Tema: Aabybro og omegn – prolog

I Aabybro og omegn hedder Brønderslev-sagen kun Serritslev-sagen - det kan kommunen bedst lide. Bønderne er gået i pr-offensiv mod al den skide Københavner-økologi. Og under det hele bobler nærheden som det primære journalistiske princip. Journalisten er taget på sommerekspedition i en by, dens menne-sker og dens medier.

I Aabybro og omegn hedder Brønderslev-sagen kun Serritslev-sagen – det kan kommunen bedst lide. Bønderne er gået i pr-offensiv mod al den skide Københavner-økologi. Og under det hele bobler nærheden som det primære journalistiske princip. Journalisten er taget på sommerekspedition i en by, dens menne-sker og dens medier.

Mediefolk i Aabybro
Der bor 5.500 mennesker i 9440 Aabybro. 19 af dem er DJ-medlemmer. De fleste arbejder på regionalstationen TV2/NORD og Nordjyske og laver lokal og regional journalistik. Aabybro er mediecentrum for TV2/NORD, den tidligere
familieejede avis Aabybro Posten, lokal-tv-stationen Info-Kanalen og Aabybronyt.dk, der er Nordjyskes lokale nyhedssite. Nordjyske Stiftstidende har lokalredaktion i Fjerritslev 30 kilometer væk og dækker Jammerbugt Kommune med to-tre sider hver dag. Desuden har Jammerbugt Kommune to kommunikationsmedarbejdere, der arbejder i byen.


HJULSPIN I AABYBRO – TID 7/6-2011, 21:56 – STED Torvet i Aabybro
Knallertdrengene Mike, Max, Peter, Kevin, Rasmus, Martin og Jonas er i Aabybro for at spise på McDonald’s og køre ræs i gaden. Det gør ikke noget, det larmer, siger de – for de kommer fra landsbyen Vadum 10 kilometer væk.
– foto: Klaus Holsting

Selv om klokken kun har passeret tre om natten, ligger der et diset lys over Aabybro, 15 kilometer nordvest for Aalborg. Andrea er på vej ud på sin avisrute.

Aviserne ligger i bunker i en garage på Mejsevej i et af Aabybros villakvarterer. 20-30 Politiken-udgaver, hundrede Børsen, lidt flere endnu af Jyllands-Posten. Nordjyske Stiftstidende fylder et helt bord. Men også magasiner som Lederne, Grønt Punkt og sågar universitets-tidsskriftet Asterisk kommer med ind på bagsædet af Sebastian Paneas grå Hyundai.
Andrea og kæresten Sebastian er fra Rumænien. Hun har en finansiel mastergrad, han ejede en cafe, som krisen tog livet af. Nu går de med aviser i Danmark.

»Jeg elsker det her om morgenen. Der er helt stille, og man er helt alene,« siger han på vej ud af byen i sin bil.
I Biersted lige uden for Aabybro pakker han Nordjyske sammen med magasinet Effektivt Landbrug og Ude & Hjemme og lunter op til postkassen. Det er den eneste levering her på Klitgårdsvej. Tidligere var der fem-seks aviser, der skulle uddeles her. Sebastian anslår, at han uddeler 20 procent færre aviser i dag, end da han startede i oktober.

Journalisten er taget til Nordjylland for at skrive artikler med Aabybro og omegn som omdrejningspunkt.
Hvorfor Aabybro? Det spørgsmål trænger sig på, når man mandag aften spadserer ned ad en mennesketom hovedgade og overvejer, hvilket af byens to pizza-udsalg der skal levere aftensmaden.

Et svar er, at Aabybro på en gang er en mediemæssig smeltedigel og udørk. Den lille by rummer hovedsædet for TV2/NORD, den har et decideret mediecenter, den har en lokal tv-station, den har sin egen ugeavis og daglige dækning i regionalavisen, og så er den også hjemsted for kommunens rådhus med tilhørende informationsafdeling. En sjælden mediekoncentration set i forhold til byens størrelse på 5.500 indbyggere. 19 af disse er medlemmer af DJ og hovedparten ansat på TV2/NORD eller Nordjyske Medier.

Alligevel er der hverken mange radiobølger eller andre vibrationer i luften på Østergade, når klokken har rundet 18. Den anden side af Aabybro er nemlig det, vi normalt på Journalisten karakteriserer som en ikke-historie. Ikke fordi der ikke er noget at skrive om, det er bare ikke 'noget særligt'.

Mandag aften stod valget mellem at haste tilbage til den behageligt nærliggende Aalborg Lufthavn eller blive i byen og dyrke det ikke-særlige. De små historier, der så på sin vis alligevel er store, netop fordi de repræsenterer noget ordinært – noget, der er og sker hele tiden og mange steder.

Aabybro har sine små trafikale og handelsmæssige centre. Det ene er nordenden af Østergade. Her ligger Kims købmandsbutik og lige ved siden af Pølsebiksen, hvor Anne Lise langer varme hotdogs over disken. Allerede her får man de første små signaler om udviklingen blandt mediebrugere i en dansk provinsby.
»Jeg er begyndt at dele avis med min nabo. Hun giver kun 3.100 kroner for sit årsabonnement, mens jeg gav 4.500. Det er simpelthen for dyrt,« fortæller Anne Lise Nielsen om Nordjyske Stiftstidende.

Det kan pensionisten Ole, der snupper sig en pølse, inden han skal hen og spille golf, kun give hende fuldstændigt ret i. Og hvis man så bare fik noget for pengene …
»Alt det, man læser i avisen, er jo stort set det, man kunne se i fjernsynet aftenen før. Det er for ringe,« konstaterer han.
Købmandsbutikken er en af den slags forretninger, der på sin egen kompakte måde har alt. Det gælder også i trykte medier. Magasiner som Fiske-feber, Big Game og Militærhistorie supplerer aviserne. Problemet er bare, at Kim Larsen – det hedder købmanden – stort set piller lige så meget ned fra standerne, som han sætter op.

»Det er et helvedes mas at sælge de her blade og aviser, og jeg tror faktisk ikke, vi tjener penge på det. Det er bare et puklearbejde at sende dem frem og tilbage hele tiden,« siger han.


KORTLÆGNING – På TV2/NORDs redaktion hænger et gammelt kort over Nordjylland, hvor man kan se, at tv-stationen har lavet to sportsudsendelser, 11 sommerprogrammer og andre 129 indslag fra Aabybro.

Nordjyske Stiftstidende er 'avisen' i byen, ingen tvivl om det. Men når det er sagt, kommer de beske bemærkninger hurtigt efterfølgende. For mange annoncer, for sen på det landsdækkende, for tynd på det lokale.

På bibliotektets læsesal genkender man brokkeriet. Nordjyske bliver ofte åbnet, men det er typisk ikke mange minutter, der læses i den.
»Folk bladrer med det samme frem til lokalsiderne og læser kun dem,« fortæller Birgitte Poulsen og finder de to sider i avisen, der er dedikeret Jammerbugt Kommune.

Jammerbugt strækker sig over 60 kilometer fra Vust i vest til Ingstrup i øst. 863 kvadratkilometer og en masse små byer, hvor folk gerne vil læse om sig selv.
»Se, så er der noget om Gøttrupstrand. Men i Pandrup bliver de sure, for der er ikke noget om dem. Det var bedre dengang med Fjerritslev Avis,« siger Birgitte Poulsen.
Hun er jo selv fra Pandrup.

Skråt over for købmandsbutikken bor en af dem, som aviserne sætter deres lid til. Ejendomsmægler Henrik Pedersen er en af de største annoncører i den lokale ugeavis. Hver uge er tre sider af Aabybro Posten helliget hans boligannoncer.

Tidligere annoncerede han også i Nordjyske Stiftstidendes boligtillæg, men det gør han ikke mere. For det er ikke de trykte annoncer, der sælger husene.
»Hovedparten af køberne finder deres hus på nettet. Vores annoncer i Aabybro Posten er mere en slags image-markedsføring. Vi viser butikkens ansigt, og vi viser sælgerne, at vi gør noget for at sælge deres hus,« fortæller han.

For fire-fem år siden regnede han ud, at 80 procent af hussalget skete gennem net-annoncer. Det tal kan kun være steget, vurderer han.
»Hvis alle ejendomsmæglere ville blive enige om ikke at annoncere på tryk, ville vi nok være lige lykkelige af den grund,« siger han.

Det blev alle ejendomsmæglere – i hvert fald i Nordjylland – faktisk enige om på et tidspunkt. For to år siden tog Henrik Pedersen initiativ til en omdelt boligannonce-avis som et billigere alternativ til annoncering i regionalavis og lokale ugeaviser. Boykot-aktionen endte med, at Nordjyske måtte krybe til korset og tilbyde langt lavere annonceringspriser. Den konkurrerende annonceavis blev paradoksalt nok omdelt af Nordjyske-koncernens eget distributionsselskab.


BY NIGHT – Den livlige hovedgade i Aabybro er nærmest mennesketom efter mørkets frembrud.
– foto: Klaus Holsting

Østergade er byens hovednerve. Fra Kim Larsens købsmandsbutik og ned til busstationen, hvor egnens trafikale tråde samles, ikke mindst de vitale busser, der i 20 minutters intervaller udgør en hotline ind til Aalborg. Bageren sælger nordjyske smørkager – en slags mini-brunsviger – til en tier. Øllerne i Queens Pub er lidt dyrere, men ikke dyrere end, at stamkunden Tex har råd til en hel del.

Midt i gaden ligger butikken Lucky Star, hvor tatovøren Lars Gramkow med sin orange lædersofa udgør et eksotisk moderne indslag i forretningslivet. Han bidrager ikke til annonceomsætningen i Aabybro Posten, men hans Facebook-adresse står trykt på butikkens facade. Det giver alle de kunder, han har brug for.

Hele tre rundkørsler er der blevet plads til på Østergade. Den sidste af dem leder ned til byens mediecentral: TV2/NORD og en tilsvarende stor nabobygning præsenteret som 'Nordjyllands mediecenter'. Visionerne om mediecenteret viste sig dog lidt større end behovet. Det eneste medie i huset er Info-kanalen, hvor Jørgen Mortensen med sin kone, Elke, producerer lokal-tv, som de sender ud via antenneforeninger i kommunen.

Info-kanalen laver de historier, som de store medier ikke interesserer sig for.
»Folk føler, at der bliver længere og længere til magthaverne, så de rykker tættere sammen i lokalsamfundene. De vil gerne fortælle deres historie, og det er dét, vi gør,« siger Jørgen Mortensen.


FORETRÆKKER FACEBOOK – Tatovøren Lars Gramkow har masser af kunder, og han behøver ikke annoncere i de lokale medier. Kunderne kommer til ham via Facebook. – foto: Klaus Holsting

TV2/NORDs moderne, hvide bygning ligger smukt omgivet af den park, kommunen lovede at anlægge og holde, hvis man fik tv-stationen til byen. I Aabybro bliver TV2/NORDs hovedsæde nævnt med en vis stolthed, men så heller ikke mere. I sin behørige afstand fra boliger, butikker og menneskelig færdsel er det begrænset, hvor stort et præg det sætter på Aabybro. Og indenfor i redaktionen afslører en tavle med små farvede nåle da også, at reportagebilerne langt, langt oftest skal til Aalborg, når der skal laves tv. Og så er det jo praktisk at bo i den sydlige ende, så man slipper for turen ind igennem Aabybro hver gang.

»Jeg gider sgu ikke tale nu, Poul!«
Træneren for Birkelses førstehold er i dårligt humør. Holdet har netop tabt 0-1 til NUBI, og nu ser det for alvor svært ud med holdets overlevelse i rækken.

Poul Borup er ikke typen, der kommer med dumsmarte bemærkninger. Han trisser lige så stille efter træneren, der så alligevel godt vil fortælle om, hvor »pissedårligt« holdet spillede, og så mod NUBI, der ikke har »for 10 øre bold« i sig.
Birkelse uden for Aabybro har i betragtning af sin størrelse og sine 700 indbyggere et ganske godt fodboldhold i Serie 1. Det er noget, man går op i herude, og takket være Poul Borup kan man læse om banens helte i Nordjyske Stiftstidende.

Om dagen er han skolelærer i Saltum, men i weekenden samt på de fleste hverdagsaftener i sæsonen er han fotograferende fodboldreporter med titel af 'meddeler' ved Nordjyskes Jammerbugt-redaktion i Fjerritslev. Hver uge følger han 10 fodboldhold i området – 10 kampreferater med billeder til og honorarer, som ville få FreelanceGruppen til at skære tænder. Men Poul Borup interesserer sig for fodbold, og han kan lide turene rundt til de små kampbaner. De små 50-100 linjer om kampen skriver han dagen efter, og fotoet – det bliver, som det bliver.

Den tilgang kommer Journalistens reportere til at støde på adskillige gange i det Nordjyske. Nærhed med stoffet er vigtigere end vellyd og fine formuleringer.
»Det foregår meget på mine præmisser. Det er derfor, jeg gider,« siger Poul Borup.

Det er de glade for i Fjerritslev.
»Jeg synes personligt, det er meget værdifuldt. Ellers ville vi jo aldrig kunne dække de kampe. Vi ved, der er interesse for dem, folk ringer ind og efterlyser, når det mangler,« fortæller Svend Ole Jensen, journalist ved Jammerbugt-redaktionen.


DEN UUNDVÆRLIGE AVIS – Pensionisten Ole kan ikke und­være sin Nordjyske. Men han brokker sig over, at avisbuddet ofte glemmer ham. »Når jeg klager til avisen, siger de, at jeg bare kan gå ned og hente et eksemplar i kiosken, men jeg vil da have, at de selv kommer ud med avisen.« – foto: Klaus Holsting

Engang var der langt flere som Poul Borup. Et fint netværk af meddelere sad rundt omkring i Nordjyllands små byer og rapporterede om store og (mest) små begivenheder.
»Nu har vi ikke mere end et par stykker tilbage, og hvis Poul stopper, bliver det svært at finde nogen, der vil tage over,« vurderer Svend Ole Jensen.

Næste nat læsser det rumænske par igen scooteren og den grå Hyundai.
Inden den sidste avis er blevet uddelt i Nordjylland, er Sebastians og Andreas drømme forhåbentlig gået i opfyldelse. Sammen kan de lægge 1000 euro til side hver måned. Når de når 50.000 kroner, rejser de tilbage til Rumænien og køber et hotel.

Eller også bliver de her i Aabybro. Den tanke er begyndt at spire.
Sebastian tvinger bilen op over et fortov og ind på en sti, der tydeligvis ikke er til biler. På en stor hvid gård skal de have Nordjyske og Børsen.

I øst er solen ved at bryde frem.
»Markerne, vejene, gårdene – det her er det perfekte sted at få sig nogle børn,« siger han.
Måske skal man se Aabybro med fremmede øjne for rigtigt at se skønheden. •

Se web-tv-indslaget om ægteparret bag Aabybros lokale tv-station på Journalisten.dk.

0 Kommentarer