Test: Journalisten.dk kunne ikke få aktindsigt på to timer

Sidste fredag fik Politiken aktindsigt i Margrethe Vestagers sms'er på cirka to timer. Det er højst usædvanligt. Journalisten.dk prøvede at gentage kunststykket, men har ikke hørt fra ministeriet efter fire dage. (opdateret 3. juli)

Sidste fredag fik Politiken aktindsigt i Margrethe Vestagers sms'er på cirka to timer. Det er højst usædvanligt. Journalisten.dk prøvede at gentage kunststykket, men har ikke hørt fra ministeriet efter fire dage. (opdateret 3. juli)

I lørdags kunne Politiken skrive en opsigtsvækkende historie om forløbet op til skatteforliget mellem regeringen, Venstre og de Konservative. I historien kunne de referere en række sms'er sendt mellem Økonomi- og Indenrigsminister Magrethe Vestager og Claus Hjort Frederiksen fra Venstre.

Politiken havde fået aktindsigt i sms-korrespondancen efter bare to timer. En præstation, som Information har kåret til den uofficielle danmarksrekord.

Ekspert i offentlighedsloven Oluf Jørgensen undrer sig både over, at aktindsigten blev imødekommet så hurtigt, og at den overhovedet blev imødekommet. Han tvivler stærkt på, at korrespondancen overhovedet falder under offentlighedsloven.

Falder uden for offentlighedsloven 

»Normalt trækker aktindsigt fra Slotsholmen i langdrag. Men aktindsigt i sms-kommunikation mellem Vestager og Hjorth blev leveret lynhurtig til dele af pressen. Der blev tilmed givet aktindsigt i partipolitisk kommunikation, der falder uden for offentlighedsloven. Der skelnes mellem, om ministeren kommunikerer som øverste chef for ministeriet eller som partipolitiker. Ministeriet har åbenbart ønsket offentlighed om indholdet af sms'erne, der handlede om partipolitiske overvejelser,« skriver Oluf Jørgensen i en mail til journalisten.dk.

Helt præcis sender Politiken-journalist Kristian Klarskov anmodningen om aktindsigt til Økonomi- og Indenrigsministeriet klokken 14.45 fredag d. 22.juni. Klokken 16.55 bliver anmodningen imødekommet. Cirka en time senere kan Berlingske som det første medie skrive, at regeringen imod al forventning er i gang med at lave en aftale med Venstre og de Konservative i stedet for med Enhedslisten.

Aktindsigt i Johanne og Barfoed

Journalisten.dk har set Kristian Klarskovs anmodning om aktindsigt. I mandags sendte vi næsten en tro kopi til Økonomi- og Indenrigsministeriet. Men i stedet for at bede om indsigt i korrespondancen med de to Venstrepolitikere Claus Hjort Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen bad vi om indsigt i eventuel korrespondance med to andre poltikere – Johanne Schmidt-Nielsen og Lars Barfoed. Indtil videre har vi ikke hørt noget fra ministeriet.

På kommunikationsforum.dk spekulerer Trine Nebel, der er selvstændig kommunikationsrådgiver, ligesom Oluf Jørgensen i, at ministeriet har ønsket usædvanlig hurtig offentlighed i sms'erne. Hun går dog et skridt videre og peger på et muligt motiv:

»For mig tyder det på, at de to mennesker, der har sms'et med hinanden, eller deres nærmeste fortrolige, har haft en interesse i, at sms'erne kom ud. Hurtigt. Nu. Og som del af noget større. Det kunne være en langsom, men begyndende fortælling om, at Thorning kun får én periode at være statsminister i,« skriver Trine Nebel, der i samme indlæg påpeger, at hun har hang til konspirationsteorier.

Tilfreds med hurtighed

Journalist Kristian Klarskov, der fik den hurtige aktindsigt, vil ikke spekulere i eventuelle politiske motiver, men erklærer sig tilfreds med den hurtige service:
»Jeg synes da, det var fint, at det gik så hurtigt. Jeg har tit ventet længe på aktindsigter selv. Hvis det her er udtryk for ny praksis eller præcedens fra centraladministrationen, kan jeg kun hilse det velkommen,« siger Kristian Klarskov, der ikke ønsker at fortælle om selve forløbet til journalisten.dk

Kan ikke forklare forskel i behandlingstider

Journalisten.dk har siden torsdag forsøgt at få en kommentar fra Indenrigs- og Økonomiministeriet. Fredag formiddag ringer Marie Nyhus, pressemedarbejder, for at fortælle, at ministeriet generelt behandler anmodninger om aktindsigt så hurtigt som muligt.

»Fyens Stiftstidende og Politiken fik den hurtigt, hvis man synes, at 2½ time er hurtigt. Det er ikke noget, vi skammer os over,« forklarer Marie Nyhus, der ikke har mulighed for at forklare forskellen mellem Journalisten.dks aktindsigt og de to andre mediers.
»Jeg ved ikke, hvad der ligger til grund. Det kræver en juridisk vurdering,« forklarer Marie Nyhus.

Journalisten.dk har efterfølgende bedt ministeriet om at finde en medarbejder, der kan forklare forskellen i behandlingstiderne. 

2. juli svarede ministeriet, at man tilstræber at behandle aktindsigter så hurtigt som muligt, men at det blandt andet på grund af arbejdspres med andre opgaver kan tage længere tid.

På spørsgmålet om sms'erne var underlagt offentlighedsloven svarer ministeriet, at Politiken og Fyens Stiftstidende fik adgang til et brev og en SMS sendt af Lars Løkke Rasmussen 21. juni. 

"Økonomi- og Indenrigsministeriet anser denne den af korrespondancen for dokumenter under offentlighedsloven," hedder det i mailen.

De øvrigt sms'er var til gengæld ikke underlagt offentlighedsloven, "men ministeriet fandt ikke noget til hinder for at samtidig at udlevere den række af sms'er, der indgik i den pågældende streng med SMS-korrespondance."

(opdateret 3. juli med svar fra Økonomi- og Indenrigsministeriet)

 

3 Kommentarer

Frank T. Jørgensen
17. JULI 2012
Re: Test: Journalisten.dk kunne ikke få aktindsigt på to timer
Verden har alle dage været uretfærdig og lighed er en by i Rusland.
Monsar Hansen
12. JULI 2012
Re: Test: Journalisten.dk kunne ikke få aktindsigt på to timer
2 timer og 31 minutter må være Danmarksrekord. Spændende betragtninger Trine Nebel kommer med på sin blog.