister på listen, foretaget af Amnesty International’s Security Lab, viser, at der var spor af Pegasus på deres telefoner.

Pegasus giver mulighed for at høste data som SMS’er og emails – og at aktivere telefonens kamera og mikrofon.

Mere end 50.000 navne står på listen, herunder også politikere og aktivister.

NSO oplyser – ifølge The Guardian – at de ikke fører tilsyn med kundernes mål. I et svar til de medier, der er i besiddelse af listen, afviser NSO dog listens validitet.

”NSO Group afviser kraftigt de falske påstande i jeres rapport,” skriver NSO ifølge The Guardian.

Det officielle formål med Pegasus er at bekæmpe kriminalitet og terrorisme.

0 Kommentarer