Mere end 100 år gamle plakater fortæller historien om et journalistisk fællesskab og en unik dansk bladtegner, der var blandt Europas bedste plakatkunstnere.
Det er lørdag den 23. februar 1907, og Journalistforeningen kalder til viseaften i Odd Fellow Palæets store sal i Bredgade i København. Der er både violinist og pianist på programmet. Og den blandt publikum, der gætter flest sange, får klaveret med hjem som præmie. Hvordan transporten skal foregå, melder historien intet om.
Det er en af de beretninger om standens fælles arvegods, der ledsager de tre plakater, Journalisten viser på de følgende sider. Plakaterne er en del af en samling på i alt 80 plakater, der i oktober måned bliver udstillet.
Journalist Nikolaj Pors, der har samlet på plakater i mere end 25 år, har fundet flere af de originale plakater, der vidner om, at danske journalister for 100 år siden samledes omkring det kulturelle liv.
»Plakaterne for Viseaftenen og Danseudstillingen har jeg haft siden 1995. Jeg byttede mig frem til dem. En anden plakatsamler fandt dem hos tegneren Kurt Wenzel, hvis far havde trykt dem næsten 90 år forinden. De var fuldstændigt intakte. Det var helt utroligt.«
Plakater var engang, hvad plastikposer er i dag. Ingen passede på dem – de forgik. Hvis der blev trykt 500, blev mindst 490 hængt op. De få bevarede eksemplarer er derfor vigtige.
»Plakaterne er en del af vores fælles kulturarv. De vidner om en designtradition på højde med møbelklassikerne. Fra 1900 til 1950 var danske plakatkunstnere blandt de bedste i Europa,« forklarer Nikolaj Pors.
»Plakaterne afslører ofte de nye strømninger i samfundet og livet. Det første køleskab. De første flyvninger. Det er vores fælles historie fortalt i et flygtigt papirmedie.«
Det er tegneren Valdemar Andersen (1875-1928), der har tegnet alle tre plakater.
»Han overfører den franske plakattradition med store farvestrålende plakater til danske forhold. Det er den nye litografiske teknik, hvor du kan masseproducere plakater med mange farver, der er banebrydende. Han bliver fadderen til den moderne, danske plakat og når europæisk topklasse,« forklarer Nikolaj Pors.
Hvor skiller han sig især ud?
»Han kan inkorporere teksten i tegningen, som en del af et hele. Bogstaverne er ikke bare sat på. Det gør ham til noget helt specielt.«
Journalistforeningen, der kalder til viseaften, blev stiftet i 1880 for at løfte niveauet i faget – og ikke mindst sikre de ældre medlemmers pension. Overskuddet fra billetsalget gik til den såkaldte "alderdomsforsørgelseskasse". Men desværre var overskuddet yderst beskedent.
128,98 kroner blev det til.
»Man må håbe, klaveret var sponseret,« siger Nikolaj Pors.
Plakaterne er gengivet med tilladelse fra rettighedshaverne. Se mere på www.danskplakatkunst.dk.
Plakaterne udstilles på Designmuseum Danmark fra 24. oktober. De vil blive relanceret i et mindre oplag.
Kilder: Politiken, Politikens Oplysning, Designmuseum Danmark, Den danske plakat, Danish Posters 1910-40.
På Rundskuedagen blev der solgt rundskuehæfter med adgangsbilletter til en række arrangementer, virksomheder, udstillinger og konkurrencer. Hæfterne var nummererede, og man deltog dermed i et stort lotteri. Hovedgevinsten var en rejse til Kina og Japan, med hjemrejse over Moskva og Sct. Petersborg med Den Transsibiriske Jernbane. Man kunne også vinde et kursus i automobilkørsel til en værdi af 100 kr
.
Plakaten for Journalistforeningens danseaften er et tidligt eksempel på den lettere stil, Valdemar Andersen skiftede til omkring 1906-07. En opprioritering af den hvide flade, få og klare farver, et sparsomt skriftbillede med brugen af den skønskrift, som blev et varemærke for ham.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Sikke skønne motiver !
Kan man ikke lave en ordning så medlemmer kan købe nogle ekemplarer til en favorabel pris ?
Vh
Birger Madsen