Terrorsigtet Roj TV indstillet til Nobels Fredspris

150 personer fra hele verden har indstillet den kurdiske tv-station Roj TV til Nobels fredspris, heriblandt Desmond Tutu og danske menneskeretsforkæmpere. Roj TV sendes fra Danmark og er sigtet efter den danske terrorlov.

150 personer fra hele verden har indstillet den kurdiske tv-station Roj TV til Nobels fredspris, heriblandt Desmond Tutu og danske menneskeretsforkæmpere. Roj TV sendes fra Danmark og er sigtet efter den danske terrorlov.

En lang række personer fra hele verden besluttede i sidste uge at indstille den kurdiske tv-station Roj TV til Nobels fredspris. I dagens kronik i Information forklarer en af indstillerne hvorfor. Kronikken er skrevet af Tue Magnussen, bestyrelsesmedlem i FN-forbundet og medlem af Kurdisk Forum.

»Der er vægtige grunde til nomineringen. For det første skal den støtte kurdernes nationale rettigheder, herunder retten til et kurdisk tv. For det andet er den et led i kampen for ytringsfrihed, idet den skal ses som en protest mod, at stationen har været anklaget for terror af den danske stat,« skriver han.

Blandt indstillerne er den sydafrikanske ærkebiskop Desmond Tutu, der selv modtog Nobels fredspris i 1986. Den danske læge Inge Genefke, der har stiftet Rehabiliterings- og Forskningscentret forTorturofre, er også på listen sammen med en række folkevalgte politikere og menneskeretsforkæmpere fra hele verden.

Roj TV har sendetilladelse i Danmark og har i årevis sendt tv til kurdere over hele verden, fortrinsvis det kurdiske mindretal i Tyrkiet. Men kanalen er under mistanke for at formidle budskaber for PKK, en kurdisk bevægelse, der er på flere terrorlister verden over.

I indstillingen skriver de 150 indstillere, at Roj TV arbejder »med henblik på at skabe gensidig respekt samt finde frem til mulig løsning gennem forhandling«.

I 2010 besluttede den danske regering at sigte Roj TV efter den danske terrorlov. Sagen skal for retten til sommer, skriver Politiken.

1 Kommentar

Peter Andreasen
8. FEBRUAR 2011
Re: Terrorsigtet Roj TV indstillet til Nobels Fredspris
Det fandeme iorden ! Kurderne er et fredeligt folk, og det sku på tide at folk åbner øjene op for de modbydelige hetz der har været mod kurderne i tyrkiet, irak, syrien og iran !