I april var freelancejournalist Per Vinther på Sri Lanka for at undervise journalister og grafiske designere i moderne avisdesign. Han havde taget 20 forskellige vestlige aviser med. Blandt andre Wall Street Journal og Politiken. Især Politikens luftige, prisvindende layout inspirerede tamilerne.
Da kursisterne blev introduceret til brugen af fremhævede citater, viste Per Vinther et eksemplar af Politiken.
»De kendte ikke til fremhævet citat, og de blev ret vilde med Politikens grafiske citationstegn,« siger Per Vinther, der var udsendt for organisationen FOJO, som er en svensk pendant til International Media Support.
Problemet var, at citationstegnet ikke optrådte i de fonte, de selv brugte.
Så en kursist tog Politikens citationstegn og forstørrede det op.
»Det er en direkte kopi af den måde, Politiken gør det på,« siger Per Vinther.
Politiken-tegnet kan ses i den røde boks på den nydesignede avisforside til højre.
Per Vinther fortæller, at han først så de tamilske aviser, da han kom frem.
»Og jeg kunne med det samme se, at der var noget at arbejde med,« siger han.
Alle tre aviser havde oparbejdet en stil, hvor alt blev klemt ind til sidste punktum, forklarer Per Vinther.
»Luft og hvide områder var de slet ikke vant til,« fortæller han.
Et andet gennemgående kendetegn var, at der ikke var en fast praksis for brug af underrubrikker, mellemrubrikker, fremhævede citater eller billedtekster.
»En billedtekst kunne for eksempel være en dato eller navnet på personen på billedet – hvis der overhovedet var en billedtekst.«
Hans læresætning blev: ”Don’t be afraid of white space” – vær ikke bange for luft på siden.
Med udgangspunkt i nogle af de vestlige aviser forklarede Per Vinther, at der manglede luft på siderne.
»Jeg kunne se, hvor ondt det gjorde, når de skulle efterlade et stort hvidt område på siden. Når der var luft på siden, gjorde de normalt rubrikken større. »Nej, lad endelig være med det,« sagde jeg. Og da siderne med luft var færdige, var de heldigvis vilde med resultatet.«
Han er selv meget begejstret for de tamilske uncialer, som er det store begyndelsesbogstav i begyndelsen af hver artikel.
»Det ligner næsten kunst.«
Per Vinther siger, at det pakkede visuelle udtryk hænger sammen med, at der ikke er mange penge i at lave tamilske aviser. Uthayan, der er den største af de tre aviser, har et oplag på 40.000 eksemplarer, og den fråser derfor ikke med avispapiret.
»Hvis de ville have mere luft på siderne, skulle de skrive kortere, smide historier ud eller printe flere sider – det var det valg, de stod over for,« siger Per Vinther, der forklarer, at aviserne siden har valgt at lave færre historier, som får mere luft.
Noget, Per Vinther undrede sig over, men ikke fik indført, er bylines. Siden januar er Uthayans redaktion i Jaffna blevet angrebet fem gange. 13 april satte bevæbnede mænd ild til trykkerimaskinen, så avisen ikke kunne udkomme.
Af frygt for repressalier turde journalisterne derfor ikke lægge navn til deres artikler.
»Det holdt de op med at gøre tilbage i 90'erne,« siger Per Vinther.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.