Tabloidbosser: KL skaber mistillid

Ekstra Bladet og B.T. kritiserer skarpt, at en KL-konsulent i Journalisten siger god for, at kommuner breaker afslørende historier før medierne. »I mine 10 år på Ekstra Bladet har jeg aldrig oplevet noget så tåbeligt,« siger Ekstra Bladets Poul Madsen. KL afviser kritikken.

Ekstra Bladet og B.T. kritiserer skarpt, at en KL-konsulent i Journalisten siger god for, at kommuner breaker afslørende historier før medierne. »I mine 10 år på Ekstra Bladet har jeg aldrig oplevet noget så tåbeligt,« siger Ekstra Bladets Poul Madsen. KL afviser kritikken.

 Hvis et medie konfronterer en kommune med en kritisk historie, kan det i nogle tilfælde være i orden, at kommunen offentliggør historien inden mediet.

Det forklarede chefkonsulent Jesper Brieghel fra kommunikationsafdelingen i Kommunernes Landsforening (KL), da Journalisten i sidste nummer kunne berette, at Aarhus Kommune havde valgt at offentliggøre en artikel, som en JP-journalist havde sendt til citattjek.

»Hvis kommunen har en løbende kontakt med journalisten, og han henvender sig i en konstruktiv ånd, skal man nok ikke scoope historien. Det vil ikke være fair. Men hvis Operation X eller Ekstra Bladet laver en afslørende historie, mener jeg ikke, man er forpligtet til at tage hensyn til journalistens deadline,« sagde Jesper Brieghel til Journalisten.

Men det synspunkt er dybt problematisk, mener chefredaktørerne på både B.T. og Ekstra Bladet. Sidstnævntes chefredaktør, Poul Madsen, kræver en undskyldning fra KL.

Jesper Brieghel uddybede, at der er to fordele ved at komme en kritisk historie i forkøbet.

»Man informerer borgerne – og man kan måske tage luften ud af en urimelig historie,« sagde han.

Men det får Poul Madsen op i det røde felt.

»Det her betyder, at Ekstra Bladet ikke kan stole på KL. I mine 10 år på Ekstra Bladet har jeg aldrig oplevet noget så tåbeligt. Det er et kæmpe problem. Jeg forventer, at der bliver taget afstand til hans udtalelser, og jeg forventer en undskyldning,« siger Poul Madsen til Journalisten.dk.

»Det betyder, at der for fremtiden ikke vil være et samarbejde mellem Ekstra Bladet og KL. Hvis jeg var politisk chef for sådan en mand, ville jeg være dybt bekymret. Og jeg nægter at tro det, hvis der ikke er en chef, der tager det her problem op,« fortsætter han.

Chefredaktøren hos konkurrenten B.T., Olav Skaaning Andersen, bakker kritikken op.

»KL er helt i skoven. Citattjek er en service, hvor kilder og journalister sammen kan fjerne misforståelser. Og når det kommer så vidt, at kommuner begynder at breake historier på baggrund af vores research, vil det have negativ indflydelse på formidling af fakta. For hvis de ikke vil samarbejde, får de ingen citater til tjek. Det vil være et fejlspor,« siger Olav Skaaning Andersen.

Han mener, Jesper Brieghels fremgangsmåde skaber mistillid mellem kommunerne og medierne.

»For vi vil gå og spekulere over, om de skjuler noget for os. Det virker som en optrapning af en krig, som ikke er der,« siger Skaaning Andersen.

Jesper Brieghel er enig i, at citattjek er med til at rette eventuelle misforståelser eller faktuelle fejl. Han mener også, at man generelt bør overholde og respektere både skrevne og uskrevne aftaler med journalister og respektere deres ret til at breake.

»Min pointe var, at det i helt særlige tilfælde kan være på sin plads for kommunen at fremlægge sine egne oplysninger via sine egne kanaler. Uafhængigt af journalistens deadline. Det gør sig eksempelvis gældende, hvis journalisten giver kommunen en viden, som er afgørende for borgerne at få med det samme. Eller hvis en journalist eller et medie afviser at rette faktuelle fejl eller en vinkling, som er påviseligt forkert. Det virker meget besynderligt på mig, hvis en journalist skulle kunne nægte andre den ytringsfrihed,« lyder Jesper Brieghels svar på kritikken fra de to tabloidchefer.

Så vil du give en undskyldning til Poul Madsen?

»Nej, jeg mener ikke, at der er behov for en undskyldning, eller at jeg har sagt noget, der kræver en undskyldning,« siger Jesper Brieghel til Journalisten.dk.

Poul Madsens kritik stopper dog ikke ved Jesper Brieghels udtalelser. Han mener, der er et grundlæggende problem i systemet.
»Generelt oplever vi, at systemet lukker sig om sig selv. Det er besværligt at få selv de mindste oplysninger, uden at man skal igennem alverdens presserådgivere. Der er en mistro til medierne, som ikke fører nogen vegne,« siger han.

Men det afviser Jesper Brieghel. Han mener tværtimod, at kommunernes kommunikationsfolk knokler for at skaffe journalisterne informationer og fakta, sætte dem i forbindelse med de rigtige sagsbehandlere og imødekomme aktindsigter.

»Det er en service, ikke mistro. Vi betragter medierne som en vigtig samarbejdspartner, som kommunerne gør alt, hvad de kan, for at imødekomme. Så Poul Madsens snak om mistro er vist en storm i et glas vand,« siger Brieghel.

1 Kommentar

John Strand
21. FEBRUAR 2012
Re: Tabloidbosser: KL skaber mistillid

KL er en underlig fisk - på trods af det er skatteyderne der betaler for deres drift og på trods af de fungere som kommunernes tæskehold så er de ikke underlagt offentlighedsloven.

 I praksis så er alt det der foregår inde i KL noget der foregår i en sort kasse hvor dem der sidder i KL er sikret anonymitet.

 I denne sag så er de sendt i byen med det formål at sende et signal til samtlige kommuner om at det er i orden at breake nyheder og at det er en god måde at håndtere en kritisk presse på.

 Jeg har oplevet hvordan KL lavede et notat med det ene formål at sikre at en række kommuner ikke gav mig aktindsigt og at det notat blev rundsendt til samtlige kommuner i landet.

Måske er det på tide at der kommer nogle kritiske artikler om KL og den måde de arbejder på - de er for kommunerne hvad AK81 er for Hells Angels