Lilla, hævet og forslået.
Sådan ser den danske journalist Nagieb Khajas ansigt ud på et billede, han har lagt op på sin Facebook-profil. Ifølge Nagieb Khaja blev han gennembanket af det tyrkiske politi, da han onsdag ville krydse den lukkede grænse fra Tyrkiet til Syrien.
”På vejen ind over grænsen blev jeg opdaget af tre tyrkiske grænsevagter i et køretøj, som skød varselsskud op i luften. Jeg rakte mine hænder i vejret og gik stille og roligt hen imod dem, mens jeg gentagne gange råbte, at jeg var journalist på flere forskellige sprog. Da den ene betjent nåede hen til mig, overdængede han mig med knytnæveslag,” skriver Nagieb Khaja i opslaget på Facebook.
Derefter tog han sit pressekort frem og viste det til grænsevagterne. Resultatet var ifølge Nagieb Khaja, at han blev smidt på jorden og trampet og sparket i ansigtet og i baghovedet. Han beskriver overfaldet som ”sadistisk”.
Sådan behandler dele af af det tyrkiske grænsepoliti journalister.. og flygtninge.. Jeg krydsede grænsen fra Tyrkiet…
Opslået af Nagieb Khaja på 2. december 2015
Behandlingen af krigskorrespondenten vækker vrede hos Dansk Journalistforbund.
»Han viser sit pressekort til dem, uden at det gør noget indtryk. Det er en total overreaktion. Det er helt uden for skiven at behandle journalister og mennesker på den måde i et demokrati,« siger DJ’s formand, Lars Werge.
Vil tage sagen op over for Tyrkiet
Overfaldet har fået Dansk Journalistforbund til at sende et brev til den tyrkiske ambassade i København. Forbundet kræver ”snarest at modtage en redegørelse for episoden fra de tyrkiske myndigheder”, som skal forsikre, at Tyrkiet fremover ikke vil behandle ”danske eller andre journalister på tilsvarende vis”.
”Dansk Journalistforbund modtog i går direkte underretning fra Nagieb Khaja om det meget voldelige overfald. Vi blev chokerede over at læse og høre om det. Grænsebetjentenes behandling af Nagieb Khaja er et eklatant brud på de rettigheder, som borgere i almindelighed og journalister i særdeleshed har krav på i et demokratisk samfund,” skriver Lars Werge i brevet.
Samtidig vil DJ tage kontakt til Udenrigsministeriet og kræve, at den danske regering tager sagen op på højeste niveau med Tyrkiet.
»Det er for at fortælle Tyrkiet, at vi har en opfattelse af pressefrihed og demokrati, der gør, at man ikke overfalder journalister. Vi skal udtrykke, at det er helt uacceptabelt,« siger Lars Werge.
Han er bekymret for de vilkår, journalister generelt har i Tyrkiet.
»Man får en fornemmelse af, at det er et land, der praktiserer en forståelse af pressens rolle, som er helt uden for skiven i forhold til et europæisk demokrati. Vi har tidligere set, hvordan myndighederne har stormet redaktioner i voldsprægede aktioner, fordi styret er blevet udsat for kritisk journalistik,« siger han.
”Det var meningsløs vold”
Efter overfaldet lod de tyrkiske grænsevagter Nagieb Khaja krydse den ellers lukkede grænse til Syrien. Nagieb Khaja mener selv, at det er et udtryk for, at grænsevagterne bare gerne ville give ham tæsk.
”Efterfølgende har jeg herinde i Syrien fået bekræftet af adskillige syrere, at de selv har oplevet eller bevidnet samme omgang, som jeg fik. Det lader til, at nogen tyrkiske grænsebetjente bruger reglerne som en undskyldning til at banke folk efter behag, uagtet om det er flygtninge eller journalister,” skriver han.
På Facebook har Nagieb Khaja samtidig skrevet, at han på trods af overfaldet har det okay.
”Bortset fra en lille smule hovedpine efter de mange spark i hovedet, en hævet næse, et par buler i baghovedet og et sæbeøje, har jeg det faktisk ok. Det ser heldigvis voldsommere ud, end det er, og jeg sætter ikke billedet op for at klynke, for det kunne have været værre,” skriver han.
DJ-formand Lars Werge er lettet over, at Nagieb Khaja til trods for overfaldet ikke har lidt mere overlast. Han fortæller samtidig, at DJ vil tilbyde ham psykologstøtte, når han vender tilbage til Danmark.
»Han virker til at tage det i nogenlunde stiv arm. Vi har en aftale med ham om lige at snakke sammen efter det her. Det må være en oplevelse, der sætter sig sine spor. Vi har mulighed for at hjælpe ham med at blive debriefet og få rådgivning hos eksperter,« siger Lars Werge.
Nagieb Khaja har i dag lagt endnu et opslag op på Facebook fra Syrien. Her understreger han, at det ikke er hans opfattelse, at alle tyrkiske grænsebetjente opfører sig sådan, men at der er store problemer med dele af det tyrkiske politi og militær.
”Det var meningsløs vold,” skriver han.
Journalisten har kontaktet den tyrkiske ambassade for at få regeringens udlægning af forløbet.
Præciseret klokken 9.40: Journalisten har understreget, at overfaldet er beskrevet, som Nagieb Khaja oplevede det.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.