Nyhedsoverblik

data_usage
chevron_left
chevron_right
09:43 03.05.2023 Anna Sol Jørgensen

SVT stopper historie af frygt for Sveriges nye spionagelov

Ganske som SVT havde frygtet, får Sveriges nye lov om udenrigsspionage konsekvenser for det svenske public service-medies journalistik.

SVT har nemlig valgt at stoppe en historie, af frygt for at blive ramt af den nye lov. Det skriver journalisten.se.

Konkret handler det om, at SVT ville offentliggøre billeder fra Pentagon-lækagen. Det er billeder, som viser sårbarheder i den ukrainske energiforsyning.

”Efter at have set materialet igennem sammen med advokaterne, var deres vurdering faktisk, at der er tale om materiale, der kan være omfattet af den nye spionagelov,” siger Charlotta Friborg, ansvarshavende chefredaktør hos SVT, til journalisten.se.

Loven om udenrigsspionage blev vedtaget sidste år. Den betyder, at det er strafbart at videregive oplysninger, som kan skade Sveriges forhold til andre stater eller organisationer som NATO, FN og EU. Allerede sidste år advarede Charlotta Friborg om, at loven kan skabe usikkerhed blandt medier. Ifølge Sveriges justitsminister, Gunnar Strömmer, skal loven dog ikke ramme journalister og medier.

”Loven har indført en særlig undtagelse fra strafansvar, hvis handlingen har et journalistisk eller meningsdannende formål. Loven skal ramme spioner og ikke journalister,” siger han i et skriftligt svar til journalisten.se.

SENESTE NYT

Flere nyheder