Teknik: En sendevogn i rygsækken

Mobiltelefonens udvikling fra 80'ernes kuffertstørrelse er intet imod SNG-vognen, der er gået fra varevogn til rygsæk.

Mobiltelefonens udvikling fra 80'ernes kuffertstørrelse er intet imod SNG-vognen, der er gået fra varevogn til rygsæk.

Da DR i januar dækkede håndboldlandsholdets hyldestfærd gennem København, kunne seerne live følge med i, hvad der skete i spillerbussen – helt uden satellitforbindelse eller sendevogne.

Sendeenheden LiveU bruger i stedet det almindelige mobilnetværk. Der er plads til syv SIM-kort i senderen, og dermed kan den transmittere via 3, TDC, Telia og Telenor samtidig.
»Det smarte ved LiveU er, at den kan bundle,« forklarer Peter Sigs­gaard, projektleder i DR Nyheder.

Det betyder, at enheden deler datastrømmen af lyd og billeder op i mindre pakker og sender dem gennem de netværk, der er tilgængelige. I DR Byen samler en server datapakkerne til et vanligt tv-signal. Hele processen tager helt ned til ét sekund.

Samtidig gør LiveU det muligt at sende live meget hurtigt. Enheden er lidt større end en pakke cornflakes og kan bæres i en rygsæk.
»Før skulle man have en operatør og en SNG-vogn med for at sende live, og det tog omkring 30 minutter at være klar til udsendelse. Hvis du er effektiv, kan du have LiveU klar til at sende, fem minutter efter at du har tændt den,« fortæller Peter Sigsgaard.

Rygsæksenderen giver ikke helt så stabile forbindelser som traditionel teknologi, men har til gengæld den klare fordel, at den kan være i bevægelse.
»En SNG-vogn skal stå stille. Nu kan vi følge folk under transport og for eksempel interviewe, mens vi kører i bil med dem,« siger han og forklarer, at LiveU også var til stor gavn, da DR fulgte partiernes topkandidater tæt under sidste års valg.
»Live-tv er kommet for at blive, og det her gør det lettere for dem, der skal ud og fortælle historier,« siger Peter Sigsgaard.

Han og kollegernes næste mål er at kunne streame live via mobiltelefonen. Så kan sendevognen ligge i lommen.

Fakta

  • LiveU-rygsækken vejer omkring 10 kilo. Kameraet vejer det samme.
  • Pris: 250.000-300.000 kroner – eksklusive serverudstyr.
  • En traditionel SNG-sendevogn koster cirka 10 gange så meget.
  • DR har fem LiveU-enheder. Tre i København, én i Aarhus og én i Vejle.

0 Kommentarer