Tænk, før du tegner

Den italienske modegigant Gucci bryder sig ikke om Forbrugerrådets magasin TÆNKs seneste forside med Guccis velkendte mønster. »Gucci synes, TÆNK er gået for langt med forsiden, og det har vi nu gjort opmærksom på,« siger deres danske advokat.

Den italienske modegigant Gucci bryder sig ikke om Forbrugerrådets magasin TÆNKs seneste forside med Guccis velkendte mønster. »Gucci synes, TÆNK er gået for langt med forsiden, og det har vi nu gjort opmærksom på,« siger deres danske advokat.

ILLUSTRATION. Februar måned begynder godt for Forbrugerrådets medlemsblad TÆNK. Bladets forsidehistorie afslører, at Guccis danske advokater bruger ufine metoder, når de opdager falske kopivarer. Det danske advokatkontor slår nemlig hårdt ned, hvis de opdager, at Guccis varemærke bliver krænket. Derfor virker det en smule ironisk, at netop TÆNK selv krænker Guccis varemærke. Det mener Gucci i hvert fald, det gør.

TÆNKS FORSIDE FORESTILLER en håndtegning af de luksuriøse håndtasker fra den italienske designer, og den tegning går igen inde i bladet. Men hele forsiden er samtidig betrukket med et tapet med det Guccis-mønster, der normalt pryder deres tasker. Og det er hér, uenigheden opstår. Gucci synes, TÆNK går over stregen, når mønstret er plastret over hele forsiden, og Guccis danske advokater bliver derfor sendt i aktion.

»Det er Guccis opfattelse, at man er gået lidt for langt med udformningen af forsiden i forhold til, hvad der havde været nødvendigt for at henvise til artiklerne,« siger Jeppe Brogaard Clausen, der er partner i MAQS Law Firm, som varetager Guccis juridiske interesser i Danmark.

Gucci anerkender, at TÆNK har ret til at vise en tegning af en Gucci-tasker, når det nu er det, historien handler om. Men med bladets forside mener Gucci, at TÆNK bruger Guccis varemærke – det velkendte mønster – til at tiltrække opmærksomhed til bladet.

Derfor sendte MAQS Law Firm et brev til TÆNK, hvori man gjorde TÆNK opmærksom på, at Gucci følte sit varemærke krænket. Hvad Gucci ønsker af konsekvenser, vil hverken Jeppe Brogaard Clausen eller TÆNK oplyse.

»Vi ønsker det her løst med TÆNK på en god og ordentlig måde. Hvad der skal ske i den konkrete sag, det ved jeg, at TÆNK også overvejer nu,« siger Jeppe Brogaard Clausen.

JURIDISK SET har Gucci en pointe, men der findes ikke nogen tidligere domme, der ligner. Derfor kan det være svært at sige, om TÆNK er trådt over grænsen, mener en af Danmarks mest erfarne advokater inden for ophavsret og varemærker. Advokat Erling Borcher har over 30 års erfaring med området og har udgivet flere bøger om design og markedsføring. Han mener, at TÆNKs problem kan blive, at forsiden i et vist omfang fungerer som et blikfang, som er løsrevet fra artiklerne i bladet. En flot forside kan sælge abonnementer på bladet, og TÆNK kan på den måde måske profitere på Guccis varemærke.

»Det kan godt være, TÆNK går en smule for langt her, og det kunne godt give anledning til kritik,« siger Erling Borcher.
Til gengæld mener han, at TÆNK er i sin gode ret til at bringe tegningerne af håndtaskerne.
»Det er journalistisk frihed til at vise de ting, man skriver om. TÆNK skriver om ulovlige kopivarer, og så viser de et billede af tasken. Det er der ikke det fjerneste i vejen for,« siger han.

TÆNKS CHEFREDAKTØR Lis Hornø mener ikke, bladet går for langt med tegningen. Hun vurderer, at forsiden ligger inden for rammerne af, hvad bladet må vise af illustrationer.
»Gucci-mønstret er et tegn i samfundet, et symbol på mærkevare og en visualisering af, hvad historien i bladet handler om – nemlig mærkevarer versus kopivarer med udgangspunkt i en case, som handler om en falsk Gucci-taske,« siger Lis Hornø.

Advokat Erling Borcher har svært ved at fælde endegyldigt dom i sagen. I sidste ende kan det blive et spørgsmål om pressens ytringsfrihed over for Guccis varemærkerettigheder, vurderer han.

»Jeg vil ikke endegyldigt sige, at TÆNK har gjort noget ulovligt med forsiden. Den Europæiske Menneskeretskonvention har tidligere vist, at pressefriheden har utrolig vide rammer, når pressen rapporterer om emner af samfundsmæssig betydning. Det gælder også afbildninger,« siger han.

Han råder parterne til en fredelig løsning.
»Det er typisk en sag, der skal løses over en kop kaffe og i god forståelse. En retssag er spild af penge«. •

DET MÅ DU
Det er tilladt for medier at vise billeder af registrerede varemærker, hvis det er historiens omdrejningspunkt. Derfor er det fuldt lovligt, at TÆNK viser en tegning eller et fotografi af en Gucci-taske. Det er også helt i orden, at resten af bladet er fyldt med billeder af barnestole, kaffemaskiner og andre let genkendelige varemærker.

DET MÅ DU IKKE

Det er ulovligt at bruge andres varemærker til at markedsføre sig med et erhvervsmæssigt formål. Forsiden på et blad er et salgsobjekt, og hvis en domstol skønner, at du bruger andres varemærker på forsiden til at sælge flere blade, så kan det være ulovligt.

0 Kommentarer