Terrordømte svenskere accepterer straf

De to svenske journalister, der er blevet dømt for terror i Etiopien, vil ikke anke dommen. I stedet beder de premierministeren om benådning.

De to svenske journalister, der er blevet dømt for terror i Etiopien, vil ikke anke dommen. I stedet beder de premierministeren om benådning.

I går udløb fristen for, at Martin Schibbye og Johan Persson kunne have anket deres dom for terror. Fotografen og journalisten blev i slutningen af december dømt skyldige i at have støttet den etiopiske terrorgruppe ONLF. Men i stedet for at anke dommen, vil svenskerne søge om benådning hos den etiopiske premierminister. Det skriver Dagens Nyheter.

Martin Schibbye og Johan Persson var i sommers i Etiopien for at undersøge det svenske olieselskab Lundin Petroleums indblanding i overgreb på lokalbefolkningen. Overgrebene skulle efter sigende have fundet sted i den etiopiske provins Ogaden, der er lukket land for journalister. De to svenskere havde derfor slået sig sammen med oprørsgruppen ONLF og sammen med dem taget over grænsen.

Her blev gruppen opdaget og fanget af de etiopiske myndigheder. Svenskerne blev tilbageholdt og i december idømt 11 års fængsel for medvirken til terror.

Siden da har Martin Schibbye og Johan Persson sammen med deres advokat vejet mulighederne. En mulighed var at anke dommen for at blive totalt friendt, men de har i stedet valgt at satse på en benådning. For at søge benådning skal de to mediefolk i et brev til premierminister Meles Zenawi erkende deres skyld og bede om nåde – noget, der er stor tradition for i Etiopien, skriver Dagens Nyheter.

Sagen har vakt stor debat i Sverige, blandt andet på grund af Udenrigsminister Carl Bildts dobbeltrolle. Carl Bildt sad selv i bestyrelsen for Lundin Petroleum i den periode, selskabet gjorde forretninger i Ogaden-provinsen. Den svenske regering er blevet skarpt kritiseret for deres tilbageholdende attitude til sagen.

0 Kommentarer