Tænk Penge: »Vi vil påvirke den finansielle sektor«

Tænk's søstermagasin med gode råd om privatøkonomi går konstant frem i oplag. Tænk Penges læsertal er samtidig steget. Men to år efter lanceringen er bladet stadig ikke i nærheden af at få betalt etableringslånet tilbage

Tænk's søstermagasin med gode råd om privatøkonomi går konstant frem i oplag. Tænk Penges læsertal er samtidig steget. Men to år efter lanceringen er bladet stadig ikke i nærheden af at få betalt etableringslånet tilbage

Det er dog først og fremmest glæde, der præger situationen på Tænk Penge.

Siden magasinet sidste sommer skruede op for udgivelsesfrekvensen – fra 4 til 6 numre om året – og samtidig styrkede indholdet med flere undersøgelser og test, der skal hjælpe forbrugerne i hverdagen, er oplaget nemlig også gået frem, så magasinet nu har rundet 20.200 eksemplarer.

Dertil kommer, at læsertallet er steget fra 365.000 i andet halvår af 2010 til 389.000 i andet halvår 2011.

»Jeg synes selvfølgelig, at det er totalt fedt, at vi går frem. Og det er ikke mindst interessant, når man ser på, hvordan den øvrige magasin-branche udvikler sig,« fortæller chefredaktør Lis Hornø til Journalisten.dk.

Hun peger i den sammenhæng blandt andet på konkurrenten Penge & Privatøkonomi, som i samme periode er geået fra 186.000 til 175.000 læsere.

»Man kan ikke umiddelbart påvise, at der er nogen årsags-sammenhæng. Tænk Penge og Penge & Privatøkonomi er ret forskellige produkter. Men når jeg alligevel skeler til, hvem vi kan sammenligne os med på markedet, så plejer jeg at kigge på Penge & Privatøkonomi,« siger hun.

Historien om Tænk Penge er ifølge Lis Hornø særlig interessant, fordi magasinet kom til verden på et tidspunkt, hvor de store forlag begyndte at holde igen med nyudgivelser eller direkte måtte lukke magasiner.

»Altså, hvem fanden finder på at sende et printmedie på gaden midt i finanskrisen uden at have noget nævneværdigt markedsføringsbudget? Og det at overleve med en sådan ambtion er i sgi selv sensationelt,« siger hun.

Vejen til den store oplags- og læserfremgang har dog ikke været uden forhindringer.

»I begyndelsen var Tænk Penge – rent strategisk – rettet mod 'sygeplejersken i Næstved og andre kvinder med emllemlang uddannelse. For hende havde vi ikke fat i i forvejen. Men det mislykkedes. Efter et år måtte vi sande, at dem vi havde fået ind i butikken, var dem, der i forvejen holdt Tænk,« udtaler Lis Hornø og tilføjer, at der var et tidspunkt, hvor bladet var tæt på at lukke:

»Vi havde simpelthen svært ved at få økonomi i det,« siger hun og tilføjer, at magasinet blev etableret med indskudskapital fra Frobrugerrådet.

»Der blev givet et lån, men det er vi slet ikke i nærheden af at betale tilbage endnu. Går alv vel, så kan vi betale af på det i år. Det sensationelle er dog, at vi budgetterer med et overskud i år på 400.000 kr.«

Tænk Penges chefredaktør skynder sig dog at tilføje, at magasinets ambition først og fremmest er at være et idealistisk foretagende.

»Vi vil ikke kun tjene penge. Vi vil påvirke en finansiel sektor, som vi mener er anløben og uanstændig på nogle punkter. Men naturligvis vigtigt, at magasinet ikke bliver et dræn for resten af Tænks økonomi. Vores overskud skal gå til at finansiere forbrugerpolitisk arbejde.«

Tænk Penge sælge først og fremmest gennem abonnement og bliver distribueret af Post Danmark. Magasinet er godt nok ude i 100-150 kiosker, men det er alene for at være synlige. Og den del af forretnignen er der ingen penge i.

»Det er ikke noget, vi gør, for at tjene penge. Vi har en aftale om, at det går i nul,«

Tænk Penge er i dag en redaktion i redaktionen, som udgør søstermagasinet Tænk. Bladet består af en redaktørr, en journalist og en testmedarbejder, der har titel af projektleder. 

Kommentarer
8
Lis Hornø
14.04.12 07:50
Re: Tænk Penge: »Vi vil påvirke den finansielle sektor«

Hej. Et par oplysninger i "Tænk Penge: "Vi vil påvirke den finansielle sektor" bør lige præciseres:

Vigtigst: det læsertal, der opgives (389.000), er moderbladet Tænks, ikke Tænk Penges læsertal. Vi måler ikke Tænk Penges læsertal for øjeblikket, da det koster penge, og budgettet er stramt :-) 

Tænk har et oplag på ca. 76.000 og altså et læsertal på 389.000.

Det var ved årsskiftet 2011-2012, at Tænk Penge gik op i frekvens fra fire til seks numre årlig. Beslutningen om dette blev truffet sidste sommer.

Og så er redaktionen lidt større en angivet, idet en praktikant og en journalist fra Tænks redaktion producerer Tænk Penge svarende til et halvt årsværk for hver. Når vi holder redaktionsmøder er disse to kolleger med, og det er jeg også. 

Lis, Tænk og Tænk Penge 

 

 

:

 

Fremhævet af Journalisten
John Strand
15.04.12 07:50
Re: Tænk Penge: »Vi vil påvirke den finansielle sektor«

At påstå at Tænk Penge kun har fået støtte i form af et lån på 400.000 er nok en af de vildeste overdrivelser som jeg har set længe - bladet er subsidiert i hoved og r..

Lad os forholde os til fakta der er at Tænk Penge ikke blot konkurrere mod Penge og Privatøkonomi men også med alle de medier som på almindelige kommercielle vilkår producere tilsvarende indhold.

 Det kunne være spændende at se Tænk Penges regnskab og se på hvilke omkotninger de bliver pålagt fra Tænk / Forbrugerrådet. Er det sådan at man betaler fuld husleje til Forbrugerrådet, for adgang til kantinen, brug af fælles faciliteterer etc. etc. eller er det sådan at man på omkostningssiden kun har produktionsomkorstninger og distributionsomkostninger med i regnskabet.

På toppen af det så er der de synergier som Tænk Penge høster når man markedsføre bladet over for Tænks kunder og de synergier som der er når en organitation som Forbrugerrådet markedsføre endnu et medie på toppen af de andre aktiviteter de har.

 Og igen på toppen af det så er der de synergier der er når man skal ud og markedsføre sig oveer for pressen og som man opnår når man er en del af Forbrugerrådet.

 Jeg mener ikke at der er meget at være stolt af hvis man ser på resultatet og ser på de synergier som Tænk Penge har høstet og som de næppe betaler for at kunne høste. Det er et blad der er subsidieret på så mange måder at kommercielle medier burde være meget missundelige på den direkte og indirekte støtte som Tænk Penge har fået og får.

Fremhævet af Journalisten
Lis Hornø
16.04.12 10:55
Re: Tænk Penge: »Vi vil påvirke den finansielle sektor«

Hej John Strand

 

Som du sikkert ved, findes der mange forskellige forretningsmodeller for medier i Danmark. Nogle er public service, nogle delvist public service, nogle har momsfritagelse, nogle får distributionsstøtte, mange lever delvist af annonceindtægter, og rigtig mange medier betales delvist af de, der læser eller bruger dem.

 


De fleste printmedier nyder godt af synergi, det kan være gennem fælles husleje, fælles produktion, trykning, distribution, krydsmarkedsføring eller redaktionelt samarbejde. Synergien er afgørende for en del mediers overlevelse, og jeg har ikke fantasti til at forestille mig Tænk Penge uden den synergi, som vi har med Tænk i form af fx fælles markedsføring. Det har jeg svært ved at se noget problematisk i.

Tænk er Forbrugerrådets medlemsblad, hvis overskud går til rådets politiske arbejde. I 2011 var dette overskud på 4,7 mio. kroner. Tænk modtager distributionsstøtte på ca. 1 mio. kroner årlig svarende til én krone pr. distribueret magasin. Hverken Tænk eller Tænk Penge optager annoncer.

Tænk Penge er en aktivitet - for øjeblikket den vigtigste - i aktieselskabet Tænk Mer, som ejes 100 procent af Forbrugerrådet. Selskabets regnskaber revideres af revisionsselskabet Deloitte, som blandt andet tilser, at afregning foregår efter selskabsloven. Tænk Penge modtager ikke mediestøtte.

Forbrugerrådets og herunder Tænks regnskab ligger på vores hjemmeside: http://taenk.dk/om-os/regnskaber.

 

Fremhævet af Journalisten
John Strand
16.04.12 11:45
Re: Tænk Penge: »Vi vil påvirke den finansielle sektor«

Kære Lis Hornø

Når man læser dit indlæg så ser det ud som om at Tænk er en unik medievirksomhed der på almindelige og kommercielle vilkår har skabt en økonomisk succes der vil få de fleste medievirksomheder til at blive misundelige - succesen er enda skabt uden at man sælger annoncer som andre medier er nød til her i landet.

Du glemmer lige at fortælle at en meget stor del af Tænks indtægter kommer fra Forbrugerstyrelse som betaling for det arbejde i laver når i tester produkter. I praksis så får i den vej igennem masive tilskud til at dække jeres forretning - den del fremgår ikke af det regnskab du henviser til det fortæller kun hvor store indtægter Tænk har og ikke hvor pengene kommer fra,

Kan du fortælle mig om disse testopgaver er sendt i offentligt udbud således at andre medievirksomheder kunne byde på dem eller er det en opgave der ligger hos Tænk af historisek årsager.

Lad os få skabt noget transparens omkring Tænks økonomi - og lad os se på om Forbrugerstyrelsen har sendt opgaven i udbud for det burde den slags opgaver blive - der er sikkert mange danske mediehuse der kunne løse den samme opgave lige så godt som Tænk.

 Hilsen

 

 John Strand

 

 

Fremhævet af Journalisten
Lis Hornø
17.04.12 11:02
Re: Tænk Penge: »Vi vil påvirke den finansielle sektor«

Hej John

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er en offentlig myndighed. Forbrugerrådet, for hvem Tænk er medlemsblad, er en ngo. Tænks og Tænk Penges test finansieres af indtægter fra de læsere og brugere, som betaler for dette indhold. Tænks test skal ikke i offentligt udbud, da Tænk ikke er en offentlig organisation.

Jeg tillader mig trække mig fra diskussionen med dig nu.

VH Lis Hornø, Tænk 

Fremhævet af Journalisten
John Strand
17.04.12 11:33
Re: Tænk Penge: »Vi vil påvirke den finansielle sektor«
Jeg mente at Forbrugerådet stadig fik penge fra Forbrugerstyrelse for at gennemføre tests af diverse ting. Hvis det ikke er tilfælldet så kan jeg blot konstatere at i nøjes med at bruge  en del af statsstøtten til Forbrugerrådet til at lave et medie der konkurrere med Penge og Privatøkonomi der må klare sig på almindelige kommercielle vilkår.   
Fremhævet af Journalisten
Ingebritt Eriksen
17.04.12 12:50
Re: Tænk Penge: »Vi vil påvirke den finansielle sektor«
"En fanatiker er en, der ikke kan skifte holdning og ikke kan skifte emne." Winston Churchill.
Fremhævet af Journalisten
John Strand
17.04.12 12:59
Re: Tænk Penge: »Vi vil påvirke den finansielle sektor«
Det er en god beskrivelse af Forbrugerrådet som ofte basere dere holdninger på religion og som sjældent vil forholde sig til fakta... :-)
Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.
data_usage
chevron_left
chevron_right