»Tallene siger ikke en pind«

B.T. bruger Gallup til at bevise, at deltager i X Factor blev snydt for semifinaleplads. Men tallene beviser ikke noget, siger Gallup. Det skriver fagbladet Journalisten, som udkommer i denne uge.

B.T. bruger Gallup til at bevise, at deltager i X Factor blev snydt for semifinaleplads. Men tallene beviser ikke noget, siger Gallup. Det skriver fagbladet Journalisten, som udkommer i denne uge.

"Sådan stemte seerne" skrev B.T. i en stort opsat artikel 16. marts om SMS-afstemningen i X Factor, hvor færingen Anna røg ud. TNS Gallup havde spurgt 1.129 danskere om, hvem de havde stemt på – og artiklens klare konklusion var, at Anna slet ikke skulle være endt i farezonen med James Bond-sangen 'Tomorrow Never Dies'.

Ifølge Gallup fik Anna nemlig 30 procent af stemmerne, det samme fik Thomas. Tine fik 28 procent, The Fireflies 27 procent og 15-årige Jesper 16 procent.

Problemet med Gallup-undersøgelsen er, at det kun er personer, der afgav en SMS-stemme om fredagen, der tæller med. Det gjorte kun 11 procent af de 1.129 personer, og det svarer til blot 124 personer – hvilket ikke fremgår af B.T.'s artikel.

Derfor holder konklusionen ikke, siger Flemming Svith, der underviser på Journalisthøjskolen i metode og statistik.

»Det er rent gæt. Hvis man havde spurgt 2.000 danskere, kunne en forskel på 2-3 procentpoint faktisk afspejle en generel forskel. Men ikke når man kun har fat i 124 personer.«

Faktisk er risikoen for, at B.T. tager fejl i konklusionen, at Anna fik flere stemmer end The Fireflies, næsten dobbelt så stor som chancen for at have ret, siger Flemming Svith.

»Den risiko burde være for stor – selv for et medie som B.T. Det eneste nogenlunde sikre resultat er, at Jesper fik færrest stemmer,« siger han.

Peter Brüchmann, ansvarshavende på B.T., siger, at avisen ønskede at undersøge, hvordan danskerne rent faktisk stemmer ved X Factor.
Hvis der er noget galt med tallene, ligger ansvaret hos TNS Gallup.

»Man kan se, at deltagerne ligger tæt, men også at Anna fik flest stemmer sammen med Thomas. Det er ikke noget, jeg tager stilling til, men oplysninger, vi har fra Gallup. Det er jo det, de lever af,« siger Peter Brüchmann.

Men der er jo slet ikke grundlag for at sige, at Anna skulle gå videre?

»Det, der står på forsiden, er der fuld dækning for. Hvordan Gallup præcist har gjort, må du spørge dem om.«

Hos TNS Gallup siger direktør Henrik Hansen, at TNS Gallup gjorde B.T. opmærksom på de store usikkerheder ved undersøgelsen.

»Vi var dybt betænkelige ved undersøgelsen, og det gjorde vi B.T. opmærksom på. Vi sagde, at hvis de brugte tallene, skulle de forklare undersøgelsens usikkerhed, men det gjorde de ikke,« siger Henrik Hansen, der sammenfatter rundspørgen blandt de 124 danskere sådan her:

»Tager man usikkerheden i betragtning, kan du ikke sige en pind.«

Gallup-undersøgelsen er en del af en kritisk kampagne i B.T. om X Factor og brugen af SMS-stemmer i konkurrencen. Med anonyme kilder i telebranchen har B.T. skrevet, at kun 15 procent af stemmerne kommer igennem. På lederplads har avisen forlangt, at DR skulle lægge tallene for afstemningerne frem. Og som en konsekvens af dækningen har Socialdemokraterne kaldt videnskabsministeren i samråd og stillet spørgsmål til kulturministeren.

Underholdningschef i DR Jan Lagermand Lundme afviser alle anklagerne. DR har styr på sagerne, forsikrer han og retter skytset mod B.T.'s omgang med tal.

»Jeg synes, undersøgelsen fra Gallup viser, hvordan de laver journalistik på den her historie. Den statistiske usikkerhed er så stor, at det er en joke.«

Jan Lagermand Lundme siger, at han ikke har noget imod, at B.T. skriver kritisk om X Factor. Men historierne bliver strammet for meget, og der bliver ikke lyttet til DR's forklaringer.

»Vi har ellers et fint forhold til B.T. Men den her kampagne vil jeg betegne som grotesk journalistik. Jeg mener, at B.T. snylter på X Factors succes. Hvis jeg arbejdede på avisen, ville jeg ikke have en god smag i munden,« siger han.

0 Kommentarer