Test: Hvad sker der, når en kvinde bliver chef?

DR og kvindesagen jubler over, at DR har fået sin første kvindelige generaldirektør. »Det er vigtigt at åbne op for kvindelig empati,« siger bestyrelsesformanden. Journalisten har undersøgt, om der er noget om snakken.

DR og kvindesagen jubler over, at DR har fået sin første kvindelige generaldirektør. »Det er vigtigt at åbne op
for kvindelig empati,« siger bestyrelsesformanden. Journalisten har undersøgt, om der er noget om snakken.

Der var udbredt jubel, da det kom frem, at den 47-årige jurist Maria Rørbye Rønn bliver DRs generaldirektør. Den første kvinde på posten.

»Jeg er oprigtigt positivt overrasket. DR har fået øjnene op for det potentiale, der ligger i mangfoldighed i ledelsen. Det vil skabe bedre programmer til gavn for DRs seere og lyttere,« lød det fra kvindenetværket K2’s talsperson, Jenny Bøving Nielsen.

»Det er flot, at det nu for første gang er en stærk og kompetent kvinde, der står i spidsen for Danmarks største medie- og kulturinstitution,« lød det fra Socialdemokraternes mediepolitiske ordfører, Mogens Jensen.
»At åbne for kvindelig empati – og mindre jakkesæt, som jeg jo selv repræsenterer – det er vigtigt,« sagde DRs bestyrelsesformand, Michael Christiansen.

Men han satte kun få ord på, hvad forskellen består i – ud over at man ville komme til at »mærke det i nuancerne«.
»Erfaringerne fra hele mit liv er, at hvis ledelsen er pluralistisk sammensat, så gør det en forskel. Så bliver resultatet bedre.«

Det lyder som en vedtaget regel, at kvinder har nogle særlige, positive lederegenskaber, som mænd ikke har. Er det et dogme? Journalisten har talt med ni kolleger til tre kvindelige mediechefer, der efterfulgte mænd i jobbet.

De tre kvinder er TV 2’s Merete Eldrup, der efterfulgte Per Mikael Jensen som direktør i 2007, Dorthe Carlsen, der efterfulgte Per Westergaard som Midtjyske Mediers direktør i 2008, og Mette-Line Thorup, der kom efter Bent Winther som indlandsredaktør på Information i 2010.

Vi begynder i Sønderborg hos journalist Henrik Rath Paulsen fra Sønderborg Ugeavis. Han forhandler som tillidsmand med Dorthe Carlsen, fordi hun også er ansvarlig for Berlingske Lokale Medier. Tidligere var Henrik Rath Paulsens modpart en mand.

»Når man sidder to mænd over for hinanden i en forhandling, kan der gå lidt alfahan i det. Dorthes facon er mere rund og afslappet, og det tror jeg kan forklares med køn,« siger Henrik Rath Paulsen.

Det lyder, som om han bekræfter, at der er forskel. Men så modsiger han sig selv.
»Når man møder kvindelige ledere, tænker man jo også nogle gange: ‘Hvor er det bløde og runde henne?’«


– foto: Thomas Nielsen

Kigger man i undersøgelser af forskellen på mænd og kvinders ledelse, finder man ikke et klart svar. Det Danske Ledelsesbarometer fra Ledernes Hovedorganisation er den største spørgeskemaundersøgelse af sin slags blandt ledere, og barometeret viser meget få forskelle mellem mandlige og kvindelig ledere.

Der er ifølge ledelsesbarometeret dog en lille målbar tendens til, at kvindelige ledere selv tillægger medarbejderudvikling større betydning. De lægger også mere vægt på anerkendelse, samarbejde og det psykiske arbejdsmiljø.

Det billede kan de godt genkende på Information, hvor Mette-Line Thorup blev indlandsredaktør efter Bent Winther. Bent Winther var også avisens medredaktør, og han havde tit travlt med andre opgaver. Redaktionsmøderne var korte og afrapporterende, og når journalisterne fik ros, var det typisk i kort form som: »Godt vi havde den historie i dag.«

Efter Mette-Line Thorup overtog, er redaktionsmøderne blevet længere. Nogle af de utålmodige nyhedsjournalister mener faktisk, at der bliver sludret for meget.
»Mette-Line er en lille hønemor for os. Det var Bent Winther bestemt ikke. Han var mere den tavse type,« siger journalist på Information Ulrik Dahlin.

Men han dementerer straks, at det skulle have noget med køn at gøre:
»Måske er det, fordi Bent er nordjyde,« siger han.

Endnu klarere kommer det fra international redaktør Lotte Folke Kaarsholm.
»Det handler ikke om, hvad der er mellem benene, men hvordan man er som person.«

Og landsdel betyder åbenbart mere end køn.
Medarbejderne på Information tegner samlet set et billede af deres kvindelige indlandschef som mindre produktfokuseret og mere optaget af coaching og god trivsel. Faktisk blev Mette-Line Thorup ansat, fordi redaktionen efter en del stresssygemeldinger havde behov for en chef med et veludviklet omsorgsgen. Men er det et særligt kvindeligt træk? Nej, lyder svaret. For det er præcis de samme kvaliteter, den nye chefredaktør på Information, Christian Jensen, står for – coaching, ros og teamwork, lyder det fra medarbejderne. Og han er jo en mand.

Og så er vi tilbage, hvor vi begyndte.
I slutningen af 2007 overtog Merete Eldrup direktørjobbet på TV 2 efter Per Mikael Jensen. Her er der måske noget om snakken. I hvert fald fortæller medarbejderne, at TV 2 fra den ene dag til den anden skiftede fra en machokultur med udpræget konkurrencementalitet og helikopter-image til en mere redelig omgangsform. Væk var de store armbevægelser og dyrkelsen af egoerne.

»Da Per Mikael Jensen kom til, var han god til at ruske op i den selvfede stemning og selvtilstrækkelighed, der herskede på TV 2. Men han skabte ikke ligefrem tryghed omkring sig,« siger Lennart Sten, tillidsmand og journalist på TV2 Nyhederne.

Per Mikael Jensen var så enerådende, at han for eksempel lavede en sportskanal uden at tage sportschef Morten Stig Christensen med på råd først. Det kan man kalde typisk maskulin handlekraft.

Men de vilde dispositioner gik både ud over de kvindelige og mandlige medarbejdere.
»Forandringerne skete i et tempo, så nogle folk til sidst ikke turde åbne for den kolde vandhane af frygt for, at der kom varmt vand ud,« siger Lennart Sten.

Hvor Per Mikael Jensen var impulsiv og almægtig, har Merete Eldrup uddelegeret til sine direktører.
»Men om det er, fordi hun er kvinde, og han var mand – det ved jeg ikke,« siger Lennart Sten.

Selv om Merete Eldrup repræsenterer en mindre enerådende ledelsesstil, er der internt på TV 2 imidlertid ikke tvivl om, at Merete Eldrup er mindst lige så magtfuld som sin forgænger. I hvert fald udløste det et lettelsens latterbrøl, da medarbejderne til TV 2-revyen oplevede medarbejdere i rollerne som programdirektør Palle Strøm og nyhedsdirektør Michael Dyrby udstyret med to kæmpepikke. De to konkurrerede i bedste Per Mikael-stil om, hvem der var bedst udrustet – indtil en medarbejder med et Merete Eldrup-skilt på maven kom ind på scenen med en pik i elefantstørrelse.

»Merete er ikke fremmed for magtens sprog. Hun ved, at hun har det største visitkort, men det er sjældent, hun vifter med det,« siger Lennart Sten.

Kaj Høivang, der var kommunikationschef under både Peter Parbo og Per Mikael Jensen, kan heller ikke pege på den kønsforskel, vi leder efter. Tværtimod ser han kvaliteter i Merete Eldrups facon, som minder om Peter Parbo.
»Jeg tror, det handler om lederstil, ikke om køn. Per Mikael var rundet af en amerikansk-inspireret ledelseskultur i Metro, mens Merete Eldrup kom fra Politikens Hus, hvor kulturen er blødere og mere skandinavisk.«


– foto: Thomas Nielsen

Også Dorthe Carlsen fra Midtjyske Medier har afløst en mand, da Per Westergaard skiftede til Fynske Medier. Dorthe Carlsen kom fra URBAN og bliver af kolleger i dag beskrevet som en person, der taler med alle.

»Hun ved næsten mere om mine folk, end jeg selv gør,« siger Lars Norup, chefredaktør på Viborg Stifts Folkeblad.
Det må være det, Ledelesesbarometeret betegner som “anerkendelse og samarbejde”.

Men Dorthe Carlsen aer ikke medarbejderne med hårene.
»Hun siger tingene uden omsvøb. Man er ikke i tvivl om, hvad hun vil. Nogle gange skal man op og stå på stolen. Men der er ingen bad feelings bagefter,« forklarer Lars Norup.

Til sammenligning beskrives forgængeren Per Westergaard som en “ekstremt dygtig talmand”, der var god til at skære virksomheden til, forhandle aftaler med trykkerier og den slags. Dorthe Carlsen lukker sig ikke inde på sit kontor, og hun er ikke bange for at tage sig en svingom til julefrokosterne.

Men Kenneth Plummer gik jo også til julefrokoster i DR.

På kvindenetværket K2’s hjemmeside fremgår det, at kvindelige ledere i mediebranchen er med til at skabe mangfoldighed og dermed bedre aviser, blade og radio- og tv-programmer. Det var det samme, DR’s Michael Christiansen sagde om Maria Rørbye Rønns udnævnelse. Men på TV 2 kan de ikke mærke, at nyhedsdækningen eller programfladen har fået et mere kvindeligt touch, fordi Merete Eldrup er blevet øverste chef.

»Alle kanaler er i forvejen spidset til, så de rammer den rigtige målgruppe,« siger Lennart Sten.

På Midtjyske Medier og Informations indlandsredaktion har de heller ikke kunnet registrere særlige kvindelige fingeraftryk. På Information skrev Mette-Line Thorup tidligere artikler om det nære i livet – familien og hverdagen – frem for systemhistorier. Men det var før, hun blev indlandsredaktør.

»Efter hun begyndte som indlandsredaktør, kommer hun ikke med så mange ideer om de nære ting. Det er egentlig lidt ærgerligt,« siger journalist Mette Klingsey.

Selv tillægger Merete Eldrup, Mette-Line Thorup og Dorthe Carlsen deres køn meget lille – hvis overhovedet nogen – betydning. Merete Eldrup synes, det er fint, at Journalisten prøver at finde frem til den lille forskel.
»Men jeg tror, at forskelle mellem forskellige personer/chefer kan forklares med meget andet end køn.«

Selv siger den nye generaldirektør i DR, at hun »helt overordnet« synes, at det er vigtigt, at der kommer flere kvinder på toplederposterne i Danmark.
»Det handler om at få alt talent i spil.«

Når det er sagt, tilføjer den nye generaldirektør:
»Så mener jeg ikke, det er afgørende med kønnet, det afgørende er kvalifikationerne,« siger Maria Rørbye Rønn.

10 KVINDER DER EFTERFULGTE MÆND

Lisbeth Knudsen koncernchef, Berlingske Media
FORGÆNGER: Lasse Bolander
Siden fru Knudsen tog over, har hun sat flere skibe i søen, end vi har plads til at nævne her. Nogle er gået ned. Men vovemod og handlekraft kan også være kvindelige træk – hvis nogen skulle være i tvivl.

Line Ørskov, chefredaktør, Computerworld
FORGÆNGER: Jan Horsager

Line Ørskov har tvunget af dårlig økonomi omlagt Computerworld fra en ugeavis til et 14 dages magasin – det ligner downsizing, men sælges som en journalistisk forbedring. Det kunne en mand ikke have gjort smartere.

Anne Mette Svane, chefredaktør, Politiken
FORGÆNGER: Stig Kirk Ørskov

Anne Mette Svane indtog i september 2010 chefredaktørstolen, da Politiken rokerede i ledelsen. Dermed blev den 34-årige komet avisens første kvindelige chefredaktør. Nu sidder hun i “Presselogen” på News og er lige så klog som mændene.

Anne Knudsen, chefredaktør, Weekendavisen
FORGÆNGER: Peter Wivel

Anne Knudsen har i snart evigheder været frontfigur på en af avisverdenens stabile succeser. De fleste i avisledelsen er kvinder, men hun mener selv, at køn spiller en meget lille rolle for lederevner.

Sandy French, leder, DR Indland
FORGÆNGER: Jens Grund

Det vakte ballade, da økonomiminister Brian Mikkelsens spindoktor rykkede til DR. Hvordan kunne Sandy French den ene dag arbejde for regeringen og den næste kritisere den? Måske er det bare typisk kvinder, at de kan se den samme sag fra to sider.

Annemette Krakau, chefredaktør, Billed-Bladet
FORGÆNGER: Anders Thisted

Annemette Krakau, chefredaktør siden 2006, har luget ud i Billed-Bladets skæbnefortællinger til fordel for kernestoffet: Kendte og kongelige. Og selv om læserne siver, er Billed-Bladet stadig en god forretning og har ikke været igennem fyringsrunder.

Mette Refshauge, koncernkommunikationsdirektør, TDC
FORGÆNGER: Nicolaj Due
Mette Refshauge tror på integreret kommunikation, sociale medier og synlighed i lokalmedierne. På den seneste imageliste fra Berlingske Nyhedsmagasin lå TDC helt nede som nummer 120. Har hun mon et særligt kvindeligt greb til at gøre de utilfredse telekunder gladere i fremtiden?

Rulle Westergaard, særlig rådgiver, Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
FORGÆNGER: Christopher Arzrouni

Rulle Westergaard blev verdenskendt i den danske k-branche, da hun som kommunikationschef i det konkurstruede Sterling nægtede at male flere skønmalerier. Det kostede hende jobbet. Henrik Høegh ønskede en spindoktor, der kunne udfordre ham – og hvem er bedre til irriterende spørgsmål end kvinder?

Hanne B. Jørgensen, redaktør, Folkeskolen
FORGÆNGER: Thorkild Thejsen

Efter Thorkild Thejsens 22 år på Folkeskolen blev Hanne B. Jørgensen i 2009 Folkeskolens nye overlærerinde. Folkeskolen er på vej med et nyt netmedie, alle journalister har været på web-tv-kursus, og tværmedialitet er skrevet ind i vagtplanen.

Turid Fennefoss Nielsen, chefredaktør, Randers Amtsavis
FORGÆNGER: Michael Kjærgaard

15 dage efter at Turid Fennefoss Nielsen satte sig i chefstolen, blev Randers Amtsavis omlagt til formiddagsavis. Avisen var i et halvt år udkommet om eftermiddagen, og det udløste en heftig læserstorm. Avisen har fået nyt design og lægger mere vægt på det lokale.

Journalisten har lovet de kilder, vi har talt med, at understrege, at de ikke tror, at køn spiller en stor rolle. »Det er sket forandringer, men det kunne jo lige så godt være sket med en mand,« lyder den typiske kommentar.

0 Kommentarer