TEGNERE OG GRAFIKERE VIL I DJ

Når Grafisk Forbund til nytår opløses, skal tegner/grafikere optages i HK/Industri - men de vil hellere ind i DJ, viser spørgeundersøgelse.
Når Grafisk Forbund til nytår opløses, skal tegner/grafikere optages i HK/Industri – men de vil hellere ind i DJ, viser spørgeundersøgelse.

 

 

Mere end 9 ud af 10 tegner/grafikere i Grafisk Forbund ønsker at blive optaget i Dansk Journalistforbund i stedet for i HK/Industri. Det viser en undersøgelse gennemført af landsbranchen for tegner/grafikere under GF. »Meldingen er meget massiv, den viser det, vi hele tiden har fornemmet,« siger formanden for tegner/grafikeres landsbranche, Bo Sørensen. »Tegner/grafikere føler sig hjemme i DJ, hvor der i forvejen er mange tegnere og illustratorer.« Til januar år 2000 bliver Grafisk Forbund opløst, og forbundet har i juni accepteret, at godt 700 GF-fotografer optages i Dansk Journalistforbund. Tegner/grafikere har også ønsket at forhandle med DJ, ikke mindst fordi de føler sig fagligt knyttet til de 700 optagede fotografer, men GFs hovedbestyrelse og kongres har afvist ønsket – tegner/grafikere skal ind i HK/Industri. Med undersøgelsen af tegner/grafikeres ønsker om fagligt tilhørsforhold vil deres landsbranche nu forsøge at sætte pres på HK. »HK kan ikke være interesseret i at optage næsten 900 tegner/grafikere, der hellere vil stå i en anden fagforening,« siger Bo Sørensen. Tallene synes meget klare. Af de i alt 870 tegner/grafikere i Grafisk Forbund har ganske vist kun 230 svaret på henvendelsen fra landsbranchen. Men hele 207 – svarende til 93 procent – mener de hører hjemme i Dansk Journalistforbund. Kun 16 tegner/grafikere – svarende til syv procent – foretrækker HK. Det er i skrivende stund uklart, hvordan HK vil reagere på henvendelsen fra tegner/grafikernes landsbranche. Men i DJ hilser man udspillet fra tegner/grafikere velkomment og uddeler gerne en stak nye medlemsnumre. »DJs delegeretmøde har sagt ja til at optage tegner/grafikere som samlet gruppe,« siger DJ-formand Mogens Blicher Bjerregård. »Jeg ser derfor ingen problemer med deres optagelse. De hører oplagt hjemme i DJ.« Tegner/grafikere kan i dag søge optagelse i DJ enkeltvis. Men Bo Sørensen understreger, at man foretrækker en gruppeoptagelse – kun på den måde kan også de arbejdsløse tegner/grafikere blive optaget i DJ. Det bekræfter Mogens Blicher Bjerregård. »Hvis de arbejdsløse søger optagelse én for én, vil de blive afvist. DJs optagelsesregler siger, at man skal være beskæftiget inden for et område, DJ organiserer for at blive optaget.«

0 Kommentarer