Terror eller ytringsfrihed

  Konflikten mellem Tyrkiet og kurderne kan true dansk pressefrihed. TERROR? En ældre herskabslejlighed midt i København er blevet mål for en international konflikt.

Konflikten mellem Tyrkiet og kurderne kan true dansk pressefrihed.

TERROR? En ældre herskabslejlighed midt i København er blevet mål for en international konflikt.

En strid, hvor alle sprogets største ord er i omløb: Pressefrihed, ytringsfrihed, undertrykkelse, terror, død og ødelæggelse.En konflikt, hvor andre lande lægger pres på Danmark, og hvor både det almindelige politi og Politiets Efterretningstjeneste (PET) er involveret. En strid, hvor hovedpersonerne blandt andet er journalister, der arbejder her i landet.

Få danskere anede noget om eksistensen af en kurdisk satellitkanal ved navn ROJ TV, før det dramatiske stunt i Statsministeriet den 15. november, hvor den tyrkiske ministerpræsident Erdogan udvandrede fra et fælles pressemøde med Anders Fogh Rasmussen.

Årsagen var tilstedeværelsen af en ung kvinde – en kurdisk journalist fra ROJ, der med hovedkontor på H.C. Andersens Boulevard sender fjernsyn til 40 millioner kurdere fordelt på en stor del af verden.

ROJ TV støtter terrorister og er i lommen på terrororganisationen PKK, lød det fra Tyrkiets leder, der krævede den kurdiske journalist fjernet fra mødet, skønt hun var sikkerhedsgodkendt af dansk politi.

Anders Fogh afviste. Han talte om principielle, demokratiske principper, som han nægtede at gå på kompromis med.

Få dage senere kom det frem, at USA støtter et krav fra NATO-partneren Tyrkiet. At også USA mener, at ROJ har terrorforbindelser, og at dets kontor i København skal lukkes.

Havin Gunser tager imod Journalistens medarbejder i den vintermørke lejlighed på H.C. Andersens Boulevard, hvor ROJ har haft hovedkontor i tre år.

Stuklofter, marmorkaminer og store, hvide træpaneler vidner om gammel, borgerlig hygge. Der er te på kanden, levende lys i kandelabrene, og i en stue står et tv og sender ROJ TV non-stop.

Hjernen og ledelsen bor her i København, men udsendelserne produceres ude i Europa. I Belgien, Tyskland, Sverige og Rusland.

Et stort kort viser det ikke-eksisterende land Kurdistan. Og de områder i Tyrkiet, Irak, Iran og Syrien, hvor det kurdiske folk bor. Dem, som ROJ TV sender til – ud over de millioner, der er emigreret eller flygtet.

»Vi sender til kurdere og kan ses i 77 lande. Den nye teknologi gør det muligt at henvende sig til vores folk på deres eget sprog. Det sprog, som de kan blive straffet for at tale – og synge – i Tyrkiet,« siger Havin Gunser.

Hun er født i Istanbul, uddannet i Australien og har som medlem af Dansk Journalistforbund et dansk pressekort.

»Tyrkiet stempler os som terrorister, men vi har intet med terror at gøre. Vi prøver at være en bro mellem øst og vest. Vores opgave er at oplyse, hvad der sker i Kurdistan. Derfor hedder vi ROJ, som betyder 'sol'. Kurderne er gennem mere end 80 år blevet nægtet nyheder og undervisning på deres eget sprog.«

Men ud over nyheder – for eksempel alternative oplysninger om borgerkrigen mellem den kurdiske oprørsbevægelse PKK og Tyrkiet – sender ROJ 18 timer i døgnet debat, historie, kultur, børneprogrammer og almindelige musikshows.

Siden kurdiske mediefolk begyndte at lave internationalt satellitfjernsyn i slutningen af 1990erne, har man i Frankrig og England lukket to af disse stationer på grund af terrormistanke og tæt kontakt med undergrundsbevægelsen PKK.

Den aktuelle tyrkiske anklage mod ROJ lyder, at den er grundlagt på ruinerne af de to lukkede kanaler – og dermed også er terroristisk.

»Vi bliver stemplet og stigmatiseret, fordi vi er kurdere. Vi er ofre for had og undertrykkelse, men vi er ikke en del af PKK. Til gengæld taler vi med dem, ligesom vi taler med alle andre kilder,« siger Havin Gunser.

– Har politiet været og afhøre jer?

»Nej, men de er velkomne. Vi prædiker ikke had og har ingenting at skjule. Der bliver holdt ekstremt øje med os, og vi forventer at få en normal behandling af myndighederne, hvis vi gør noget galt. Det er myndighederne, der skal gribe ind. Ikke ministerpræsidenter. Jeg mener, at statsminister Anders Fogh Rasmussen stod op for sit land og de demokratiske idealer. Det har stor betydning. For det handler om friheden til at tale og skrive.«

– Får I penge af PKK?

»Nej, vi får støtte af det kurdiske folk,« siger Havin Gunser.

»Der er uendeligt mange eksempler på, at folk er blevet stemplet som terrorister bare for at have nævnt, at der findes et kurdisk problem. Det var tæt på, at det skete med jeres statsminister,« siger hun.

Det danske Radio- og tv-nævn har tidligere i år konkluderet, at ROJ TV ikke overtræder dansk lov. Det skete efter en gennemgang af flere måneders nyhedsindslag fra den kurdiske kanal i lejligheden midt i København.

Hvornår er man terrorist

JURA. Den tyrkiske ambassade har politianmeldt ROJ TV og kræver stationens københavnerkontor lukket. Sagen er blevet efterforsket af politiet og angiveligt også af PET, og sagen ligger nu til juridisk vurdering på Politigården.

Ifølge den nye terrorlov er det ulovligt at støtte foreninger, der som kurdiske PKK står opført på internationale terrorlister.

Men hvad med det omvendte: Må terrorister dele penge ud?

»En forening bliver ikke nødvendigvis til en terrororganisation, selvom den får penge fra sådan en organisation. Det kræver, at der gives en modydelse,« siger politiadvokat Michael Jørgensen til Journalisten.

»Røde Kors bliver for eksempel ikke til terrorister, selvom Al Qaeda måtte give dem penge. Røde Kors har derimod et problem, hvis de til gengæld for penge fragter bomber i deres ambulancer,« siger Michael Jørgensen, der ikke ved, hvornår politiet har taget stilling til ROJ-sagen.

0 Kommentarer