Terror mod JP/Politiken måske forhindret i sidste øjeblik

Fem terrortrusler på et år. Så mange gange lød alarmen på Jyllands-Posten i 2010. Og nu tyder meget på, at det muligvis var i absolut sidste øjeblik, PET pågreb fire mænd, som angiveligt ville gennemføre et angreb på JP/Politikens Hus i december 2010.

Fem terrortrusler på et år. Så mange gange lød alarmen på Jyllands-Posten i 2010. Og nu tyder meget på, at det muligvis var i absolut sidste øjeblik, PET pågreb fire mænd, som angiveligt ville gennemføre et angreb på JP/Politikens Hus i december 2010.

Sådan lyder det i hvert fald forud for en omfattende retssag mod de fire terrormistænke, som indledes i dag.

Ifølge Politiken planlagde de fire at besøge deres terrormål, netop som Kronprins Frederik og en række sportsstjerner skulle deltage i konkurrencen om Årets Fund. En begivenhed, hvor landets nye stjerner skulle hyldes.

Adskillige kilometer fra ejendommen var gruppen af terrormistænke travlt beskæftiget og bevæbnet med våben ifølge Politiets Efterretningstjeneste. Alt sammen med henblik på at angribe JP/Politikens Hus.

De nåede dog aldrig så langt, for i sandsynligvis sidste øjeblik blev de anholdt og stoppet. Og i dag indledes retssagen mod dem i Retten i Glostrup.

Kort efter udtrykte masser af medarbejdere på både Jyllands-Posten og Politiken en øget frygt for at gå på arbejde: Ganske naturligt er de ansatte mere og mere bange.

Men allerede ved den foregående terrortrussel erklærede Jyllands-Postens tillidsmand, Bo Jørgensen, at terrorrisikoen »sætter sig mere og mere i baghovedet«. Og nu forstærket af de nye oplysninger fra efterretningstjenesten:

»PET har offentliggjort flere detaljer den her gang – fortalt om stormløb, hvor så mange som muligt skulle dræbes, at det var nært forstående, og at der muligvis skulle tages gidsler. Det er kommet tættere på.« 

De fire mænd nåede dog ikke så langt. Og i dag begynder så retssagen mod dem i Retten i Glostrup, hvor de står tiltalt for at forberede terror. .

På Politikens hjemmeside viser en animeret video en rekonstruktion af, hvordan JP/Politikens Hus angiveligt skulle stormes.

Heraf fremgår det blandt andet, at PET både filmede og aflyttede dem i dagene lige op til den planlagte aktion.

PET sagde dengang, at politiets indgriben havde afværget et »umiddelbart forestående« angreb. Og man fandt både en lyddæmpet maskinpistol med tilhørende ammunition og en skarpladt pistol.

Gruppen er nu tiltalt for forsøg på terrorisme efter straffelovens § 114 ved at have planlagt et angreb på Morgenavisen Jyllandspostens/Politikens Hus på Rådhuspladsen i København.

Sagen behandles under medvirken af nævninger, og der er afsat i alt 17 retsdage, sidste dag den 14. juni 2012.

De fire personer, der er fra Sverige, har været varetægtsfængslede siden årsskiftet 2010-2011. Retten har i øvrigt besluttet, at de fortsat skal være varetægtsfængslede, indtil der afsiges dom i sagen.

Der har været nedlagt navneforbud under sagens forberedelse; men navneforbuddet blev ophævet i marts.

0 Kommentarer