Tantholdt om flygtningestrømmen: »Det er massivt, massivt, massivt«

»Vi kan se, at folk bogstavelig talt vælter ind i Europa. Det er en kæmpe historie,« siger Rasmus Tantholdt i Journalistens serie om strømmen af mennesker, der søger mod Europa netop nu. »Der er ingen tvivl om, at det har en direkte påvirkning, også for danskerne.«

»Vi kan se, at folk bogstavelig talt vælter ind i Europa. Det kommer muligvis til at ændre hele vores samfund på sigt. Der er en moderne folkevandring i gang, som Ulla Terkelsen sagde. Og den er større, end hvad jeg har oplevet i hele min levetid. Det er en kæmpe historie.«

Sådan siger TV 2's udenrigskorrespondent Rasmus Tantholdt om den strøm af mennesker, der lige nu søger ind i Europa med drømmen om en bedre fremtid. Presset på Europas grænser afspejler sig i en omfattende mediedækning, blandt andet på TV 2.

I dag er Rasmus Tantholdt taget til grænsen mellem Serbien og Ungarn sammen med TV 2-fotograf Anders Bach.

»140.000 mennesker er kommet igennem her i år. I 2012 var det kun 2.000. Så det er massivt, massivt, massivt,« siger Rasmus Tantholdt.

[[nid:34337]] 

Viser verdenssamfundets dilemma

Han har det seneste år blandt andet dækket flygtningesituationen i Libanon, Tyrkiet, Libyen, Sicilien, Lampedusa, Ungarn og på Middelhavet med den italienske kystvagt.

Han siger, at situationen udstiller verdenssamfundets dilemma.
»Vi har selv været med i krige i de her lande. Nu er der en gigantisk flygtningestrøm. Det er en ring, der sluttes. Hvordan skal vi håndtere den? Skal vi tage del i ansvaret for de her mennesker, der vælter ind i Europa?  Der er ingen tvivl om, at det har en direkte påvirkning, også for danskerne,« siger Rasmus Tantholdt.

Ryddede fladen torsdag

Torsdag fyldte flygtningesituationen store dele af fladen på TV 2 News med reportager fra Uffe Dreesen, Ulla Terkelsen, Anders Lomholt, Simi Jan, Eva Ravnbøl og Ole Vestergaard i Tyskland, Sicilien, Kenya, Libanon, Tyrkiet og Makedonien.
»Jeg er stolt over, at TV 2 som en kommerciel tv-kanal vælger at sætte fokus på det,« siger Rasmus Tantholdt, der torsdag rapporterede fra en flygtningelejr i Libanon.

Har ikke råd til sko

Noget af det, der berører ham mest, er at møde folk i nærområderne, der ikke har råd til at flygte. I den syriske flygtningelejr i Libanon er der ingen skole, ingen rindende vand, ingen stabil elektricitet og intet legetøj til børnene, forklarer han.

»De har ikke engang råd til sko til deres børn. Mange af dem, jeg mødte, fik ingen hjælp fra nogen som helst, hverken verdenssamfundet eller de libanesiske myndigheder,« siger Rasmus Tantholdt.

Debat med live-omstilling

Torsdag blev den sene nyhedsudsendelse på TV 2 med Poul Erik Skammelsen udvidet til halvanden time. Der var blandt andet debat med politikerne, hvor der blev stillet om live til blandt andre Ramus Tantholdt i Libanon og Simi Jan i Kenya.

»Hvis en politiker foreslog, at man skulle sende dem til nærområderne, kunne man spørge mig eller Simi Jan: »Hvordan er situationen egentlig i nærområderne?« Det giver et andet perspektiv, fordi vi kan sætte ord og billeder på det, de rent faktisk taler om.«

Rasmus Tantholdt fortæller, at det som reporter har været interessant at besøge de nærområder, som mange politikere mener skal tage flere flygtninge:

»Libanon kan i hvert fald ikke kapere mere. Så hvis man siger, at de bare skal sendes til Libanon, så kan det ikke lade sig gøre. Det er en umulighed,« siger han.

0 Kommentarer