Telenor vil ikke lukke sikkerhedshul

Selv om man kan hacke topembedsmænds telefonsvarere, vil statens mobilleverandør, Telenor, ikke lukke hullet. Folketinget bruger TDC, der lukkede hullet for år tilbage.

Selv om man kan hacke topembedsmænds telefonsvarere, vil statens mobilleverandør, Telenor, ikke lukke hullet. Folketinget bruger TDC, der lukkede hullet for år tilbage.

GØRDETSELV. Hvis du har Telenor og vil sikre dig imod hacking af din telefonsvarer, er det dit eget problem. Du må selv gå ind på nettet og slå en ekstra pinkode-funktion til. Det er hoved­essensen i Telenors skriftlige svar, da Journalisten spørger, hvorfor ministeriers telefonsvarere kan være pivåbne halvanden måned efter aflytningsskandalen i England.

»Det er en generel teknisk problemstilling, som vi vil opfordre alle kunder til at imødegå ved at ændre opsætningen på deres telefonsvarer,« påpeger salgsdirektør i Telenor Erhverv Jens Andersen, der fortæller, at Telenor har megen fokus på sikkerhed og i fremtiden vil gøre sine kunder mere opmærksom på muligheden for den ekstra sikkerhed.

Men ekspert i it- og telesikkerhed og lektor på IT-Universitetet Joseph Kiniry giver ikke meget for løsningen med pinkode.
»Det ville undre mig, hvis der overhovedet er nogen embedsmænd i staten, der har slået denne pinkode til, som Telenor foreslår. Det gør det meget mere besværligt at aflytte sin telefonsvarer, og folk har en meget klar tendens til at vælge magelighed over sikkerhed,« siger Joseph Kiniry.

På spørgsmålet, om det er korrekt, at alle 160.000 statsansattes Telenor-telefonsvarere er lige så åbne som udenrigsminister Lene Espersens særlige rådgivers, svarer salgsdirektør Jens Andersen:
»Det er vigtigt at være opmærksom på, at et eventuelt lovbrud, hvor nogle uretmæssigt aflytter telefonsvareren hos en af statens medarbejdere, ikke har sammenhæng med indholdet af den aftale, som er indgået af staten og Telenor.«

Joseph Kiniry mener, at den manglende sikkerhed er et spørgsmål om penge.
»Telefonfirmaerne kommer ikke til at ændre på deres forretning, før de bliver tvunget til det af enten kunder eller lovgivere. Folk, der arbejder med sikkerhed, har kendt til denne mulighed i flere år. Mit bud er, at Telenor har lavet en afvejning mellem udgifter og gevinster ved at lukke det her hul og er kommet frem til, at det ikke kunne betale sig,« siger Joseph Kiniry.

Det lykkedes også Journalisten at hacke sig på telefonsvarere på Telia og 3's netværk. Telia anbefaler den samme løsning som Telenor med en pinkode. Det samme gør 3, der desuden arbejder på en ny og »mere brugervenlig løsning«, oplyser kommunikationskonsulent Hanne Damgaard.

TDC har kendt til sikkerhedsproblemet i flere år og har lavet filtre, der gør det umiddelbart umuligt at aflytte andres telefonsvarere. Her overlades ansvaret altså ikke til den enkelte kunde.
»Da vi hørte om sagen i England, blev systemet testet igennem igen, men det er ikke lykkedes for hverken os eller sikkerhedsfirmaer at hacke nogen af vores telefonsvarere,« fortæller Rasmus Avnskjold, presserådgiver hos TDC.

TDC er også det eneste mobilnet, det ikke er lykkedes Journalisten at hacke sig ind på. Folketinget har TDC-telefoner, og vi prøvede at hacke os ind på SF's it- og teleordfører, Hanne Agersnaps, telefonsvarer uden held.
»Det er ikke særligt betryggende, at det åbenbart er så let hos andre selskaber, men jeg er glad for, at det ikke kan lade sig gøre på vores telefoner,« siger hun.

TDC vurderer, at der er kommet flere forsøg på at hacke telefonsvarere.
»Det er ikke, fordi der er mange, der gør det. Men vi kan se en stigning efter skandalen på News of The World,« fortæller kommunikationsmedarbejder hos TDC Rasmus Avnskjold.

TDC har ikke undersøgt hvert enkelt tilfælde, men Rasmus Avnskjold mener alligevel, at journalister står bag de fleste af tilfældene.
»Jeg har ikke belæg for at sige det, men jeg har en ide om, at det primært af journalister, der gør det for at teste, om man kan, da de ofte ringer bagefter,« siger han.

0 Kommentarer