Tak for MUS – nu skal vi snakke løn

På TV 2 Nyhederne er medarbejderudviklingssamtaler lagt sammen med de individuelle lønforhandlinger. Og det kan i værste fald stille medarbejderne dårligere i lønforhandlingen, mener tillidsmanden: »Der er en utilfredshed, og den er voksende,« siger han

»Når der kommer nogle nye medarbejdere udefra, siger de altid. ”Det var mærkeligt. Det har jeg ikke været ude for før”,« fortæller fællestillidsmand på TV 2 Lennart Sten.

Men den er god nok: På TV 2 Nyhederne er de årlige medarbejderudviklingssamtaler og forhandlingerne om løn slået sammen. Og det har de været i en årrække.

Men det er uhensigtsmæssigt, mener Lennart Steen.

»Samtalerne bliver for lidt opbyggende, fordi det altid ender ud i en forhandling om, hvorvidt medarbejderen skal have mere eller mindre i løn end gennemsnittet. Det er virkelig irriterende, at det forholder sig sådan,« mener Lennart Sten.

Utilfredsheden stiger
Et af problemerne er ifølge Lennart Steen, at medarbejderne oplever, at ledelsen er mere tilbageholdende med at rose, fordi ros stiller medarbejderen bedre i forhandlingen af deres egen løn. Derfor har han længe ønsket at få MUS og lønforhandlinger skilt ad.

»Jeg har kæmpet som en desperat for at løse op og bedt ledelsen om at genoverveje det,« siger Lennart Sten.

Nu vil han på ny gå til ledelsen for at få dem til at adskille medarbejderudvikling og løn.

»Jeg håber, de er modige nok til at afvikle samtalerne på en anden måde,« siger han.

Anledningen er, at han hører stigende utilfredshed med situationen blandt både medarbejdere og ledere.

»Der er en utilfredshed, og den er voksende,« forklarer Lennart Sten.

Ærlighed kan koste kroner

Faktisk kan ærlighed i værste fald stille medarbejderen dårligere i lønforhandlingen, mener han.

»Du kan ikke først tale om svagheder, som chefer måske ikke er opmærksom på endnu – og så bagefter forlange at få den størst mulige del af kagen.«

Lennart Sten siger, at det giver mening af koble MUS og lønforhandling sammen i de tilfælde, hvor chefen og medarbejderen er enige om, at det går godt.

»Men det er noget andet med de svære samtaler eller de samtaler, hvor folk gerne vil rykke andre steder hen. Hvad er det værd i kroner og ører,« spørger Lennart Sten.

DJ: En uskik

Næstformand i Dansk Journalistforbund Tine Johansen kalder det en uskik at blande MUS og lønforhandlinger sammen.

»Til en mus-samtale skal chefen og medarbejderen kunne frit tale om, hvordan de oplever tingene. Til en lønforhandling er der magt indover. Den ene part har nogle penge, og den anden part vil have nogle af dem. Det giver en mere skæv balance,« siger hun.

Skal man så ikke bare være lidt mindre ærlig til mus-samtalen?

»Det kan man godt. Men hvorfor skulle man så holde den?« spørger Tine Johansen.

Journalisten forsøger at få en kommentar fra nyhedsdirektør Mikkel Hertz

0 Kommentarer