
Rasmus Tantholdt i indslaget fra Ukraine i går aftes. Foto: TV 2, screendump
Samtidig med at der er udbrudt krig i Ukraine, strømmer korrespondenter fra hele verden til landet for at dække konflikten. Og de har ofte behov for en fixer med lokalkendskab, der kan fungere som tolk, lave baggrundsresearch og skabe kontakt til kilder.
Rasmus Tantholdt fra TV 2 er en af de danske journalister, som lige nu arbejder med en ukrainsk fixer. I går aftes optrådte Rasmus Tantholdt live på TV 2 til lyden af artilleri. Indslaget blev afbrudt, da hans fixer sagde, at det var på tide at forlade området, fordi det var for farligt at blive.
Ifølge Rasmus Tantholdt er klippet et godt eksempel på, hvilke betydninger fixere har for journalister i konfliktområder.
”Fixere har mange funktioner, og en ting er, at de passer godt på os. De kender området bedre, og i går kunne de høre tegn fra folk, der råbte til dem, at vi skulle se at komme væk, og det gav de videre til mig,” siger Rasmus Tantholdt.
For Rasmus Tantholdt er fixere ofte uundværlige, når han kommer til et konfliktområde og ikke kan tale sproget.
”En fixer i de her situationer betyder alt i forhold til, hvordan jeg kan passe mit arbejde, men også ofte i forhold til min sikkerhed,” siger Rasmus Tantholdt.
Fixeren skal have en stor del af æren
Ofte er det kun journalister, der får æren for de gode reportager, men det er en skam, mener Rasmus Tantholdt:
”Fixeren burde få en del af den, for uden dem kan man ikke få de ting til at lade sig gøre. Uden en fixer kan det være svært at lave god journalistik, men med en god fixer kan man lave fremragende journalistik.”
Da han som den eneste danske journalist for eksempel fik et interview med Syriens præsident, Bashar al-Assad, fik han personligt meget ros for det.
”Men det kunne kun lade sig gøre, fordi jeg havde en dygtig fixer, der satte det op for mig,” siger han.
Nu står han uden fixer
Da Journalisten første gang talte med Rasmus Tantholdt tirsdag, skulle han netop til at mødes med sin ukrainske fixer og chauffør i det østlige Ukraine.
I dag har han derimod ingen fixer og derfor ingen til at oversætte eller hjælpe.
”Han sidder hjemme hos sin kone og sine tre børn, fordi hans land er ved at blive invaderet, så det har selvfølgelig første prioritet at beskytte sin familie,” siger Rasmus Tantholdt, der har fuld forståelse for fixerens valg om at forlade ham til fordel for sin familie.
”Det kan jo godt ske, at fixerne bliver så bange, at de ikke tør arbejde mere. Når vi er rundt i verden, er vi der for at dække konflikter, og så rejser vi hjem igen. Men de mennesker, vi arbejder med, de bor her jo. For mig er det et arbejde, men for dem er det deres liv,” siger Rasmus Tantholdt.
Selv uden fixer fortsætter Rasmus Tantholdt med at sende opdateringer i TV 2 Nyhederne en gang i timen ved at tale med og høre reaktioner fra ukrainere, der kan tale engelsk.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.