Tesfaye: »Linse Kessler er én af mine store inspirationskilder på Facebook«

For nylig rundede Mattias Tesfayes facebookside 10.000 likes. Flere af hans opdateringer er delt tusindvis af gange, og enkelte har en reach på over en million. Hans bedste råd til andre er at komme ud i virkeligheden: »Hvis du bare sidder derhjemme med din spindoktor, rykker det ikke«

»Mange tror, at de sociale medier er en genvej til at få spredt et budskab. Men det er de overhovedet ikke – de kræver præcist lige så meget arbejde som alt andet.«

Sådan siger Mattias Tesfaye, forfatter og folketingskandidat for Socialdemokraterne. Og noget tyder på, at han ved, hvad han taler om. For lidt over en uge siden rundede hans facebookside 10.000 likes – og selv om det ikke er overvældende sammenlignet med for eksempel statsminister Helle Thorning-Schmidts 154.000 likes, så når han ofte ud til mange flere brugere på Facebook.

Alene inden for den sidste måned er det sket syv gange, at Mattias Tesfayes statusopdateringer er blevet delt af mere end 1.000 facebookbrugere. Det er ikke sket for Helle Thorning-Schmidt én eneste gang i løbet af det seneste år.

»Det undrer mig, at mange politikere bruger sociale medier så venstrehåndsagtigt, når de nu har hul igennem til så mange. Det værste, man kan gøre, er at tage et billede af sig selv ved skrivebordet, hvor man skriver ”jeg mener XXX”. Men den slags ser man desværre rigtig meget af. Det er det, jeg synes er så kedeligt ved meget politisk kommunikation på sociale medier,« siger Mattias Tesfaye.

Når lige så mange som en artikel på eb.dk

Mattias Tesfaye synes især, der mangler interaktion og gensidighed i mange af de danske politikeres kommunikation på sociale medier. Der er groft sagt for meget snak og for lidt handling, mener han. Det prøver han selv at undgå:

»Jeg forsøger at arbejde bevidst med, at min facebookside ikke skal være en mene-side. Det skal ikke være et sted, hvor man bare taler sammen. Der skal ske noget. Det skal være et forsamlingshus, hvor man mødes om rent faktisk at gøre noget i fællesskab,« siger Mattias Tesfaye.

I nogle af hans seneste opdateringer har han blandt andet hjulpet en borger med at efterlyse brugt legetøj til udsatte børn, han har delt et billede fra et besøg hos snedkeren Tom, der er kåret som årets lærer på teknisk skole, og han har efterlyst selvstændigt erhvervsdrivende, der har mod på at få besøg af en ung på en landsdækkende ’pjækkedag’, som iværksætter Martin Thorborg er i gang med at arrangere.

»Jeg efterlyser tit tips og beder om hjælp til konkrete ting. Og når jeg får et tip, tager jeg ud og undersøger det. For eksempel har jeg lige været i Taastrup for at møde nogle portugisiske metroarbejdere, der måske bor ulovligt, fordi jeg fik et tip om det,« siger Mattias Tesfaye og tilføjer: 

»Traditionelt ville man jo sende den slags tip til medierne. For bare få år siden var medierne fuldstændigt afgørende i at sætte dagsordenen – men det er de ikke længere. Ofte når jeg ud til lige så mange med en status, som hvis jeg var interviewet til en artikel, der lå i top på eb.dk. Det skaber jo en helt vild forskydning i medieverdenen.«

Kommunikation under radaren 

Flere gange om ugen sker det, at Mattias Tesfaye bliver kontaktet af journalister på etablerede medier på bagrund af sine facebookopdateringer. Ofte vil de enten skrive historien eller bruge den samme case. Og det er kun godt, synes han:  

»Det viser noget om, at de her journalister har antennerne ude. Hvis de kan se, at mange har delt og liket noget, jeg har skrevet, så tyder det jo også på, at der er en klangbund i befolkningen for det pågældende emne,« siger Mattias Tesfaye.

Selv holder han blandt andet øje med politikere som Magnus Heunicke og Pia Kjærsgaard, som han fremhæver som kolleger, der er gode til at kommunikere på sociale medier. Men de største inspirationskilder finder han uden for den politiske verden.

»Linse Kessler er én af mine store inspirationskilder på Facebook. Det samme gælder Jim Lyngvild. De er begge to virkelig gode til at kommunikere på de sociale medier. Linse er for eksempel sindssygt politisk, men hun kommunikerer fuldstændigt under radaren. Hun taler til store dele af den danske befolkning om ting, som ikke er Christiansborg-politiske, men som alligevel er meget holdningsprægede og værdipolitiske,« siger Mattias Tesfaye.

Og det er vigtigt at kunne, hvis man vil nå bredt ud, mener han:

»Mange diskussioner foregår under radaren i samfundet. Sådan har det altid været – men det spændende er, at man kan blive en del af dem nu. Det er derfor, jeg synes, Facebook er noget af det bedste, der er sket for folkestyret,« siger Mattias Tesfaye.

Lær din frontlinje at se de gode historier

Èt af de vigtigste råd, Mattias Tesfaye kan give videre til politikere og organisationer, der gerne vil have større gennemslagskraft på de sociale medier, er at komme ud i virkeligheden:

»Det er ligesom med journalistik – når du læser en artikel, kan du jo tydeligt mærke forskel på, om den er skrevet bag skrivebordet, eller om journalisten rent faktisk har været oppe på stilladset og har talt med håndværkeren deroppe. Det er det samme med sociale medier. Det kræver, at man kommer ud og mødes med nogen mennesker. Hvis du bare sidder derhjemme med din spindoktor, rykker det ikke,« siger han.

Men det er jo også meget tidskrævende. Hvordan gør man det bedst? 

»Det handler om at lære sin frontlinje at se de historier, man gerne vil fortælle. En direktion i Røde Kors ser jo ikke nødvendigvis organisationens historier. Men det gør de, som for eksempel står ude i Røde Kors-butikken i Sorø og sælger tøjet. Det er derude, organisationens øjne og ører er. Blandt alle de medlemmer, der hver dag har førstehåndskontakt med virkeligheden derude,« siger Mattias Tesfaye.

0 Kommentarer