Terrorforsker: Medierne forvrænger proportioner om Bin Laden

Den danske mediedækning af Osama Bin Ladens død er præget af, at medierne gerne vil gøre ham endnu vigtigere, end han måske i virkeligheden var, siger terrorforskeren Lars Erslev Andersen.

Den danske mediedækning af Osama Bin Ladens død er præget af, at medierne gerne vil gøre ham endnu vigtigere, end han måske i virkeligheden var, siger terrorforskeren Lars Erslev Andersen.

Al-Qaeda-lederen Osama Bin Ladens død har selvsagt været den ubestridte topnyhed i flere dage. Men der opstår hurtigt en form for selvsving i mediernes dækning, konstaterer Lars Erslev Andersen, Al-Qaeda-ekspert og seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier.

»Det er, som om begivenheden, at han er blevet slået ihjel, ikke i sig selv er nok. Det skal ligesom gøres større, og han bliver blandt andet sat i forbindelse med nogle begivenheder, han slet ikke har haft noget at gøre med,« siger Erslev.

Han nævner blandt andet, hvordan DR har tilskrevet Bin Laden ansvar for angrebet på World Trade Center i 1993 og et terrorangreb i Saudi Arabien i 1996 – i begge tilfælde var det helt andre, der stod bag.

Erslev nævner også som eksempel, hvordan medierne igen og igen brygger videre på myten om, at Osama Bin Laden skulle være hovedrig – ja faktisk milliardær. Faktum er, at han ved ankomsten til Afghanistan i 1996 var på fallittens rand, og at hans terrorisme er sket på midler udefra, fortæller Lars Erslev.

»Der kommer fejl i historikken, der gør ham større end han var, og mere interessant.«

Han mener også, dækningen af aktionen er et godt eksempel på, hvordan medierne et langt stykke hen ad vejen famler i blinde og er helt afhængig af de informationer, det amerikanske militær ønsker, de skal få.

»Først sagde Barack Obama, at Bin Laden var dræbt under en ildkamp. Efter få timer sagde en person fra efterretningstjenesten, at det faktisk var en mission, der gik ud på at dræbe ham – en likvidering. Nogle medier fortæller det, som om det er facts, andre fortæller, at det er, hvad man har hørt. Men der tror jeg, vi alle sammen er lige gode. Vi hopper på de informationer, vi får,« siger han.

Personligt ville Erslev aldrig kunne bruge mediedækningen som kildemateriale, hvis han for eksempel skulle danne sig et klart billede af forløbet af den militæraktion, der dræbte Bin Laden.

»Nej, det ville jeg kun kunne gøre ud fra, hvad der bliver fremlagt fra officielle kilder med dokumentation. Det, medierne bringer, er – undskyld mig – ikke fakta. Det er informationer, ofte fra anonyme kilder, som man konstruerer videre på, så det hænger sammen. Og det er fint nok som dagens nyheder. Næste dag kan det så være, vi kommer det lidt nærmere,« siger Lars Erslev Andersen.

0 Kommentarer