Søren Lillesøe beskrev i Journalisten nummer 3/2015, at danske medier ikke skriver nok om de mange påviselige risici ved wifi, mobilmaster, mobiler/radiofrekvent elektromagnetisk stråling (EMS). I stedet skrives lystigt om behovet for flere mobilmaster og mere wifi i vuggestuer og skoler.
Men forklaringen findes i svaret fra direktør Jakob Willer, Teleindustrien. Han henviser beroligende til, at gældende grænseværdier overholdes, til ICNIRP, Sundhedsstyrelsen (SS) og Kræftens Bekæmpelse (KB). Men det holder langtfra til en kritisk journalistik.
Willer ved, at grænseværdierne kun beskytter mod termiske virkninger (opvarmning), mens tusinder af uvildige studier gennem årtier har påvist store ricisi ved ikke-termiske påvirkninger som for eksempel de biologiske effekter på cellefunktioner og andet, der dårligt tåler de højfrekvente, stærkt pulserende stråler.
ICNIRP er et privat tysk firma domineret af eksperter med tilknytning til teleindustrien.
Den ofte citerede Kohorte, som KB benytter til at frikende strålingen, er påviseligt underlødig og industrifinansieret. Den blev startet midt i 90‘erne, da KB var alvorligt på hælene økonomisk. Studiet er designet af to amerikanere, der ikke kunne få lov at realisere det i USA, fordi den bevilgende myndighed fandt det designet til at gavne industrien. Således blev kohortestudiet klart underkendt af det WHO ekspertpanel, der skulle kræftklassificere strålingen. Kohorten har erhvervsabonnenter, det vil sige de forventelige storbrugere med i kontrolgruppen!
Den primært offentligt finansierede Sundhedsstyrelse benytter Kohortens leder, Dr. Christoffer Johansen, KB, som sin eneste ekspert – indrømmet i et af svarene til Folketingets sundhedsudvalg medio 2013 (spørgsmål 565). Mobilstråling er slet ikke hans fagområde.
Den internationale teleindustri ved godt, den er gal, for forsikringsselskaber vil ikke forsikre mod fremtidige helbredsmæssige erstatningskrav. Af samme grund advarer mobilproducenter, godt skjult, mod brug af mobilen tættere end 1 cm på kroppen! Den alarmerende vækst i Danmark af den aggressive hjernekræft gliom, som mange undersøgelser tilskriver mobilbrug, er blot een grund til, at medierne vågner op. Hvis mobilstråler er så uskadelige, som Teleindustrien og Kræftens Bekæmpelse påstår, havde flere lande næppe indført restriktioner. Senest Frankrig, bemærk link til Le Monde (http://www.helbredssikker-telekommunikation.dk/fransk-lov). Og Den Østrigske Lægeforening havde næppe udsendt dette til sine medlemmer i 2012. (http://www.helbredssikker-telekommunikation.dk/østrigs-lægeforening).
Jan Hillers, journalist
Direktør i Teleindustrien Jakob Willer henviser til sit indlæg i Journalisten nr. 3 side 40.
Christoffer Johansen har ikke ønsket at kommentere.
7