Tag jer dog sammen!

  Journalister presses - og lader sig presse. Det ugjorte arbejde bliver ofte en boomerang, skriver kommunikations- og pressechefen i Dansk Magisterforening. 

 

 

Journalister presses – og lader sig presse. Det ugjorte arbejde bliver ofte en boomerang, skriver kommunikations- og pressechefen i Dansk Magisterforening.

 

»Tag jer dog sammen!« måtte jeg endnu og gud ved for hvilken gang sige til mig selv, da jeg så TV 2/NYHEDERNE fredag den 26. marts. Seerne blev præsenteret for et indslag, der lod hånt om væsentlige journalistiske dyder som kritisk sans, ordentlig research og forpligtelsen til at stille relevante spørgsmål, der går i dybden og til kernen.

Oftere og oftere bliver vi af den elektroniske journalistik gjort til sagesløse ofre for overfladisk journalistik – hvis man overhovedet kan bruge ordet »journalistik« om disse vildskud, der faretruende breder sin ud over de mange – måske for mange – nyhedsudsendelser.

Kort fortalt handlede indslaget om, at den farlige E.coli 0157-bakterie var fundet i mælk, som efter sundhedsmyndighedernes mening kunne stamme fra Thise Mejeri, hvorfor mejeriet midlertidigt må indstille produktionen af mælk, og al mælk fra mejeriet må trækkes tilbage fra butikkernes hylder.

I indslaget spørges mejeriets direktør om, hvorfor han først handler nu, hvortil han kan svare, at han først nu er blevet gjort bekendt med mistanken. Hvilken research og kritisk sans bygger journalistens spørgsmål på? Det er jo rent »Goddag mand, økseskaft.«

Men det skræmmer ikke journalisten, der fremturer med spørgsmålet: »Men hvis det nu skulle vise sig at stamme herfra, hvordan kan det så ske?«

At man må tage sig til hovedet behøver vel ikke at begrundes.

Til sidst i indslaget siger en ekspert, at bakterien kan medføre døden, men at »26 tilfælde siden september vel ikke er ret meget.«

Summa summarum: Thise Mejeri sviner med produktionsgangen, og det er kun et spørgsmål om tid, hvornår vi har det første lig på bordet.

Tilbage til de journalistiske dyder. Hvorfor køber redaktionen ukritisk sundhedsmyndighedernes mistanke mod Thise? Hvorfor får seerne ikke at vide, at der aldrig er fundet E.coli 0157 i pasteuriseret mælk? Hvorfor får vi ikke at vide, at det kun er fem personer ud af de 26 sygdomstilfælde, der med sikkerhed kan sige, at de har drukket mælk fra Thise? (Mejeriet har siden september produceret 4,8 millioner liter mælk!).

Hvorfor får vi ikke at vide, i hvilke fødevarer bakterien ellers kunne tænkes at optræde? Hvorfor får almindelig snusfornuft og en smule research ikke redaktionen til at vælge følgende vinkel: Hvor sandsynligt er det egentlig, at bakterien skulle stamme fra Thise? Ville det ikke have været mere velvalgt at stille kritiske spørgsmål til undersøgelsen og dens grundlag?

Måske er forklaringen, at den af redaktionen valgte vinkel jo sælger flere billetter – vi kan dø af det – og at den kræver færre ressourcer: Vinklen er foræret, vi skal bare have fat i den skyldige og spørge lidt til hans samvittighed. Men det ugjorte nødvendige arbejde rammer journalisten som en boomerang – det hele ender i spørgeteknisk armod.

Mit egentlige ærinde med dette eksempel er en generel opfordring til både de redaktionelle ledere og de menige journalister.

Kære redaktionelle ledere! Hvordan kan I gang på gang forlange af jeres ofte nyuddannede kolleger, at de skal sendes ud på opgaver, der er umulige at løse forsvarligt? At de gang på gang skal gå på kompromis med fagets grundregler? At de ikke skal have mulighed for at anvende og videreudvikle deres analytiske og kritiske evner? I jagter overfladiske statements på bekostning af grundig udspørgen. Ville I have modet til at droppe hensynet til konkurrencen og kvantiteten til fordel for kvaliteten?

Kære menige journalister! Gør oprør mod den redaktionssekretær, der ikke respekterer faget med dets krav om grundighed og hæderlighed. Kræv at bruge jeres viden og uddannelse. Husk at den virkelig vare er god journalistik – ikke seere og reklamekroner.

I øvrigt: Thise producerer igen mælk, ingen er døde, bakterien er der vel stadig, men ingen ved hvor.

 

0 Kommentarer